Pesti de apa sarata – exemple si informatii despre habitate

Daca esti un pescar incepator sau daca pescuiesti intr-o zona pentru prima data, este intotdeauna o idee buna sa angajezi un ghid cu experienta, care te poate instrui despre cele mai bune strategii si tehnici pentru a captura fiecare specie de peste de apa sarata. 

 

Varietatea pestilor din oceane, mari si golfuri fac din pescuitul de apa sarata si pescuitul marin unul dintre cele mai interesante tipuri de excursii pe care le-ai putea face. 

 

Exista tipuri de pesti de apa sarata care pot fi capturati usor chiar de la mal si alte cateva specii de pesti populari care pot fi adunati din larg doar de catre un echipaj experimentat.

 

Fie ca ai deja cunostinte despre pestii care traiesc in apa sarata sau esti in cautarea unor informatii despre habitatele acestora, descopera in continuare mai multe informatii:

 

Pesti de apa sarata – habitate

In general, pestii sunt distribuiti in functie de habitat si in functie de zona geografica. Pestii de apa sarata traiesc intr-unul din cele trei tipuri de habitate sau de medii marine.

 

In cea mai mare parte, pestii dintr-un habitat marin difera de cei dintr-un habitat de apa dulce, chiar si din zonele adiacente.

 

Unii pesti, cum ar fi somonul, realizeaza migratii lungi dinspre ocean pe rauri mari pentru a depune icre in paturile de pietris unde a eclozat el insusi. Acest tip de peste se numesc anadromi. Alte specii, cum ar fi anghilele de apa dulce (familia anguillidae), traiesc si cresc pana la maturitate in apa dulce si migreaza spre mare pentru a depune icre (pesti catadromi). 

 

De asemenea, alti pesti efectueaza migratii mai scurte din lacuri in cursuri de apa, in interiorul oceanului sau intra in habitate de reproducere pe care nu le ocupa in mod obisnuit in alte moduri.

 

Speciile migratoare, adica pestii diadromi, intreprind migratiuni periodice din mare in apele dulci (pesti anadromi) si invers (pesti catadromi).

 

Desi exista aproximativ 240 de specii de pesti marini, pescuitul marin important poate fi grupat in urmatoarele categorii de pesti, prin habitate lor:

 

  • Pesti de apa de suprafata (pelagici): Sunt specii de pesti care traiesc in zona pelagica a oceanului. Mai exact, acestia traiesc in zone care nu sunt nici aproape de fund, nici langa tarm, dar, de obicei, petrec o cantitate semnificativa de timp inotand prin coloana de apa, pe un traseu migrator.

Exemplu: Sardine, Hamsii, Pesti-panglica, Macrou, Ton, etc.

 

  • Pesti de apa de mijloc (pesti de recif): Pestii de recif traiesc in interiorul sau in apropierea sistemelor de recif de corali. 

Exemplu: Red snapper, Cobia, Stavrid, etc.

 

  • Pesti de apa de fund (demersali): sunt pestii care traiesc pe fundul oceanului sau in apropierea acestuia. 

Exemplu: Aomn, Aanghile (zis si Tipar), etc.

 

De asemenea, putem deosebi:

  • Pesti de apa salbatica: pesti care pot tolera o gama larga de salinitate (0,5 – 30,0 ppt) care traiesc in izvoare, estuare si in ape de coasta.

 

  • Pesti marini: pesti care isi petrec cea mai mare parte sau toata viata in apa de mare, cum ar fi in mari si oceane, in conditii de salinitate peste 30 ppt. 

 

Pesti de apa sarata comestibili

Majoritatea pestilor comestibili provin din mare. Aceste tipuri de pesti se numesc pesti de apa sarata.

 

  • Sardine

Denumirea de sardine provine din conservarea pestilor mici din Sardinia. In lumea culinara, “sardina” nu se refera la o anumita specie, ci mai degraba la o serie de specii din familia Herring (Clupeidae), cu peste 20 de specii comercializate in intreaga lume.

 

Sardeaua este peste marin mic, pelagic, cu o durata de viata de pana la 13 ani. Insa, majoritatea sardinelor din conserve au mai putin de 6 ani. Sardinele pot creste pana la aproximativ 1,3 metri lungime, dar dimensiunile tipice sunt de aproximativ 8-27 centimetri.

 

Sardinele traiesc in zonele de regiunea marii sau fundul marii, relativ aproape de tarm. Acestea cresc rapid si sunt hrana importanta pentru multi pesti, pasari marine si mamifere marine.

 

Sardinele sunt de obicei conservate inainte de consum, iar oasele acestor pesti sunt mici si reprezinta o sursa bogata de calciu. In Grecia, Spania si alte tari mediteraneene, sardinele sunt consumate de obicei proaspete – la tigaie prajita, cu usturoi si ierburi.

 

Metode de pescuit: Sardinele sunt, in general, capturate pe tot parcursul anului, folosind plase de incercuire, in special plasa-punga, care cauzeaza daune minime ale habitatului. De asemenea, sunt folosite multe modificari ale plasei de inconjurare, inclusiv capcane sau barne. Acestea din urma sunt incinte stationare prin care bancurile de sardine sunt deviate in timp ce inoata de-a lungul coastei. Pestii sunt prinsi in principal noaptea, cand se apropie de suprafata pentru a se hrani cu Plancton. 

  • Ansoii 

Ansoii sau Hamsiile sunt pesti mici furajeri, de apa sarata, de culoare argintie cu reflexe albastru-verzui. Acest tip de peste se gaseste de-a lungul oceanelor Atlantic, Indian si Pacific, dar este mai fregvent intalnit in apele temperate, si mai rar sau total absent in mari foarte reci sau foarte calde. 

 

Exista aproximativ 144 de specii identificate la nivel mondial care fac parte din familia Anchoa (America de Nord) sau Engraulis (zona mediteraneana si europeana). Lungimea unui peste Ansoa variaza de la 2 centimetri la 40 de centimetri.

 

Deoarece sunt mici, Hamsiile sunt adesea confundate cu Sardinele. In unele zone, termenii “hamsii” si “sardina” sunt folositi in mod interschimbabil. 

 

Similar cu Heringul (Sardina), acest tip de peste traieste in bancuri mari de langa suprafata apei.

 

Hamsia este, de obicei, considerat, un peste gras. Este bogat in calciu, fier, niacina, fosfor si seleniu, dar are si un continut ridicat de colesterol. Acest tip de peste se consuma in mod traditional sarat sau conservat in ulei cu sare. 

 

Metode de pescuit: Ansoa se prinde noaptea, cu plasa. Exista doua sezoane de pescuit, din ianuarie si pana in luna mai si respectiv din septembrie si pana in noiembrie – ultima perioada fiind sezonul de varf pentru capturi de hamsii. Insa aceste perioade difera de la regiune la regiune, in functie de clima.

  • Ton: 

Tonul (familia Scombridae) cuprinde 15 specii si se numara printre cel mai raspandit si cel mai important tip de peste, din punct de vedere comercial, dintre toti pestii de apa sarata. 

 

Acestia se gasesc in oceanele temperate si tropicale din intreaga lume si reprezinta o proportie majora a productiei piscicole mondiale. 

 

Tonul variaza foarte mult in marime, culoare si lungimea aripioarelor. Speciile de ton sunt unice in randul pestilor, deoarece au temperatura corpului cu cateva grade mai mare decat apele ambiante si au o rata metabolica ridicata, care le permite sa prezinte o rata de crestere extraordinara. 

 

Metode de pescuit: Cea mai mare parte a capturii de ton se realizeaza cu barci comerciale cu paragate care stabilesc carlige la adancimi mari, unde se gaseste acest tip de peste. Exista, de asemenea, capturi de ton realizate cu barci mici.

 

  • Scrumbie:

Scrumbie este numele dat unor pesti din familia Scombridae si familia Clupeidae (genul Alosa). De exemplu, scrumbia din familia Scombridae este numita si Macrou, care include Tonul si pestele Bonito.

 

Aceste tipuri de peste se gasesc atat in marile temperate, cat si in cele tropicale, majoritatea traind de-a lungul coastei sau in larg, in mediul oceanic. 

 

Metode de pescuit: Pescuitul static si pescuitul activ.

  • Somon

Somonul este un peste mare, de obicei gasit in apele mai reci. Somonul se refera la orice peste, din doua genuri, din familia Salmonidae – somon din Pacific (Oncorhynchus) si genul de Somon Nobil (Salmo). Este un peste anadrom care traieste in mare, dar pentru reproducere urca in apele dulci.

 

Pestele este originar de pe coasta pacifica a Statelor Unite si a fost introdus in Europa la sfarsitul secolului al nouasprezecelea.

 

Carnea sa este de culoare roz si este unul dintre cele mai scumpe tipuri de pesti de apa sarata comestibili. Somonul este folosit pe scara larga in bucataria japoneza si este consumat crud in preparatele japoneze de sashimi. Somonul este foarte bogat in uleiuri esentiale omega 3 si acizi grasi.

 

  • Snapper 

Este un peste, in principal, marin, dar unele specii traiesc in estuare si se hranesc in apa dulce. 

 

Familia include aproximativ 113 specii, dintre care Red snapper este una dintre cele mai populare specii. Acesta se gaseste in mod natural in intreaga lume, insa cele mai multe recolte de peste provin din Golful Mexic si Indonezia. 

 

Red snapper este un tip de peste de dimensiuni medii, are o culoare rosie distincta a pielii, desi carnea este alba. Pentru ca are o textura ferma si o aroma dulce, este ideal pentru coacere, pentru tocana sau pentru a fi utilizat in supe.

 

  • Peste-spada: 

 

Pesti-spada (familia Xiphiidae) sunt pesti de apa sarata foarte mari, multi cantarind de la 90 kilograme si pana la o tona. Acest tip de peste traieste in apele calzi din Oceanul atlantic, Oceanul Pacific, Oceanul indian si in marile adiacente.

 

Pestele spada se consuma in mod normal sub forma de gratar pentru ca are carnea foarte ferma.

 

  • Cod

Codul se gaseste atat in Oceanul Atlantic, cat si in Oceanul Pacific si este un peste relativ mic. Codul are o textura ferma, cu gust usor uleios, ceea ce il face perfect pentru coacerea integrala sau sub forma de file.

  • Merluciu: 

Merluciul este membru al familiei de Cod si poate fi gasit la adancimi de peste 1.000 de metri. Merluciu comun, denumit Stiuca de mare, traieste in zona europeana a Oceanului Atlantic, Marea Mediterana si Marea Neagra.

 

Merluciul are o aroma foarte blanda si este destul de fulgios cand este gatit. Merluciul este servit in magazinele de peste si sub forma de chipsuri, in intreaga lume.

Pesti de apa sarata din Romania

Principalele porturi utilizate de pescari pentru debarcarea capturilor sunt Mangalia, Olimp, Costinesti, Mamaia si Capul Midia.

 

Lista de specii cuprinde pesti ai faunei indigene, cat si specii invazive sau introduse pentru pescuitul sportiv. 

 

Principalele specii de pesti de apa sarata din Romania sunt urmatoarele:

 

  • Nisetru
  • Cega
  • Pastruga
  • Morun
  • Sardea
  • Sprot
  • Pastrav de mare
  • Zargan
  • Strunghil
  • Guvid
  • Lapina
  • Chefal
  • Lufar
  • Biban
  • Gupa
  • Oblada
  • Dorada
  • Ton
  • Peste spada
  • Calcan.

 

Hamsia: Poate sa fie gasita in apropierea tarmului, unde traieste in bancuri mari, de aceea se pescuieste la plasa. 

 

Calcanul: Acesta traieste, de regula in apele foarte nisipoase. Aici, calcanul poate fi capturat in martie si noiembrie, folosind articole de pescuit recreativ/sportiv ca si la chefal.

 

Lufarul: Este cel mai agresiv peste rapitor din Marea Neagra, ce se poate prinde mai usor din barca. Articole de pescuit recreativ /sportiv folosite de pe mal sunt lansetele de actiune mare.

 

Guvidul: De regula, poate sa fie gasit in apropierea tarmului, in zone intunecate din apropierea digurilor.

Pesti de apa sarata – informatii

 

Pescuitul in apa sarata este un termen destul de general folosit in referinta la orice metoda de pescuit in oceane, in mari si in zone adiacente. Acest lucru se aplica daca perscuitul se realizeaza de pe un debarcader, dintr-un caiac sau dintr-o barca. 

 

Indiferent unde planifici excursia de pescuit, exista patru instrumente de pescuit in apa sarata pe care vei dori sa le ai cu tine:

 

  • Plase de apa sarata pentru a debarca pestii. Acestea fac, de asemenea, mai usor si mai sigur pescuitul cu captura si eliberare.
  • Cleste si foarfece pentru taierea sarmei, indepartarea carligelor si strangerea nodurilor. De asemenea, trebuie sa stii sa legi noduri de pescuit in apa sarata.
  • Cutite de pescuit pentru taierea momelii sau curatarea pestilor.
  • Un dispozitiv de indepartare a carligului.

 

De asemenea, pentru a te mentine in siguranta si confortabil, indiferent unde pescuiesti, asigura-te ca portii echipamentul potrivit:

 

  • Echipament de protectie, cum ar fi ghetele si jacheta de ploaie pentru a ramane curat si uscat.
  • Palarie sau sapca pentru protectie solara, pe langa o camasa confortabila cu maneci lungi si pantaloni lungi.
  • Ochelari de soare polarizati pentru a-ti proteja ochii de razele soarelui si pentru a va face mai usor de vazut in apa.
  • Echipament pentru vreme rece, cum ar fi o palarie impermeabila si manusi din neopren.

 

Indiferent daca esti un pescar experimentat care cauta o modalitate diferita de a experimenta acest sport sau un pescar incepator care invata cum sa pescuiasca cu apa sarata, inainte de a planifica o excursie de pescuit la apa sarata, este important sa verifici reglementarile pentru pescuit ale fiecarui stat, pentru a te asigura ca stii care sunt limitele sloturilor, limitele sacilor si anotimpurile pentru fiecare tip de specie de peste.

 

Sursa Foto: Pexels.com, Pixabay.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *