Cea mai buna momeala de crap

Vrei sa ai o partida reusita de pescuit pe malul apei si sa te bucuri de capturi impresionante? Vrei sa intelegi cum anume se hraneste crapul si sa dobandesti cateva informatii utile, care pot face din tine un adevarat profesionist? In continuare, vei descoperi care este cea mai buna momeala pe care o poti intrebuinta la pescuitul de crap, cum sa o alegi si sa o folosesti corect, vei afla care este cea mai buna marca de momeli pentru aceasta specie de peste, dar si unele raspunsuri frecvente la unele intrebari referitoare la aceasta tema. 

Cea mai buna momeala de crap – Clasificare TOP 3

Momeala pentru crap este o forma de hrana puternic concentrata, ce contine diferiti aditivi si care are la baza capacitatea crapului de a o detecta usor si rapid. Este de doua feluri: naturala si artificiala, avand ca scop capturarea acestui peste. In comert exista o oferta bogata de momeala de crap naturala, indiferent ca este vorba despre momeala vie (rame, viermi, larva de libelula), despre cereale folosite in forma de fainuri, boiliesuri, pelete, bile solubile, porumb, dar si o oferta diversa de momeala artificiala (pop-up-uri, porumb artificial, wafters etc).

 

ProdusBoilies Radical method Marbles Dirty Devil 9 mm, 75 gPorumb artificial Haldorado SpeciCorn Mix-6 /6 arome /cutieBoilies Nash Hot Tuna 18 mm, 5 kg
CaracteristiciMomeala de carlig are dimensiune redusa, de doar 9mm

Are aroma spicy

Cantitatea recipientului este de 75 g

Se foloseste pe monturi cu fir de par, cu momitor sau method feeder

Pachetul contine 6 arome in cutie: fuziunea albastra, ficat condimentat, squis&octupus, ananas si banana, capsuna si miere, usturoi si scoica

Se ataseaza de carlig

Este o momeala mare, de 18 mm

Culoarea este maro

Are aroma de ton picant

Pachetul contine 5 kg de momeala

Contine faina de peste, pudra de ardei iute, condimente

PROEste o momeala irezistibila

Ofera rezultate foarte bune intr-un timp scurt

Poate fi utilizata si pentru prinderea altor tipuri de peste

Raportul calitate – pret este foarte bun

Isi pastreaza foarte bine forma, textura si culoarea dupa captura

Este indicata pentru a fi folosita in plin sezon si in diferite locuri de pescuit, pe malul lacului, in Dunare, balti, rauri salbatice

Este o hrana concentrata, puternic aditivata

Se adreseaza crapilor de dimensiuni mai mari

Se poate folosi foarte bine in plin sezon, cand crapul nu refuza nicio momeala

ContraLimitarea capacitatii carligului de a intepa pestelePretul mai mare comparativ cu altelePretul poate fi considerat de unii pescari mai ridicat
Vezi AICI pretVezi AICI pretVezi AICI pret

 

Cea mai buna momeala de nutritie

Momeala de nutritite este adecvata celor care vor sa hraneasca pestele, fiind bogata in uleiuri si proteine. Fie ca este vorba despre momeala vegetala, fie despre cea animala, prin procesarea mecanica minima este transformata in boilies sau pelete. 

 

BOILIES NASH CITRUZ WHITE 12mm , 1kg – B2165

Vezi AICI pret

 

Momeala este de culoare alba, are diametrul de 12 mm si vine in pachet de 1 kg. Prodsul contine un amestec de cereale si proteine din lapte, ulei esential si aroma de citruz.

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • este de culoarea alba, favorita de crapi salbatici in sezonul rece
  • iese in evidenta foarte bine
  • ofera un gust atractiv de fructe invechite
  • se utilizeaza in mod eficient, cu rezultate foarte bune
  • pretul este mai mare

 

BOILIES NASH COCONUT CREME 18mm , 1kg – B3325

Vezi AICI pret

 

Momeala are diametrul de 18 mm, aroma de cocos si este de un alb stralucitor, atractiv pentru crapi.

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • ideala pentru a prinde pesti mari
  • mirosul se disipeaza rapid in cea mai rece apa
  • raportul calitate-pret este foarte bun
  • are diametrul mai mare si nu este indicat pentru crapii de mici dimensiuni

 

BOILIES BETAMIX ROYAL FRUIT STRAWBERRY 20MM 1KG – BM1045

Vezi AICI pret

 

Momeala are aroma de capsuni, cuprinde 6 tipuri de cereale prajite si macinate, proteina de soia, drojdie de bere, cu gust de portocale. Are diametrul de 20 mm si este de tip fiert (tare).

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • este fabricata din ingrediente de calitate superioara
  • se poate folosi tot timpul anului, in partide lungi sau scurte
  • gustul de portocale este irezistibil pentru crapi
  • raportul calitate – pret este foarte bun
  • dimensiunea lor este mare si nu este indicata pestilor mici

 

Cea mai buna momeala de atractie

Momelile de atractie sunt impartite in doua categorii: sintetice (pop-up-uri) si critic echilibrate (combinatie intre momeala naturala si cea artificiala). Ele se evidentiaza prin faptul ca reusesc sa copieze forma, culoarea si aroma celor naturale.  

 

Artificial Zig Nash Glow Beetle Critter – T7800

Vezi AICI pret

 

Produsul este o momeala de atractie, folosita intr-un mod foarte eficient noaptea, chiar si ziua. Este confectionat din plastic. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • ideal pentru a crea echilibru in carlig
  • straluceste in intuneric
  • reduce costul de achizitie al momelii pentru partidele de pescuit
  • raportul calitate – pret este bun
  • ar trebui folosit in combinatie cu alte momeli pentru o eficienta sporita

 

Porumb artificial Haldorado SpeciCorn – MIX-6 / 6 arome/ cutie – HDSPEC-6X

Vezi AICI pret

 

Pachetul contine 6 arome in cutie: fuziunea albastra, ficat condimentat, squis&octupus, ananas si banana, capsuna si miere, usturoi si scoica. Momeala se ataseaza de carlig.

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • are aroma puternica
  • poate fi refolosita si micsoreaza costurile de achizitie a momelilor
  • echilibreaza momeala pe carlig
  • imita bine porumbul natural
  • pretul e mai mare

 

POP-UPMAINLINE MINI HYBRID – A0.M.M21022

Vezi AICI pret

 

Pop-up-ul este versatil, fiind ideal pentru utilizarea de catre pescarii ce prefera momeli usoare si monturi bine echilibrate. Are gust pregnant si miros pertinent, diametrul de 12 mm. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
  • echilibreaza momelile scufundatoare
  • ideale pentru sezonul rece, cand crapii sunt mai apatici
  • se atasaza individual, dar si in monturi de tip snowman
  • are flotabilitate ridicata si nu se scunfunda in namol sau in vegetatia ridicata
  • pretul e mai mare comparativ cu alte produse

 

Cum alegi cea mai buna momeala de crap

Cea mai buna momeala pentru crap este perfecta pentru a garanta captura unui peste de dimensiuni mici sau mari, asa ca alegerea ei trebuie sa se faca in deplina cunostinta de cauza. Cateva criterii trebuie luate in seama de orice pescar, indiferent ca este vorba despre unul amator sau despre unul profesionist:

 

  • Tipul de momeala. In comert exista mai multe tipuri de momeala de crap, vegetala, animala sau artificiala, asa ca se poate alege dintre urmatoarele: boilies (faina din cereale si seminte), pelete (din porumb de floricele, din srot de grau, faina de grau cu aroma de usturoi sau vanilie), porumb, seminte, mamaliga, paine, momeala vie (larve, viermi, rame), pop-up-uri, porumb fals etc.;

 

  • Carligul sau firul. Carligul poate sustine direct momeala in functie de textura si de marimea sa: porumb, mamaliga, paine, pelete, rame, viermi. De asemenea, trebuie mentionat si faptul ca firul de par are in vedere un diametru redus al sistemului de suport al momelii, putand fi din nylon sau textil;

 

  • Sezonul de pescuit. In functie de anotimp se pot prefera anumite tipuri de momeli in detrimentul altora. Toamna si primavara sunt mai indicate momelile de pescuit bogate in proteine. Vara, crapii sunt mai greu de pescuit, iar momeala cea mai indicata este cea care atrage puternic vizual si olfactiv;

 

  • Temperatura apei. In general, crapii iubesc temperaturile mai ridicate, asa ca in anotimpurile calde sunt mai lejer de prins. Specialistii atrag atentia ca digestia crapilor e mai greoaie si ca au un apetit scazut in apele reci. In situatia aceasta sunt mult mai indicate pentru a fi folosite momelile vii;

 

  • Marimea crapilor vizati. Toti pescarii doresc capturi impresionante, totusi, pentru ca visul sa devina realitate, ei trebuie sa foloseasca momeli adecvate, in functie de marimea crapului. Un tip de momeala speciala ar fi mai indicat in acest caz, una care stimuleaza pofta de mancare a pestilor si care tine deoparte exemplarele mici. 

Marci recomandate de Fishingmall

Magazinul Fishingmall.ro recomanda cele mai bune momeli pentru pescuitul la crap, realizate de producatori renumiti in domeniu pentru calitate, performante si preturi accesibile. 

 

 Marca Nash

Nash Tackle este o companie care aduce cea mai buna oferta de articole pentru pescuit crap, avand la baza imaginatia si inventivitatea unuia dintre cei mai buni pescari de crap din Anglia. Acesta si-a propus in anii ‘70 sa atraga pestele cu ajutorul unor momeli, nade si strategii care se potriveau strict modului in care se comporta in apa. 

 

Marca Haldorado

Haldorado este un brand relativ nou, dar care a reusit sa devina un nume de referinta in domeniul pescaresc. Tehnologia moderna, promovarea puternica a produselor, portofoliul bogat, preturile foarte bune sunt doar cateva dintre elementele care fac ca brandul Haldorado sa fie tot mai cunoscut de pescarii de crap.

 

Marca Radical

Brandul Radical este mai putin cunoscut, dar vine puternic din spate, dorind sa fie alaturi de pescarii dornici de a face capturi serioase de crapi. Produsele sale ajuta la prinderea unor capturi uimitoare intr-un timp relativ scurt. Calitate, rezultate deosebite, durata mare de utilizare sunt doar cateva caracteristici ale momelilor acestui brand.

Cum folosesti cea mai buna momeala pentru crap

Crapul se hraneste prin aspiratie, alimentandu-se oriunde in apa, chiar si la suprafata ei. El localizeaza hrana si o aspira, asa ca pescarul trebuie sa fie foarte atent la modul in care o ataseaza unei monturi. Astfel, se evidentiaza momeala atasata pe carlig (porumb, mamaliga, pelete moi, paine, viermi, larve, rame) si momeala atasata pe fir de par. 

 

Daca se foloseste momeala atasata pe carlig, atunci aceasta trebuie sa poata sa fie aspirata si, evident, sa fie de greutate mica. Intr-adevar, se poate observa ca pestele este cumva limitat sa intepe carligul. Daca se foloseste momeala atasata pe fir de par, o inventie ce apartine englezilor, atunci crapul va aspira mai intai momeala, apoi carligul. Practic, pestele va inghiti momeala, iar vacuumul creat in urma aspirarii va duce la inghitirea carligului. 

 

O momeala potrivita trebuie sa tenteze crapii de o anumita dimensiune. Ele au un continut complex de cereale, lichide nutritive sau aminoacizi, cea mai buna solutie fiind sa fie puse doua pe fir cand se doreste sa se pescuiasca un crap de dimensiuni mari. Cei care vor sa pescuiasca mult, exemplare mici sau medii, tot ce trebuie sa faca este sa micsoreze cantitatea de boiliesuri folosita. Un truc bine de stiut este acela ca momeala trebuie sa fie aromata si aditivata, altfel nu va fi receptata de catre crapul dorit.

 

In cazul in care momeala pusa nu functioneaza, atunci pot fi realizate diferite combinatii bune, unele arome putand fi mai puternice decat altele, fara probleme. Exista situatii la pescuit cand se vor obtine rezultate mult mai bune cu ajutorul unor combinatii decat cu momeala individuala. 

 

Daca se opteaza pentru pescuitul cu viermisori, atunci aceasta tactica ar trebui pusa in practica iarna, pentru ca vara va atrage doar exemplarele mici. Viermii nu se introduc direct in carlig, pot fi agatati impreuna, in buchet, iar carligul sa fie lasat liber, pentru ca va fi aspirat la final de pestele dornic sa manance. 


Pentru rezultate cat mai bune la partida de pescuit, momeala este elementul esential. Alege cea mai buna momeala de crap urmarind criteriile detaliate mai sus.

Surse foto:

fishingmall.ro

shutterstock.com

Intrebari si raspunsuri frecvente despre momeala de crap

Cum alegi momeala potrivita pentru pescuitul la crap?

Cea mai buna momeala pentru crap trebuie aleasa in functie de unele criterii esentiale, in asa fel incat rezultatele sa fie unele uimitoare: tipul de momeala, carligul sau firul, sezonul in care se pescuieste, temperatura apei, marimea crapului vizat, producatorul, pretul. 

 

Care sunt cele doua tipuri de momeli principale pentru crap?

Cele doua momeli principale pentru pescuitul la crap sunt cele de nutritie, bogate in uleiuri si proteine, si cele de atractie (artificiale). 

 

Cum se ataseaza momeala pentru crap?

Momeala poate fi atasata pe carlig sau pe firul de par, tinandu-se cont de dimensiunea pestelui care se doreste a fi pescuit. 

 

Cand este mai indicata a fi folosita momeala vie la pescuitul de crap?

Momeala vie este mult mai indicata in sezonul rece (iarna), pentru ca atunci temperaturile apei sunt mai scazute, digestia crapilor este mai greoaie si apetitul mult mai scazut, asa ca tentatia viermilor, a larvelor si a ramelor va fi mult mai mare in aceasta perioada. 

 

Care este cel mai cunoscut producator de momeala pentru crap?

Unul dintre cei mai cunoscuti producatori de momeala pentru crap este NASH, englezul cu acelasi nume fiind primul care a vrut sa creeze atractia perfecta pentru tipul de comportament al acestui peste. 

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *