Pescuitul la novac – trofeul pe care orice pescar pasionat si-l doreste in palmares

Din cele mai indepartate timpuri, pescuitul a constituit o activitate de baza in existenta oamenilor, realizata in scop alimentar prin intermediul unor instrumente specifice, care au cunoscut un amplu proces de modernizare si de adaptare.

Astazi, pe langa pescuitul traditional pentru procurarea hranei, se practica si pescuitul in scop recreativ sau sportiv de competitie, dedicat pasionatilor din acest domeniu, fiind unul dintre cele mai indragite si practicate hobby-uri la nivel mondial.

Acest lucru se datoreaza beneficiilor pe care le aduce aceasta activitate, care presupune o profunda comuniune cu natura, cu flora si fauna locului ales pentru pescuit, dar si foarte putine limite in tot ceea ce inseamna practicarea lui. Cu un buget redus si un echipament adecvat, orice persoana, indiferent de varsta, statut social sau posibilitati financiare se poate bucura in liniste de capturarea anumitor specii de pesti, in functie de locul si tehnicile abordate.

In comparatie cu pescarii amatori, pasionatii de pescuit sportiv, care vor sa participe la competitii nationale sau chiar internationale, au nevoie de o lista de echipamente mult mai generoasa, concomitent cu bugetul alocat.

Capturarea anumitor categorii de pesti reprezinta o mare provocare atat pentru pescarii amatori, cat si pentru pescarii sportivi, in aceasta categorie intrand novacul, un peste care nu poate fi capturat sistematic prin rețetele clasice, desi au fost testate diverse momeli speciale.

Pescuitul novacului – principalele trasaturi ale speciei

Novacul, cunoscut si sub denumirea de „crap argintiu nobil” sau, in mod stiintific, Hypophthalmichthys nobilis, este o specie de peste de talie medie spre mare, care poate ajunge in apele curgatoare din China, de unde este originar, la dimensiuni impresionante de peste 80 kg.

Pe teritoriul Romaniei, a fost introdus in crescatorii, helesteie, iazuri si rauri curgatoare, inclusiv in Dunare sau Delta Dunarii, majoritatea novacilor ajungand la o greutate medie situata intre 5 si 15 kg, cu un ritm de crestere rapid si o durata de viata ce poate sa ajunga pana la 20 ani. Au fost inregistrate si capturi spectaculoase ce depaseau 60 de kg, de aici interesul crescut pentru pescuirea acestor exemplare de pesti.

Referitor la anatomia corpului pe care il are un novac, acesta este moderat alungit si comprimat lateral, cu solzi cicloizi de dimensiuni mici, prezentand un cap mare si gros, dar ascutit, lat si turtit dorsal, fara mustati, cu o gura superioara oblica si fara dinti. Dintii faringieni sunt dispusi pe un singur rand, in grupe de 4 pe ambele parti, ajutand la macinarea hranei.

In comparatie cu un sanger, novacul prezinta pe partea ventrala, care este mai rotunjita, o carena intre inotatoarele ventrale si cea anala, continuand pana la pedunculul caudal, toate acestea fiind mai lungi decat in cazul primului exemplu. Totodata, coloritul sau este mai inchis, usor de distins datorita spatelui cenusiu si a laturilor argintii, cu pete intunecate si de dimensiuni neregulate sau dungi transversale mari si maronii. Abdomenul alb reprezinta o alta caracteristica prin care poti distinge aceasta specie. Inotatoarele ventrale si anala capata o tenta galbena, restul ramanand cenusii.

Principala sursa de hrana a novacului este zooplanctonul, completat de algele albastre, larve si insecte, fiind un peste care se regaseste in partea superioara a apei in sezonul cald si care coboara in josul apei cand temperaturile scad.

Pescarii vad o mare provocare in capturarea acestor pesti, deoarece nu sunt atrasi de momeala clasica obisnuita, iar posibilitatea prinderii unui exemplar cu dimensiuni impresionante poate fi considerat un adevarat trofeu in palmares.

Echipament necesar pentru pescuit la novac

Avand in vedere faptul ca pescuirea novacilor poate presupune capturarea unor exemplare mari, kitul de ustensile folosit trebuie sa aiba un grad mare de rezistenta, adaptat miscarilor bruste si in forta la care vor fi supuse in momentul capturarii. Astfel, alegerea unui echipament de calitate va constitui un avantaj major in cadrul unei partide de pescuit si va face o diferenta intre practicantii acestui sport sau printre competitori. Orice pescar amator care isi propune sa captureze un novac trebuie sa ia in considerare urmatoarele ustensile:

  • Lanseta pentru pescuit la novac

Indiferent daca este construita din carbon, compozit ori din fibra de sticla, cea mai potrivita lanseta este cea cu o dimensiune lunga, formata din doua bucati, pentru a rezista cu succes presiunii exercitate asupra ei de posibila greutate capturata. Lansetele formate din mai multe bucati pot prezenta riscuri de rupere, motiv pentru care se recomanda un echipament cat mai stabil.

  • Mulineta pentru pescuit la novac

Principala caracteristica a unei mulinete consta intr-o rezistenta ridicata, astfel ca este indicat sa se evite materialele de slaba calitate, in detrimentul unui corp metalic cu frana si cu un tambur generos, pe care se va inrola o cantitate mare de fir. Marimile ideale incep de la 6000-8000, ajungand pana la 14000.

  • Fire pentru pescuit la novac

Firele care se folosesc pentru pescuirea novacului trebuie sa fie cat mai rigide si sa aiba rezistenta cat mai mare la nod si la abraziune, dar si pentru aducerea exemplarului prins in carlig cat mai aproape de mal sau pentru a evita obstacolele intalnite in apa, motiv pentru care sunt indicate firele monofilament, cu grosime de minim 0.35-0.40 mm. Se recomanda achizitionarea unor fire cu pigmenti inchisi la culoare, pentru a se camufla perfect in mediul acvatic si nu a atrage atentia pestilor.

  • Avertizatori/indicatori pentru pescuit la novac

Sistemele de avertizare se folosesc atunci cand se pescuieste pe substrat, deoarece pot fi capturati si pesti de mici dimensiuni. Folosirea anumitor avertizatori/indicatori cum ar fi bambine, clopotei, swingere, hangere sau isotopi vor fi alese in functie de distanta la care se pescuieste, cat si de momentul pescuitului, ziua sau noaptea.

  • Minciog pentru pescuit la novac

Se recomanda achizionarea unui minciog cu o deschidere cat mai larga si cu o plasa adanca si solida, care nu se flexeaza in timpul drilului si cu un maner ingrosat pentru rigiditate perfecta, facilitand capturarea in siguranta a novacilor de mari dimensiuni.

Tehnici de pescuit la novac – montura pentru novac

Pescuirea novacului depinde foarte mult de temperaturile de afara si de vant. Atunci cand este cald, pestii inoata in partea superioara a  apei, putand fi zariti la suprafata chiar pe luciul acesteia. Odata cu racirea vremii, se retrag pe substrat, acolo unde gasesc un climat favorabil.

Din acest motiv, cea mai buna perioada pentru pescuirea novacilor este intre lunile aprilie-mai si finalul lui octombrie. Nefiind iubitori de temperaturi scazute, novacii devin mai putin activi, deci si mai greu de capturat, dar nu imposibil. Chiar si in conditii de iarna, pescuirea la novac este realizabila. Astfel, monturile vor fi alese in functie de climat si de zona selectata pentru pescuit, existand mai multe posibilitati in acest sens.

Monturi pentru pescuit la novac primavara sau in sezonul cald

Incepand cu luna aprilie, cand temperaturile incep sa creasca, novacii se ridica intre ape, ajungand chiar la suprafata acesteia, unde pot fi vazuti facand sarituri spectaculoase. Tehnica de pescuit folosita pentru capturarea pestelui astfel pozitionat implica monturile cu pluta, care sunt de diferite tipuri, cum ar fi:

  • montura cu pluta culisanta si momitor, ce presupune un echilibru perfect intre cele doua si un opritor din cauciuc care regleaza adancimea apei;
  • montura cu pluta de suprafata, ce consta in utilizarea unei plute transparente umpluta cu apa, pentru a nu atrage atentia pestilor, camuflandu-se astfel in mediul acvatic;
  • montura tip bomba cu naditor de plastic este dedicata pentru pescuitul novacului intre ape.

Monturi pentru pescuit la novac toamna sau in sezonul rece

Odata cu scaderea temperaturilor si instalarea novacilor pe substrat se vor folosi monturi care vor cobori pe fundul apei, acolo unde pestii se hranesc in aceasta perioada. Monturile pentru substrat pot fi cu:

  • momitoare clasice sau culisante cu un singur carlig, recomandat sa fie cat mai gros pentru rezistenta;
  • plumb si momitor, recomandate pentru pescuitul pe rau sau in apa cu mal gros;
  • Tehnoplancton – tableta solubila din care se elibereaza o pudra fina cu rol in crearea unui nor ce atrage pestele.

Tehnici de pescuit la novac – nade si momeli pentru pescuit

 

Nadele si momelile folosite pentru capturarea novacilor trebuie sa fie usor de reperat de catre pesti, motiv pentru care se va pune mare accent pe elementele de atractie. 

 

Nade pentru pescuitul novacului

Pregatirea unor nade cu o granulatie fina, care genereaza in jurul lor un nor cat mai extins, asigura succesul capturarii celor mai multi pesti din aceasta categorie. Rolul acesteia este sa se integreze perfect in habitatul natural al pestilor, printr-un proces de imitatie al hranei pe care acestia o consuma. Nada va fi pregatita in functie de tipul de pescuit practicat, la pluta sau la substrat si in functie de tipul de apa in care se pescuieste, statica sau curgatoare. Astfel, umectarea se realizeaza diferit si cu multa atentie, astfel incat nada sa ajunga intreaga in locul vizat, dar sa se desprinda cu usurinta odata ajunsa acolo, pentru a crea efectul de nor.

In general, in pescuitul novacului este recomandat sa se foloseasca o nada cu un impact vizual semnificativ si cu un colorit care sa iasa in evidenta.. Principalele tipuri de innadire sunt generate de momitoare sau de tabletele cu tehnoplancton, novacul preferand aromele dulci si cu usturoi.

Momeli pentru pescuitul la novac

 

Luand in considerare faptul ca novacii se hranesc prin absorbtia si filtrarea particulelor de hrana, se deduce ca tipul de momeala utilizat nu are un rol major in capturarea pestilor, acestia putand fi capturati si la carligul gol, de cele mai multe ori chiar in mod accidental.

Principalul rol pe care il are momeala este sa asigure flotabilitatea carligului, pentru a-l aduce in atentia pestilor si a fi astfel inghitit de acestia. Din acest motiv, principalele tipuri de momeala dedicata novacilor sunt technopufii si pufarinele, care se gasesc intr-o gama larga de culori, arome si dimensiuni si care se ataseaza direct pe carlig, deoarece ies cu usurinta in evidenta.

Totodata, novacii sunt atrasi de norul de granulatie fina pe care il poate contine o nada, cu ajutorul careia pot fi adusi cat mai multi pesti la carlig.

Alte informatii despre pescuitul la novac

Orice pescar poate practica acest sport dupa ce si-a pregatit un echipament adecvat si accesoriile aferente acestuia, in functie de tehnicile de pescuit abordate. Un pas important il reprezinta si obtinerea permisului de pescuit in habitatele piscicole naturale, sau achitarea taxelor solicitate pentru baltile private in functie de cantitatea de peste permisa pentru consum propriu, in conformitate cu regulamentul impus si cu legislatia in vigoare. In anumite spatii amenajate se poate impune pescuitul bazat pe prindere si eliberare ulterioara, pentru mentinerea numarului de exemplare in ape.

Totodata, in habitatele piscicole naturale este indicat sa se tina cont de perioada de prohibitie impusa pentru pescuitul atat in scop comercial, sportiv sau familial, cu scopul protejarii resurselor acvatice vii. Pe langa latura sportiva, novacul se bucura si de o mare apreciere gastronomica, fiind preparat in diferite modalitati, datorita carnii consistente pe care o detine.

Asadar, indiferent de metoda aleasa sau de zona in care se va practica acest sport, pescuitul la novac ramane o experienta apreciata de pescarii experimentati, datorita gradului de dificultate sporit, pornind de la dimensiunile monstruoase la care pot ajunge exemplarele capturate, dar si datorita procesului anevoios de prindere. Orice pescar amator isi doreste cu siguranta o astfel de captura, care sa-l transforme intr-un profesionist respectat in acest domeniu.

Sursa foto: Pexels.com.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *