Sfaturi utile pentru curatarea unui peste

Cum se curata pestele – sfaturi simple si utile pentru orice incepator

Daca esti un incepator in ale pescuitului sau vrei sa te apuci sa pregatesti peste proaspat pentru prietenii tai, esti in locul potrivit pentru a invata cum se curata acesta. Poate ca suna complicat, insa cu putina practica si cateva sfaturi simple te vei putea bucura de proprietatile deosebite ale pestelui.

 

 

Cum se curata pestele: ce trebuie sa stii in functie de sursa pestelui

 

Chiar daca pare un proces complicat, curatarea pestelui poate deveni un lucru destul de simplu cu putin antrenament. E drept ca pare mai dificil daca este prima oara cand faci asta, dar, cu timpul, vei capata dexteritate si te vei descurca mult mai rapid.

  • Ce sa faci dupa ce ai pescuit pestele?

Dupa ce l-ai pescuit, asigura-te ca depozitezi pestele intr-o geanta sau o lada izoterma. Acest lucru il va mentine proaspat si aromat. Cu toate acestea, nu il lasa mai mult de 2-3 ore fara sa il cureti, chiar daca ai de gand sa gatesti mai tarziu.

Pentru a-si pastra toate proprietatile, este recomandat sa consumi captura cat mai repede. De altfel, nimic nu se poate compara cu pestele pregatit in aer liber, la camping, dupa o sesiune de pescuit impreuna cu prietenii.  

  • La ce sa fii atent daca alegi sa consumi peste proaspat  

Asigura-te ca pestele este tinut la o temperatura potrivita, pe un pat de gheata. Sunt cateva semne dupa care te poti orienta: sa aiba ochii clari si putin umflati, branhiile sa fie de culoare roz sau rosie si umede, iar solzii si pielea sa aiba un aspect metalic. Pestele proaspat are un miros specific in functie de originea lui. Un miros puternic poate fi un semn al faptului ca pestele este vechi. De asemenea, este recomandat sa il gatesti cat mai repede.

 Cum sa te pregatesti pentru curatarea pestelui

Indiferent daca l-ai pescuit sau l-ai cumparat, iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le ai in vedere inainte de a te apuca sa cureti pestele:

  • Incearca sa il cureti cat mai repede pentru a fi sigur de prospetimea acestuia. In plus, daca trece mai mult timp, iar pestele incepe sa se usuce, solzii se vor curata mai greu. 
  • Avand in vedere faptul ca procesul de curatare poate fi destul de migalos, incearca sa o faci in aer liber sau alege un loc in care te poti desfasura fara teama de a crea dezordine in jurul tau.
  • Asigura-te ca ai acces la apa curenta inainte de a incepe, deoarece vei avea de ea din plin. De asemenea, asigura-te ca ai la indemana prosoape de hartie pentru a-l usca.
  • Cutitele speciale pentru curatat si filetat pot fi foarte utile in acest proces.

 Metode de a curata pestele in 3 pasi: de la curatarea de solzi pana la filetare 

Inainte de a pregati pestele, ai nevoie sa stii cum se curata de solzi, precum si cum se eviscereaza si fileteaza. Iata cum se realizeaza acesti trei pasi: 

  • Curatarea de solzi

Incepe prin a clati pestele cu apa rece pentru inmuierea solzilor. Asaza pestele pe coli de hartie sau pe cateva ziare, iar in acest fel vei putea curata rapid locul, indiferent ca esti in bucatarie sau in camping. Tine strans pestele de coada si, folosind marginea cutitului, razuieste solzii de la coada la cap. Clateste-l sub un jet de apa rece si repeta procesul si pe cealalta parte. Asigura-te ca ai indepartat toti solzii trecand cu mana pe suprafata pestelui.

  • Eviscerarea

Pozitioneaza pestele pe masa si taie usor abdomentul de la coada spre cap. Trebuie sa faci o taietura superficiala, astfel incat sa poti indeparta bine branhiile, inotatoarele, organele si grasimile. Este important sa scoti totul din interiorul pestelui, pana cand ramane numai carnea. Clateste-l apoi cu apa rece pentru a indeparta orice reziduu ramas si sterge-l cu prosoape de hartie.

  • Filetare 

Foloseste un cutit de filetat pentru a taia de la cap spre coada, de-a lungul coloanei vertebrale. Desprinde usor cu mana carnea. Reia procesul in sens invers, astfel incat sa poti inlatura sira spinarii, precum si capul pestelui. Indeparteaza apoi oasele ramase in carne. Vei obtine astfel un file de peste gata pentru a fi gatit! 

Pestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente, fiind o sursa excelenta de proteine. Cu atat mai mult, un peste proaspat va contribui la un regim alimentar sanatos. Nu te preocupa de ideea ca aceasta activitate este dedicata profesionistilor. Cu antrenament si rabdare, te vei descurca mai bine decat crezi.

Sursa foto: Shutterstock.com.

Arata-le si prietenilor tai

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *