Interviu cu „Stelian Badiu”

De când pescuiți?

De când eram foarte mic, ieșeam pe râuri cu bunicul și tatăl meu, ambii pescari înrăiți.

Pe la 8 ani am abandonat definitiv pescuitul la porcușori cu bețe rupte din alun. Treceam în liga superioară, unde erau interesanți doar scobarii prinși la plută. Copil fiind, la început doream să prind mulți… Într-un târziu au început să mă intereseze doar scobarii bătrâni, ai vadurilor aproape imposibile.

 

De când pescuiți la crap?

In anul 1975, aveam 7 ani, am prins primul meu crăpușor. I-am făcut o poză cu ochii minții, încă o pot vizualiza. Am rămas virusat, cred. Eram pentru prima dată pe lacul Brăteni cu tatăl meu.

In adolescență, în liceu, făceam partide lungi de câteva zile. Nădeam și pescuiam cu porumb fiert.

 

Cât de mult a evoluat pescuitul la crap?

Am o poză sugestivă in acest sens….

Dacă ar fi să comparăm pescuitul la crap cu călătoritul. Atunci in anii 80 pescuitul era cam ca mersul cu căruța între două sate. Acum este ca zburatul cu o navă spre stele. În acei ani carpfishingul s-a desprins din ramura pescuitului staționar, pe baza unor concepte și metode noi. A urmat o dezvoltare exponențială ce a generat industrii noi.

 

Ce vă atrage spre competițiile sportive de pescuit la crap? Ce vă motivează să participați?

Pentru mine competițiile de pescuit la crap sunt cea mai mare provocare.

Practic le-am dedicat o parte mare din energia, resursele si timpul de care am dispus.

În ultimii ani din cauza problemelor de sănătate, în încercarea de a-mi depăși limitele, cea mai mare luptă am dus-o cu mine însumi, nu cu adversarii mei.

Să te lupți de la egal la egal, de la concurs la concurs, cu cei mai buni, presupune și un consum fizic imens. Dar, acest joc rămâne pentru mine, in primul rând, un joc al minții…

Am pescuit întotdeauna cu nadă și boiliesuri concepute de mine, fapt ce genera mereu probleme în plus de rezolvat. Așa am învățat că cele mai mici detalii fac diferența. Pot spune că toate aspectele astea mă motivează.

 

Cum ați început acest sport?

Acum peste zece ani am făcut un pas decisiv în acest sens.  Am început să vizitez tot mai des lacurile  pe care se practica C&R. Aveam idei și propriul stil de pescuit, lucram la rețete de nadă. Toate astea trebuiau verificate cumva și cea mai buna validare o primeau prin rezultate bune obținute in competiții grele.

 

Pentru o partidă de pescuit reușită la crap, de cât timp avem nevoie?

Minim 12 ore pentru o ieșire în gen Blitzkrieg cu echipament mai light. Au un farmec aparte… Totuși partidele adevărate sunt mai lungi de două zile. Acum ca partida să fie reușită, depinde de ce ți-ai propus inițial. Numărul capturilor, sau mărimea lor, nu ar trebui să fie criterii cu o importanța prea mare în partidele de relaxare. Se cam exagerează în ziua de azi. Dar mă rog, fiecare avem motivații diferite.

 

Vom continua în partea a doua cu întrebări legate de strategie, monturi, tehnici de nădire, etc.

Interviu realizat de Imre Forro consiultant Fishing Mall

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

  1. Eu pescuiesc la crap si la pescuit minim 48 ore ca sa ai un pescuit fru.os eu pescuiesc de la 15 ani numai pescuit sportiv si asta ma face sa merg mereu ca urmatoru pescuit va fi si mai frumos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *