Perioada de prohibitie la pescuit in 2021: sezon, zone de prohibitie, specii interzise

Toti pescarii asteapta cu nerabdare inceperea sezonului de pescuit. Acesta coincide, de altfel, cu incheierea perioadei de prohibitie. Care este aceasta si alte informatii interesante referitor la acest subiect, precum zonele protejate si speciile de peste pentru care trebuie acordata o atentie sporita, pot fi descoperite mai jos.

 

Fondul piscicol din Romania este o resursa naturala de interes national. In scopul protectiei acestuia, o serie de institutii publice reglementeaza la nivel central politicile din domeniul pescuitului si acvaculturii. 

 

Institutia cu cele mai multe atributii in acest sens este A.N.P.A. – Autoritatea Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Ea este responsabila, printre altele, pentru administrarea majoritatii resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, pentru realizarea masurilor specifice din domeniu si pentru elaborarea strategiei nationale a sectorului pescaresc.

 

Astfel, in fiecare an,  aceasta, impreuna cu alte autoritati din domeniu, defineste si stabileste prin ordin ministerial inclusiv perioadele si zonele de prohibitie la pescuit. Ordinul se emite pentru toate speciile de pesti si animale acvatice si este valabil pe tot teritoriul Romaniei, atat pentru apele naturale, cat si pentru cele amenajate. 

 

Pentru anul 2021, a fost emis Ordinul MADR/MMAP nr. 58/462/2021 publicat in Monitorul Oficial nr. 278 din 19.03.2021. Mai jos se regasesc cele mai importante prevederi ale acestui ordin, printre care perioadele de prohibitie la pescuit, speciile si zonele protejate, habitatele de refacere biologica a fondului piscicol.

Cand incepe prohibitia la pescuit?

 

Este impropriu spus cand incepe perioada de prohibitie la pescuit, intrucat pe parcursul anului exista mai multe astfel de intervale de timp, care pot avea caracter general sau care variaza, in functie de zona sau specia pentru care se aplica.

 

Pescarii cu traditie stiu ca perioada de primavara pana la inceputul verii este propice inmultirii pestilor si, ca regula nescrisa, evita pescuitul comercial si industrial.

 

Pornind de la aceste considerente si autoritatile in domeniu definesc, in fiecare an, o perioada de prohibitie generala, care sa ajute la protejarea si imbunatatirea populatiilor piscicole existente. 

Perioada generala de prohibitie a pescuitului pentru anul 2021

In cadrul strategiei nationale a sectorului pescaresc, pentru anul 2021, ca regula generala, este interzisa orice forma de pescuit (comercial, recreativ/sportiv si familial) al oricaror specii de pesti, crustacee si alte vietuitoare acvatice vii astfel:

  • Pe o durata de 60 de zile, in perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv, in habitatele piscicole naturale;
  • Pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, in apele de frontiera.

 

Regula trebuie respectata pentru toate formele de pescuit, inclusiv pescuitul stationar. Acolo unde este cazul, aceasta perioada de prohibitie generala este completata de prevederi specifice, in functie de specie sau zona, asa cum se poate urmari in continuare.

 

Perioada de prohibitie la pescuit in functie de specie

 

Datorita faptului ca resursa piscicola este o resursa vie, in continua evolutie, pentru protejarea anumitor specii si permiterea inmultirii lor au fost declarate, pe langa perioadele generale de prohibitie amintite mai sus, de 45, respectiv 60 de zile din lunile aprilie-iunie, o serie de perioade specifice fiecarei specii de peste in parte.

Perioada de prohibitie la stiuca

Bine imbracati, in imbracaminte specifica si echipati cu cele necesare pescuitului outdoor, multi conationali se intrec in prinderea acestui rapitor imprevizibil, iubitor de apa dulce, caruia ii place sa stationeze in zona malului unde abunda vegetatia si stufarisul.

 

Cei interesati trebuie sa stie ca pescuitul de stiuca este interzis, pe langa perioada generala amintita mai sus si in anul urmator, in intervalul cuprins intre 1 februarie si 15 martie 2022.

 

Perioada de prohibitie la scrumbie

Pentru ca este un peste salbatic, care nu poate fi crescut in acvacultura, acesta este capturat in Romania numai cu prilejul depunerii icrelor, in perioada de migratie din Marea Neagra pe Dunare. Aceasta perioada incepe, de obicei, in luna februarie, dar poate incepe si in martie, daca temperaturile raman scazute si iarna se prelungeste.

 

Astfel, scrumbia devine pestele-vedeta al pescarilor timp de 2 luni si jumatate, in anotimpul primaverii, exceptie facand sectoarele de Dunare unde este prohibitie. 

 

Conform legislatiei in vigoare, pescuitul scrumbiei este interzis in tot cursul anului in fata gurilor de varsare a Dunarii in mare, pe o distanta de 5 km in largul marii si pe un coridor lat de 2 km, socotit cate un kilometru de fiecare parte a axului bratelor Sf. Gheorghe si Sulina. In fata bratului Chilia, latimea zonei de prohibitie este de un kilometru spre sud de axul bratului, iar spre nord se intinde in limita apelor teritoriale romane.

 

De asemenea, pe urmatoarele sectoare de Dunare si bratele sale, este instituita prohibitia, astfel:

 

  • in perioada 5 aprilie – 14 aprilie inclusiv, pe o durata de 10 zile, pe portiunea de la Marea Neagra pana la Ceatal Chilia, Mm 43; 
  • in perioada 9 aprilie – 23 aprilie inclusiv, pe o durata de 15 de zile, pe portiunea de la Ceatal Chilia, Mm 43, pana la Vadul Oii, km 238;
  • in perioada 19 aprilie – 3 mai inclusiv, pe o durata de 15 de zile, pe portiunea de la Vadul Oii, km 238, pana la Chiciu km 374,5; 
  • in perioada 29 aprilie – 13 mai inclusiv, pe o durata de 15 de zile, pe portiunea de la Chiciu km 374,5 pana la Baraj Portile de Fier II, inclusiv bratul Gogosu km 874,8. 

 

Scrumbia este un peste indragit foarte mult de oamenii Deltei. La gratar sau prajita, este un adevarat deliciu in farfurie, dar reprezinta si un adevarat panaceu pentru sanatate. Este considerat unul dintre cele mai sanatoase soiuri de peste de mici dimensiuni, datorita continutului sau bogat in Omega-3, vitaminele A, D si B12, precum si in calciu si magneziu. Raportat la marimea sa este, de altfel, cel mi bogat peste in grasimi din lume.

 

Scrumbia de Dunare afumata a fost declarat in decembrie 2018 produs cu indicatie geografica protejata (IGP), devenind cel de-al cincilea produs romanesc recunoscut si protejat in Uniunea Europeana.

Perioada de prohibitie la pastrav

Pastravul, un alt peste indragit foarte mult de romani, care traieste, de regula, in apele repezi de munte, dar care poate fi inmultit si in crescatorii, cunoscute sub denumirea de pastravarii, nu poate fi nici el pescuit in habitatele sale naturale intre 9 aprilie si 7 iunie 2021.

 

In plus, pastravul indigen, pastravul curcubeu si pastravul fantanel nu pot fi prinsi nici in intervalele 19 martie – 31 martie 2021 si 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022. Pastravul de mare face parte, in schimb, dintre speciile interzise la pescuit pentru tot timpul anului. Pentru a afla care sunt si alte astfel de specii, consultati sectiunea dedicata de mai jos.

Perioada de prohibitie la alte specii de pesti si vietati acvatice

 

Pescuitul de peste rapitor este o indeletnicire pe cat de placuta, pe atat de dificila. Salaul si bibanul, vedetele acestei categorii, nu pot fi capturati in perioada 20 martie – 07 iunie 2021. 

 

Calcanul, un alt peste care se prinde destul de greu, datorita populatiei sale putin numeroase, are interzicere de la pescuit in perioada 15 aprilie -15 iunie inclusiv. Numarul maxim de zile de pescuit pentru aceasta specie este de 180 de zile pe an.

 

Pentru pescuitul calcanului, legea dispune sa fie folosite unelte (setci) cu dimensiunea ochiului de plasa egala sau mai mare de 400 mm. Dimensiunea minima a exemplarelor care pot fi retinute pe timpul pescuitului este de cel putin 45 cm lungime totala. 

 

Pentru categoria altor vietati acvatice, trebuie retinute informatiile cu privire la racul de munte. Astacus astacus, conform denumirii sale latine, nu poate fi capturat intre 19 martie si 15 iunie inclusiv si intre 15 octombrie si 31 decembrie inclusiv.

 

Nu este permisa, de asemenea, capturarea lipitorilor medicinale (Hirudo verbana), pe o durata de 62 de zile, in perioada de vara: 1 iulie – 31 august inclusiv.

Specii de peste interzise de la pescuit tot timpul anului

 

Dupa cum era mentionat mai sus, ecosistemul piscicol este intretinut prin numeroase actiuni reglementate la nivel central. 

 

Astfel, pentru protectia fondului piscicol al Romaniei si protejarea unor specii de pesti mai rare sau pe cale de disparitie s-a instaurat prohibitia la pescuit pentru tot timpul anului. Iata care sunt o parte din speciile protejate:

 

  • Pietrarul, fusarul, ghibortul de rau si cernusca;
  • Salaul vargat, aspretele, pecarina si guvidul; 
  • Zglavoaca rasariteana, lostrita, mihaltul si caracuda;
  • Pastravul de mare, coregonul si lipanul;
  • Sturionii, cu exceptia exemplarelor pescuite in scop stiintific;
  • Delfinul si femelele de rechin gestante, din apele Marii Negre;
  • Toate vietuitoare acvatice mentionate in anexele nr. 4A si 4B la Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2007 (privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice), aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Perioada de prohibitie la pescuit in functie de zona

 

Pe langa reglementarile care vizeaza activitatea piscicola in functie de specie, trebuie avute in vedere si normele aplicabile in functie de zona geografica. Cele mai importante prevederi in acest sens pot fi urmarite in continuare. 

Perioada de prohibitie pe Dunare si Delta Dunarii

Dunarea, cu frumusetile ei, isi asteapta vizitatorii tot timpul anului. Desi aici se pot face o serie de activitati recreative, atunci cand este vorba despre pescuit trebuie respectate perioadele de prohibitie stabilite prin lege. 

 

Pentru anul 2021, este interzis pescuitul comercial si recreativ/sportiv in fluviul Dunarea in zona de frontiera cu Bulgaria in intervalul 24 aprilie – 7 iunie, iar in zona economica Meleaua Sfantu Gheorghe, nu sunt permise, pentru o perioada de 60 de zile, activitatile piscicole de orice natura incepand cu data de 9 aprilie.

 

Bratul Sfantu Gheorghe de la km 22 – 24 este considerat zona de refacere biologica in perioada 15 octombrie – 15 noiembrie. Deci pentru o perioada de 30 de zile, nu este permisa nicio forma de activitate piscicola.

 

In zona marina din perimetrul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, cuprinsa intre Zatonul Mare, vechea cherhana din UAT Murighiol si izobata de 20 m (coordonatele sale geografice exacte se regasesc in ordinul ministerial), este interzis pescuitul cu setci in perioada 15 aprilie – 30 mai 2021, inclusiv.

 

Atunci cand are loc pescuitul de scrumbie, daca sunt capturati accidental pesti din familia ciprinide asiatice (sanger, novac sau cosas), este permisa retinerea acestora, in vederea valorificarii lor.

Perioada de prohibitie in apele de frontiera, altele decat fluviul Dunarea, si zonele limitrofe acestora

 

Pentru apele care constituie frontiera de stat si zonele adiacente, care sunt inundabile permanent sau temporar de aceste ape, sunt stabilite, de obicei, impreuna cu autoritatile din tarile vecine perioadele si tipul de prohibitie pentru pescuit. 

 

Astfel, pentru perioada 24 aprilie – 7 iunie sunt interzise activitatile piscicole de orice natura in apele de frontiera cu Ucraina, inclusiv Golful Musura.

 

Pentru raul Prut, zonele limitrofe ale acestuia si lacul de acumulare Stanca-Costesti s-a stabilit impreuna cu autoritatile din Republica Moldova ca durata prohibitiei sa fie de 60 de zile, intre 9 aprilie si 7 iunie. Se accepta, in schimb, pentru aceasta regiune, pescuitul familial.

Perioada de prohibitie a pescuitului la Marea Neagra

Cei indragostiti de pescuitul la Marea Neagra si in lacurile litorale, pentru care sonarele si barcile pneumatice sunt ceva obisnuit, sunt nevoiti sa respecte si ei anumite reguli atunci cand vor sa practice aceasta indeletnicire.

 

Astfel, este interzis pentru 60 de zile pescuitul in Complexul Razim-Sinoe si lacurile litorale, in perioada 9 aprilie – 7 iunie. Nu se accepta nici pescuitul gobiidelor, in speta a guvizilor, pe o durata de 31 de zile, in perioada 15 aprilie – 15 mai inclusiv.

 

In apele Marii Negre se interzic cu desavarsire, pe tot parcursul anului, retinerea la bord a femelelor de rechin gestante sau capturarea delfinilor. In cazul prinderii accidentale a delfinilor, acest lucru trebuie raportat obligatoriu, chiar daca a avut loc in Zona Economica Exclusiva (ZEE).

 

Nu este permisa, de asemenea, retinerea, detinerea si comercializarea rechinului, indiferent de specie, in perioadele: 15 martie – 15 aprilie inclusiv si 15 octombrie – 30 noiembrie inclusiv.

 

O veste buna vine, in schimb, pentru iubitorii de rapane (Rapana venosa), caci capturarea acesteia este permisa tot timpul anului.

Pescuitul recreativ/sportiv de tipul “catch&releae”

 

In afara perioadelor de prohibitie, pentru anumite zone si anumite specii de pesti este permis, totusi, pescuitul recreativ/sportiv, cu conditia eliberarii tuturor capturilor obtinute (catch&release).

 

Astfel, in mod special pe teritoriul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, este permis pescuitul de acest fel, in tot restul anului, pentru speciile: stiuca, salau, somn si crap.

 

De asemenea, tot in afara perioadelor de prohibitie, pot fi realizate activitati de pescuit recreativ/sportiv, fara retinerea speciei, in anumite zone clar definite si delimitate. Printre acestea se numara lacurile Urlea (Brasov) si Pecineagu si portiuni din raurile: Somesul Cald, Somesul Mare Inferior, Targul Superior, Mures, Bistrita Aurie, Avrig, Sadu Inferior, Bistra Ardealului, Poganis, Dambovita Superioara, Sebesul de Sus, Sebesul de Jos. 

 

Pentru specia clean pescuibila in Somesul Rece, au fost delimitate zone in care este permisa prinderea acestuia pana la data de 10 august 2021, tot cu conditia eliberarii sale ulterioare. Cleanul este recunoscut, de altfel, ca fiind cel mai potrivit peste pentru cei care vor sa se initieze in pescuitul la musca.

Zonele de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii

 

Acelasi ordin, care reglementeaza pescuitul in perioada de prohibitie, stipuleaza si zonele de protectie si refacere biologica a resurselor acvatice vii din Romania. Fata de perioada generala de primavara si inceput de vara in care pescuitul este interzis cu desavarsire, pentru aceste zone de refacere a resurselor piscicole mai este interzisa activitatea piscicola si in perioada de iarna, cuprinsa intre 1 noiembrie 2021 – 15 martie 2022.

 

Sunt protejate prin lege mai multe astfel de zone, majoritatea fiind sectoare acvatice din jurul podurilor, barajelor si curburilor apelor curgatoare, cu lungimea de 500-1000 metri. Cateva astfel de locuri sunt, de exemplu, anumite portiuni de pe raul Mures din zonele localitatilor Arad, Cristesti, Gheja, Moresti, Chinari, Valenii de Mures sau Targu Mures.

 

Zonele care se incadreaza in aceasta categorie sunt delimitate exact, prin specificarea latitudinii si longitudinii acestora dupa modelul: “avand coordonatele 47°4’53.38″N 21°50’16.25″E si amonte 47°4’47.13″N 21°50’49.84″E” sau “avand coordonatele lat. 45.743333, long. 24.389500”. 

 

Cei care doresc sa identifice exact care sunt aceste zone si care este intinderea lor, trebuie sa aiba rabdarea sa parcurga ordinul ministerial in vigoare la data respectiva. 

 

In alta ordine de idei, in vederea refacerii biologice a resurselor acvatice vii, in anumite zone a fost interzis pescuitul, de orice natura, pentru tot timpul anului. Iata cateva dintre acestea: 

 

  • Dunarea Veche, sectorul cuprins intre confluenta cu canalul Sulina, de la Mm 8+900 si pana la confluenta cu canalul Raducu;
  • Lacurile Gasca din Complexul Somova-Parches, Erenciuc, Zmeica si Cuejdel (rezervatie naturala din judetul Neamt);
  • Raul Bistrita Aurie de la izvoare pana la Pod Rotunda;
  • Albia veche a raului Olt, din dreptul localitatii Turnu Rosu;
  • Paraul Neagra din judetul Suceava intre Gura Negrisoarei si Gura Cristisorului pe o lungime de 6 km;
  • Raurile Ponor si Izvor de la izvoare pana la confluenta cu raul Crisul Alb;
  • Lacurile montane Iezerul Mare si Iezerul Mic.

 

Lista este, de altfel, mult mai cuprinzatoare si necesita o atentie sporita din partea celor implicati in activitatea piscicola. 

 

Daca pentru aceste zone de protectie a fondului piscicol, interdictia este in principal valabila pe tot parcursul anului, pentru celelalte zone de piscicultura, aceasta are insa o perioada limitata.

Cand se termina prohibitia la pescuit?

 

Dupa cum se poate observa mai sus, este foarte greu de spus cand se termina exact prohibitia la pescuit. Daca la nivelul general al Romaniei se poate vorbi de data 7 iunie, ca data finala a perioadei de prohibitie pentru anul 2021, pana cand dureaza efectiv aceasta, nu se poate spune exact, ci numai urmarind reglementarile specifice pentru fiecare specie de peste si zona piscicola in parte.

 

Pentru o informare generala in acest sens, un bun punct de pornire sunt informatiile prezentate mai sus, a caror structura logica aduce putina lumina in acest subiect stufos, cum este prohibitia la pescuit.

 

Totusi, lista completa a acestor specii, zone si coordonatele lor geografice exacte trebuie consultate in ordinul ministerial anual emis de autoritatile in domeniu. De aceea, este esentíal ca in fiecare an, pescarul amator sau nu sa se informeze temeinic, astfel incat sa respecte fondul piscicol national si sa isi aduca aportul la dezvoltarea si protejarea acestei resurse naturale valoroase. 

 

Surse foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Fishingmall.ro

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *