Pescuitul la pluta – Sfaturi pentru pescari incepatori sau experimentati

Pescuitul este, cu siguranta, o activitate relaxanta si un domeniu plin de povesti, practicat din cele mai vechi timpuri. Amatorii si pescarii incepatori care doresc sa afle cat mai multe despre tainele pescuitului ar trebui sa isi faca o idee despre sculele necesare si tehnicile care vin la pachet cu acestea. Fie ca practici aceasta activitate ca hobby, fie ca iti doresti sa o transformi in ceva mai mult de atat, este bine de stiut ca pescuitul la pluta se poate transforma destul de repede intr-o pasiune periodica, in functie de sezon si de reguli.

Afla din acest articol cateva dintre tehnicile de pescuit la pluta, dar si informatii despre ustensilele necesare, care sa te pregateasca de o iesire in aer liber, pe malul lacului, la pescuit.

 

Ce este pescuitul la pluta?

Pescuitul la pluta se poate practica atat pe balti si lacuri, cat si pe rauri, in functie de echipament si de instrumente. Un rol important il joaca undita clasica de pescuit, formata dintr-un bat din lemn sau plastic, pluta, plumb, fir, carlig si momeala. Cum pescuitul la pluta nu mai este de mult timp o tehnica rudimentara, nici instrumentele nu mai sunt ca pe vremuri, astfel ca oricine poate achizitiona o undita potrivita pentru tipul de pescuit pe care doreste sa il practice, ca amator sau profesionist.

Pescuit la undita cu pluta: ce fel de undita este recomandata?

Undita clasica pentru pescuitul la pluta este, probabil, cea mai simpla ustensila cu care se pot captura pestii de mici dimensiuni sau chiar mai mari. Iata din ce este formata aceasta:

  • Batul sau varga – poate fi din lemn de bambus sau din materiale plastice rezistente, fixe sau telescopice, de aproximativ 5-8 metri. Batul este prevazut cu cateva verigi sau inele prin care trece firul unditei.
  • Firul unditei – este realizat din plastic, i se mai spune ata sau guta si se ataseaza de undita prevazuta cu verigi.
  •  Pluta – este confectionata din materiale usoare, are forma alungita si permite, evident, plutirea unditei la suprafata apei. Plutele mari sunt folosite pentru capturarea pestilor rapitori, in timp ce plutele mici sunt necesare pentru prinderea pestilor de mici dimensiuni.
  •  Plumbul – sunt bilute mici care se pun sub pluta pentru a fi mentinuta pe verticala. Astfel, varful plutei va sta pe luciul apei, fara ca aceasta sa fie trasa in adancuri.
  • Mulineta – este un dispozitiv cilindric cu tambur, atasat unditei si ajuta la intinderea si retragerea firului de guta sau nailon, cu ajutorul unei mici manivele.
  • Carligul – este confectionat din sarma otelita, suflat cu cupru sau poate fi fabricat din diverse aliaje. Aceasta se ataseaza in capatul unditei si are rol de sustinere a momelii sau a hranei pentru pesti.

 

Pescuitul la pluta nu se concretizeaza fara momeala. Insecte, paine, porumb si mamaliga sunt cateva dintre momelile folosite la pescuitul la pluta pe rau, balta sau lacuri. Indemanarea este cu siguranta atuul principal pentru capturarea pestilor, fie ca este vorba despre pescuit sportiv, unde pestele este eliberat ulterior, sau pentru consum propriu.

 

Echipamentul necesar pentru pescuitul la pluta

Pescuitul ramane o activitate care atrage destul de multi adepti. Astfel, detinatorii de balti si lacuri au inteles pe deplin fenomenul si au adoptat diverse masuri si idei de amenajari pentru a oferi cat mai multe facilitati, atat pescarilor amatori, cat si celor profesionisti.

Si industria echipamentelor de pescuit a capatat amploare in ultima vreme, iar un pescar incepator ar trebui sa aiba in vedere cateva lucruri esentiale cu privire la bagajerie si la accesoriile necesare:

  • In functie de numarul de zile petrecute la pescuit, se va achitiziona un cort pentru odihna de noapte.
  • Scaunele de pescuit, confectionate din materiale textile, nu ar trebui sa lipseasca.
  • Geanta termoizolanta si impermeabila este folosita pentru depozitarea uneltelor mici.
  • Momeala se tine in borcane, astfel ca si acestea fac parte din bagajul unui pescar.
  • Minciogul ajuta la prinderea si la detasarea pestelui din undita cu pluta. Si aceasta ustensila face parte din echipamentul unui pescar.
  • Husele pentru undita cu pluta au rol de depozitare si protectie. Acestea trebuie sa fie, la randul lor, puse pe lista atunci cand te pregatesti de pescuit.

 

Momeli potrivite pentru pescuitul la pluta

Momeala corespunzatoare poate face diferenta la pescuit. Pescarii amatori sau incepatori ar trebui sa faca o mica verificare si sa se informeze cu privire la tipul de momeala potrivita pentru pescuitul la pluta. Viermusii sunt cele mai cautate momeli, insa un pescar isi poate confectiona si acasa „mancarea” pentru pesti. Mamaliga si painea cu porumb sunt momeli potrivite pentru pescuitul la undita cu pluta, iar acestea se pot confectiona fara dificultati si acasa.

 

Sfaturi pentru pescuitul la pluta: cum se pescuieste?

 

Sfaturile pentru pescuitul la pluta sunt numeroase si nu ar strica sa tii cont de cateva dintre ele, mai ales daca esti pescar amator sau incepator in acest domeniu. In ceea ce priveste tehnicile pescuitului la pluta, acestea nu sunt dificile, atat timp cat se folosesc unditele si momelile potrivite.

Odata montata undita cu pluta, plumbi, carlig si momeala, aceasta se lanseaza in balta sau lac, dupa care se poate aseza pe un dispozitiv de tip arac. Pescarul se poate bucura de moment doar stand pe scaun, cu undita in mana si admirand privelistea din fata lui.

In cazul in care se foloseste o undita cu pluta si mulineta, firul se va retrage imediat ce pestele este capturat, ca mai apoi sa fie depozitat intr-un recipient. Daca undita nu este prevazuta cu mulineta, atunci aceasta se trage cat mai repede din apa, dupa care se foloseste minciogul pentru detasarea pestelui din carlig.

Exista situatii in care firul unditei se rupe sau pestele fuge cu tot cu momeala si pluta. In astfel de cazuri, un pescar ar trebui sa aiba o undita de rezerva sau sa inlocuiasca guta rupta si pluta pierduta.

Pescuitul la pluta – Ce este rubeziana

Pluta cu rubeziana este folosita cu precadere la capturarea crapului, din zona malurilor de lac sau balta si este o metoda potrivita pentru cei care nu vor sa piarda acest tip de peste, imediat dupa prindere.

Sistemul rubeziana este format din ansamblu de nadire si pescuit, dar si din prelungitor, trei elemente importante pentru capturarea corecta a crapului. Iata ce presupune fiecare in parte:

  •  Kit-ul sau ansamblul de nadire – este format din doua tronsoane telescopice si o cupa si are rol de hranire in vad.
  •  Ansamblul de pescuit – sunt bete confectionate din carbon, au pluta de dimensiuni potrivite si ajuta la prinderea pestilor mici si medii.
  • Prelungitorul este format din alte tronsoane si poate transporta nada in vad. Are si rol de suport pentru ansamblul de pescuit.

Chiar daca intregul sistem pare sofisticat si trebuie sa fie sustinut de un suport pe masura, in realitate se aseamana cu pescuitul la varga, unde nu lipsesc pluta, firul, plumbii si carligele. Tehnica de pescuit presupune miscari de inainte si inapoi, in paralel cu solul, pentru capturarea fara esec a crapului sau a altor pesti.

 

Pescuitul la pluta pe rau – Unde este recomandat sa practici aceasta activitate

Pescuitul la pluta pe rau este cu adevarat o provocare pentru cei care doresc sa experimenteze si alte locuri. Specialistii si pescarii profesionisti recomanda raurile line, de mici dimensiuni si fara vartejuri sau curenti, pentru o experienta unica si relaxanta la pescuit, cu ajutorul unditei cu pluta. Astfel, se asigura atat confortul unui pescuit fara probleme, cat si evitarea ruperii ustensilelor folosite.

Daca pescuitul la balta sau lac presupune un loc bine ales, cu umbra si stufaris, la rau trebuie sa ai in vedere alegerea unui mal cu vegetatie si pietris, insa ferit de soare. Este important de subliniat faptul ca locurile comode pentru pescuitul pe rau nu inseamna ca si prada va fi pe masura. Pestii de rau si, in special, crapul, prefera apele adanci, pe alocuri salbatice sau linistite deopotriva. De aceea, este indicat sa testezi apele inainte de a te apuca de pescuitul la pluta pe rau.

Tehnici de pescuit la pluta: exemple de monturi cu pluta fixa

Monturile cu pluta fixa se folosesc pentru capturarea diverselor specii de pesti. Drept urmare, exista diferite modele de monturi cu pluta fixa, iar urmatoarele sunt cele mai folosite:

  • Montura pentru caras se realizeaza cu o pluta cu antena detasabila si diametru egal cu cel al starletului, de aproximativ 4 milimetri si lungime de maxim 40 de milimetri. Echilibrarea se poate face cu o singura alica.
  • Montura pentru platica trebuie sa aiba forma alungita si antena subtire. Astfel de plute sunt destul de sensibile, iar firul unditei trebuie sa fie transparent, cu o grosime de aproximativ 0,14 milimetri.
  • Montura cu pluta pentru pestii rapitori permite pescuitul la mari adancimi. Aceasta ar trebui sa aiba in jur de 25 de grame, iar firul unditei nu trebuie sa depaseasca diametrul de 30 de milimetri.
  • Montura cu pluta pentru pescuitul pe rau este potrivita pentru capturarea oricarei specii de peste de apa curgatoare. Pluta se aseamana cu o para intoarsa, are antena groasa pentru a oferi o vizibilitate potrivita, nu depaseste 4 grame si se poate echilibra cu o oliveta culisanta.

Pescuit la pluta pe Dunare, lac sau pe ape curgatoare: specii de pesti pe care ii poti captura in lacurile si raurile din Romania

Exista numeroase lacuri si balti amenajate pentru pescuit, insa este important de stiut care sunt regulile acestei activitati si ce fel de pesti se pot captura. 

Iata cateva specii de pesti care se regasesc in lacurile si raurile din Romania si care starnesc interesul pescarilor amatori si profesionisti:

  • Bibanul – este un peste rapitor omnivor de apa dulce ce face parte din specia Perca. Este apreciat pentru carnea moale si lipsa oaselor. Acesta se gaseste atat in lacuri, cat si in ape curgatoare.
  • Carasul – originar din Asia de Nord, carasul se regaseste peste tot in Romania. Greutatea lui variaza de la 150 de grame si pana la doua kilograme. Aceasta specie de peste este apreciata pentru gustul deosebit si pentru usurinta cu care se poate gati.
  • Crapul – face parte din specia Cyprinidae, este un peste de apa dulce, are solzi mari, abdomen albicios si poate atinge chiar si 40 de kilograme. Acesta este printre pestii preferati pentru capturat de catre pescari.
  • Pastravul – se gaseste in speta in apele de munte, insa si in zone submontane. Pastravul poate ajunge pana la 15 kilograme, insa in Romania nu depaseste, in mod normal, 6 kilograme. Si acesta este un peste destul de consumat in Romania, datorita gustului dulce al carnii si numarului mic de oase.
  • Salaul – este un peste rapitor ce face parte din familia Percidae, se gaseste atat in apele curgatoare, cat si in cele statatoare din Romania. Si acesta se gaseste in meniurile gastronomiei romanesti, fiind apreciat pentru calitatea si gustul carnii.
  • Somnul – este un peste rapitor, cu raspandire mare in apele din Europa, inclusiv fluvii. Capturarea acestuia este o adevarata provocare pentru pescarii profesionisti, mai ales ca aceasta specie de peste poate ajunge pana la 3 metri lungime si chiar 150 de kilograme. Desi este un peste cu carne grasa, somnul se consuma destul de mult in tara noastra.
  • Sturionul – este un peste marin de talie mare, fara solzi, iar capturarea acestuia este cu adevarat un eveniment. Alaturi de nisetru si pastruga, sturionul poate fi gasit atat in Dunare, cat si in Marea Neagra. Aceasta specie de peste este apreciata pentru icrele negre de calitate, avand in comert preturi destul de piperate.
  • Mreana – se regaseste in majoritatea raurilor din Romania si se poate pescui in septembrie si in octombrie. Acest tip de peste este apreciat pentru carnea gustoasa.
  • Lipanul – este o specie de peste raspandita peste tot in Europa, cu precadere in raurile de munte. Din pacate, el nu se mai regaseste in cantitati mari, asa cum se intampla cu un deceniu in urma.
  • Scobarul – este un peste care poate fi gasit, in general, in apele curgatoare, inclusiv in Dunare. In general, un exemplar adult poate ajunge la 30 de centimetri lungime si la o greutate de aproximativ 800 de grame. 

Asadar, se poate spune ca pescuitul cu undita la pluta este o activitate destul de relaxanta, dar si un hobby destul de conturat pentru amatori. Ceea ce atrage atat pescarii amatori, cat si pe cei experimentati, este dorinta de a captura pesti pentru pura placere a pescuitului, desigur, cu ajutorul uneltelor si echipamentelor potrivite.

 Sursa foto: Pixabay.com.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *