Ce este montura Kd si cum se face? – Ghid pentru pescari amatori

Crapul este un peste preferat de foarte multi pescari amatori sau profesionisti, deoarece poate fi considerat o adevarata provocare si un premium in palmaresul acestora. Firea sa suspicioasa si vederea excelenta in tot felul de conditii de mediu fac ca pestele sa nu se prinda usor in ac, ceea ce presupune din start abordarea diferitelor tipuri de monturi care sa-l pacaleasca si sa-l prinda. 

 

Montura este practic un set de piese care lucreaza impreuna pentru a atrage pestele in nada, dintre partile sale componente putand fi mentionate leadcore-ul, plumbul, vartejul, conul siliconic. Printre cele mai folosite sunt montura in linie, montura de tip combi rig si cu fir rigid. De asemenea, tot in aceasta categorie poate fi mentionata si montura kd, realizata de Kenny Dorsett, un pescar englez de scoala veche, care a reusit sa influenteze foarte mult pescuitul datorita acestei inventii proprii.

 

In articolul de mai jos vei descoperi mai multe informatii interesane si foarte utile despre ce este montura kd si cum se face in mod corect, in asa fel incat sa ai rezultate spectaculoase pe malul apei si sa vii acasa cu crapi frumosi. 

Ce este montura kd?

Montura kd a fost inventata de Kenny Dorsett si a primit initialele acestuia, fiind considerata una dintre cele mai eficiente pentru boilies scufundator. Montura da un unghi deosebit carligului care va face imposibila scaparea pestelui. Multi pescari o prefera pentru ca astfel stiu, cu siguranta, ca daca exista in balta crapi mari, atunci ei vor fi atrasi mai degraba de acest tip de montura si ca pestii mici vor sta deoparte sau nu vor putea sa inghita carligul. 

 

Montura kd este considerata a fi una sireata, fiind echilibrata pe firul de par langa carligul de tip kurv fara lignealigner sau shrinktube (acesta va reusi sa stea pe substrat datorita alicei din dotarea plumbului). Poate fi considerata o alternativa a monturii fir de par, bucurandu-se de un real succes pe tot felul de ape (mai putin pe cele salbatice, spun unii pescari). 

Cum se face montura kd?

 

Montura kd este una avantajoasa pentru ca vine cu anumite particularitati, cum ar fi lipsa varnisului de ghidaj si scoaterea speciala a firului de par printre spire. Firul de par poate parea cam lung, insa acest lucru se datoreaza pozitiei sale perpendiculare pe tija carligului. Un peste mic poate fi atras de montura la fel ca unul de dimensiuni mai mari, totusi, nu va reusi sa prinda carligul, ceea ce nu este decat un castig pentru pescarul dornic sa faca unele capturi impresionante. 

 

Cativa pasi trebuie neaparat urmati pentru a realiza corect o astfel de montura cu rezultate intr-adevar spectaculoase. Astfel, pescarul amator trebuie sa tina cont de urmatoarele indicatii:

  • Primul pas este cel in care pescarul va realiza bucla pentru opritor fara sa decojeasca firul camasuit;
  • Al doilea pas se refera la introducerea boiliesului pe firul de par si punerea opritorului;
  • Pescarul continua montura prin introducerea firului prin ochetul carligului si reglarea distantei adecvate;
  • Se fac patru spire in modul clasic al nodului fara nod;
  • Pescarul scoate firul de par spre el si mai face inca 4 spire;
  • Ultimul pas este intoarcerea prin ochet, prin spatele firului de par.

 

Specialistii in pescuitul crapului de mari dimensiuni mentioneaza faptul ca aceasta montura este foarte eficienta cand este dotata cu momeli grele, de fund, si ca da rezultate excelente daca vor fi folosite carligele kurv shank (carlig curbat spre interior), ce se deosebesc prin partea terminala indoita spre interior.

 

Pentru a realiza monturi foarte bune, pescarii trebuie sa aiba asupra lor cateva piese si accesorii de top, cum ar fi: fire pentru riguri, carlige de anumite marimi, leadcore, plumbi, opritoare, foarfece, clesti, plumb, alice pentru plumb, momitoare.

 

In concluzie, pescarii amatori, care vor sa se bucure de capturi frumoase de crapi uriasi, trebuie sa stie cum se face o montura adevarata kd, in asa fel incat sa atraga imediat pestii mari si sa-i evite pe cei mici. Cunostintele specialistilor in domeniu, care invata pe oricine sa faca monturi rezistente si eficiente, precum si echipamentele si instrumentele adecvate vor garanta rezultatele. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *