Pescuitul la amur: trei informații esențiale pentru cei aflați la început de drum

Pescuitul este una dintre activitățile preferate ale multor bărbați pentru că îmbină relaxarea și distracția cu provocările aduse de tehnica acestui hobby extrem de popular. Chiar dacă pescuitul trebuie să fie distractiv, este foarte important să te adaptezi în funcție de locul în care pescuiești, de condițiile meteorologice și mai ales de tipul de pește pe care o să îl vânezi. 

 

Unul dintre cele mai interesante cazuri este cel al pescuitului la amur. Pentru a te pregăti așa cum se cuvinte pentru acest tip de pește, este recomandat să fii documentat înainte. Mai jos vei afla trei informații esențiale care îți vor fi utile dacă vei decide să mergi la o partidă de pescuit la amur.

Pescuitul la amur – ce trebuie să știi despre acest tip de pește

 

Amurul, cunoscut și ca cosaș, este un tip de crap fitofag, singurul de interes competițional, de altfel. El este originar din Asia, chiar din fluviul Amur din China (de unde își ia și această denumire), însă în timp a ajuns și în Europa, acolo unde are o raspândire largă, mai ales în România.

 

În țara noastră el apare în toate apele de la șes, în marile râuri, Dunăre, Olt, Mureș, Jiu, Argeș etc dar și în Delta Dunării.

 

Corpul amurului este unul lung și aplatizat pe părțile sale laterale, fiind acoperit de solzi deși și lucioși. El este un pește gri dar care are și nuanțe de verde pe partea ventrală și gri-argintiu pe lateral și pe abdomen. El are o înotătoare dorsală la mijlocul părții sale superioare, forma sa fiind una trapezoidală.

 

Aripioarele sale pectorale sunt alungite și în pereche, fiind mai degrabă în zona inferioară a corpului. Capu său este în formă triunghiulară, ochii sunt mari în timp ce gura sa este semiventrală.

 

Pescuitul la amur – Află mai multe despre stilul de viață al acestui peste

 

Amurul poate să trăiască peste 20 de ani și să atingă o greutate de până la 40-50 de kilograme. El se deosebește de crapul clasic, fiind mai alungit și având o culoare mult mai deschisă.

 

Amurul consumă cantități considerbile de plante acvatice, alge și plancton vegetal. Tocmai datorită acestei caracteristici, el a devenit comun în apele din Europa. Ritmul său de creștere este unul excelent, cu mult peste cel al crapului clasic.

 

Icrele sale sunt semipelagice și sunt depuse în mai multe instanțe, în părțile care au un curent rapid, în perioada viiturilor de primăvară-vară, temperatura apei fiind în general între 18 și 30 de grade Celsius. Durata de incubație a icrelor este de 32-40 de ore la o temperatură de 30 de grade a apei.

 

Pescuitul la amur nu trebuie să fie complicat: ce trebuie să faci pentru o partidă reușită

 

Este important de reținut că amurul este un pește “suspicios”, adică este destul de greu de prins, mai ales pentru că el mănâncă doar într-o anumită perioadă a zilei, în funcție și de temperatura apei. El trebuie căutat în apele limpezi care au și vegetație. Amurul poate fi prins cu ajutorul boilies de fructe dar și cu porumb sau grâu.

 

Ca să îți crești șansele de a-l prinde, este recomandat să începi partida de pescuit cu o analiză a bălții în care îți vei desfășura activitatea ca să poți să găsești zonele cu o vegetație bogată. Nu vei avea șanse dacă vei pierde timp în zonele fără vegetație, astfel că este bine să iei această măsură de la bun început.

 

Încearcă să găsești zonele pline de ierburi și eventual unele aflate la confluență cu stufărișul sau cu covoare de nuferi. Un sfat ar fi să îți achiziționezi o pereche de ochelari de soare polarizați ca să poți vedea amurul pe lângă malurile pline de vegetație. După ce ai ales locul, este indicat să faci și un studiu cu markerul și plumbul căutător.

 

Așadar dacă ești nou în lumea pescuitului de amur, nu îți face griji. Câtă vreme vei fi documentat, toate lucrurile vor decurge fără probleme și vei avea o partidă de pescuit pe cinste.

 

sursă foto: pixabay.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *