Cele mai bune undite de pescuit – ghidul pescarilor traditionali

Pescuitul in timpurile de azi a devenit tot mai mult o activitate sportiva si de relaxare. Pescarii sportivi si chiar si cei amatori se doteaza tot mai des cu unelte de pescuit tot mai avansate din punct de vedere tehnologic construite din materiale de calitate si inalta eficienta. 

 

Totusi pescuitul nu trebuie neaparat sa insemne dotari de ultima ora in materie de tehnologie si achizitionarea ultimelor modele de lansete si de mulinete. Exista uneori, in fiecare pescar, o dorinta de intoarcere la originile acestei activitati, la vremurile simple, cu parfum de epoca, unde ziua de pescuit insemna linistea unei meditatii contemplative pe malul apei cu o undita de pescuit simpla, din lemn, in asteptarea unei muscaturi. 

 

Chiar si azi pescuitul stationar cu ajutorul vergilor simple de pescuit sau a unditelor clasice este o indeletnicire gustata de majoritatea pescarilor atat din liga profesionista a celor sportivi, cat si de catre cei incepatori.

 

Acest articol poate fi luat ca un mic ghid despre cele mai bune undite de pescuit cu ajutorul carora vei putea retrai sentimentele unui pescar de altadata si cu care vei putea efectua partide relaxante pe malul baltilor sau raurilor. 

 

Cea mai buna undita de pescuit – clasament TOP 3

 

Undita de pescuit are ca element principal o varga care poate fi confectionata din materiale diverse, fiecare cu propriile avantaje si dezavantaje. Cele mai comune materiale moderne de constructie a vergilor de pescuit sunt: materialele compozite, fibra de sticla si fibra de carbon sau grafitul. 

 

Vergile de pescuit au dimensiuni diferite ce pot varia intre 2-4 m si chiar pana la 10 m, iar greutatea lor difera de la caz la caz, materialul din care sunt fabricate avand un rol decisiv sub acest aspect. 

 

ProdusVarga Energo Team BLADE POLE 7,00mVarga Trabucco Vulcania Pole*5,00mVarga Jaxon Zaffira Tx 700
Caracteristici– O varga special conceputa pentru pescarii specializati in pescuitul la stationar perfect echilibrata si cu o lungime adecvata pentru acest scop

 

– Are o lungime de 7 m 

– Greutatea vergii este de doar 306 g

– Are un numar de 7 segmente

– Material de constructie al blank-ului: carbon IM12

– Lungimea in modul strans pentru transport: 150 cm

 

– Model clasic, realizat din fibra de sticla dedicat pescuitului stationar 

– Are o lungime de 5 m

– Este alcatuita din 5 segmente 

– Lungimea in modul strans pentru transport: 115 cm

– Greutate: 344 g

– O varga realizata din material compozit si destinata pestilor de talie medie si mare

– Are o lungime de 7 m

– Lungimea la transport, in modul strans, este de 127 cm

– Are o greutate de 580 g 

– Protectie cu strat anticoroziune pe corpul vergii

PRO– Material constructiv de inalta calitate: grafit IM12 

– Tehnologie de fabricatie prin presarea fibrelor din carbon sub forte de circa 10.000 Kg 

– Greutate foarte mica, usor de manevrat la partide lungi de pescuit

– Linia (sageata) ramane dreapta in pofida lungimii foarte mari.

– Ofera sensibilitate si viteza mare de reactie la intepatura

– Lungime generoasa 

– Materialul constructiv, fibra de sticla, ii confera o rezistenta sporita, net superioara altor modele

– Este un model durabil recomandat din acest motiv incepatorilor sau copiilor, care pot manevra gresit undita sau chiar pot calca din neatentie pe corpul acesteia

– Lungimea este din categoria medie, suficienta pentru pescuitul de pe mal

– Varga este foarte rezistenta, materialul compozit comportandu-se bine in drilurile cu pestii de talie mare

– Grad de versatilitate crescut deoarece modelul poate fi folosit ca atare sau in combinatie cu un elastic pentru rubeziana

CONTRA– Poate fi un model prea avansat pentru incepatori, cu un pret pe masura– Greutatea poate fi prea mare pentru partide prelungite de pescuit– Greutate mare 
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

 

Cele mai bune vergi de pescuit din compozit

Asa cum sugereaza si denumirea, materialele compozite sunt o combinatie intre diverse materii diferite care, prin amestec, dau nastere unor proprietati fizice diferite de cele ale fiecarui contributor. Scopul amestecului si obtinerii compozitului este obtinerea unei rezistente superioare la rupere, intindere sau o elasticitate mult crescuta. 

 

Vergile din compozit pot avea in compunera materialului de baza polimeri si armaturi din fibre de sticla sau chiar o combinatie de carbon-carbon la care matricea din grafit este armata cu fibre de acelasi tip, fapt care ii confera o rezistenta si calitati excelente ale sagetii sau liniei.

 

 VARGA ARNO NEW HUNTER POLE 500

Vezi AICI pretul 

 

O varga de pescuit din material compozit pe baza de carbon, modelul producatorului Arno exceleaza prin calitatea constructiei si prin versatilitate, calitati rar intalnite in gama de pret scazut la care se incadreaza. Este o undita ce poate fi folosita fara probleme in pescuitul stationar chiar de catre novici in al pescuitului, deoarece are o rezistenta excelenta la loviri sau presiuni. In acelasi timp pescuitul la pluta cu aceasta undita este o placere, in special multumita greutatii totale mici. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Materiale de calitate pe baza de carbon

– Rezistenta excelenta gratie tehnologiei materialului compozit cu tesatura de tip Cross Weave a fibrelor de carbon

– Design atractiv cu finisaj modernist

– Maner din material poros anti-alunecare

– Greutate redusa

– Pret mic raportat la calitate

– Lungimea de 5 m poate fi insuficienta pentru pescarii pretentiosi sau pentru lanseurile foarte lungi

 

VARGA GARBOLINO SILVERLIGHT 2.70M

Vezi AICI pretul 

 

Gama de vergi de la Garbolino seria Silverlight Speed Wheep este, asa cum sugereaza si numele, o undita de mare viteza, potrivita pentru o mare varietate de specii de pesti de la ciprinide pana la rapitori. In acelasi timp, dimensiunea de 2,70 m o face excelenta pentru pescuitul din barca, pe lacuri sau balti. Cu o lungime la transport de circa 38 cm si o greutate totala de numai 73 g, aceasta varga face parte din gama ultraportabilelor pe care le poti lua cu tine oriunde, chiar si intr-un buzunar mai generos.

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Constructie de calitate pe baza de compozit cu carbon

– Dimensiuni mici la transport

– Foarte usoara 

– Lungimea de 2,7 m poate fi insuficienta pentru pescarii care prefera lanseuri foarte lungi sau pentru pescuitul stationar de pe un mal cu obstacole pana la oglinda apei. 

 

VARGA ENERGOTEAM PID PIK CU LINIE(VERDE) 7.00m

Vezi AICI pretul 

 

O undita completa, prevazuta si cu linie cu pluta in acelasi pret, modelul Pid Pik este un veritabil kit accesibil pentru initierea in tainele pescuitului la pluta, atat de spectaculos uneori. 

 

Desi este ceva mai grea decat alte modele, compenseaza foarte bine prin lungimea de nu mai putin de 7 m cu care se pot face lanseuri la distante apreciabile de mal. Linia cu care este prevazuta este deja echilibrata si gata de folosire. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Constructie de calitate pe baza de compozit 

– Dimensiune de 7 m lungime pentru lanseuri foarte departate

– Ideala pentru incepatori sau copii, deoarece este gata de utilizare cu linia echilibrata inclusa 

– Raport calitate-pret excelent

– Nu este o atractie pentru pescarii veterani

Cele mai bune vergi de pescuit din carbon sau grafit

Carbonul, ca material de constructie al vergilor pentru pescuit este unul dintre materialele de top, avansate, care confera o lejeritate maxima in manevra si lanseuri si un efort minim la sustinerea batului in mana, lungi perioade de timp. De asemenea, flexibilitatea este un alt atu al acestor modele deloc de neglijat pentru calitatile actiunilor de varf si partea de drill cu pesti de talie mare. 

 

VARGA MAVER GRIZZLY 23 TRT 7M

Vezi AICI pretul 

 

Probabil una din cele mai avansate si hi-tech undite, acest model este o punte intre tehnologia ultramoderna si o modalitate clasica, atemporala de pescuit. Materialul din carbon de cea mai buna calitate si tehnologiile avansate de fabricatie, dar si atentia acordata aspectului exterior fac ca aceasta varga sa situeze, fara doar si poate, in categoria premium ce poate satisface pretentiile celor mai exigenti veterani in ale pescuitului. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Materiale de calitate din gama premium: carbon de inalta rezistenta clasele M3X si M4X

– Tehnologii de fabricatie avansate, de ultima ora 

– Garantie de 2 ani 

– Lungime de 7 m, ideala pentru lanseuri la mare departare de mal

– Segmente scurte pentru un transport eficient

– Pret foarte mare

 

VARGA TICA TECHNIUM 6 m-192gr-NEW – TECHNIUM600

Vezi AICI pretul 

 

Cu o lungime ce poate fi incadrata la categoria medie-superioara, noul model Tecnium sub brandul Tica puncteaza excelent la capitolul placere a utilizarii. Materialul de fabricatie de calitate impreuna cu o greutate foarte mica, dar cu o putere de aruncare destul de buna, alcatuiesc o undita de pescuit fiabila cu care nu vei da gres in partidele de pescuit. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Material constructiv de calitate: carbon T40

– Greutate mica – 192g

– Putere de aruncare buna

– Pret ridicat pentru incepatori

 

Varga ENERGO TEAM RUBIN POLE 6,00m

Vezi AICI pretul 

 

O varga confectionata din celebrul material carbon cu indicativ IM7, recunoscut prin calitatile sale privind rezistenta si greutatea redusa, modelul Rubin al celor de la Energo Team se remarca prin posibilitatile extinse pe care le ofera, atat la pescuitul pestilor mici, cat si a celor de talie medie spre mare. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Fabricata din carbon IM7

– Greutate redusa

– Rezistenta excelenta la drill chiar si la pesti mari

– Maner ergonomic antialunecare

– Este necesara o atentie sporita la protejarea la socuri

Cele mai bune vergi de pescuit din fibra de sticla

 

Fibra de sticla este primul material modern in care s-au confectionat vergile pentru pescuit dupa ce lemnul simplu sau unditele din bambus au dominat copios aceasta indeletnicire timp de milenii. Fibrele fine de sticla ce intra in componenta vergilor au o rezistenta excelenta la imbatranire, socuri, variatii de temperatura. 

 

VARGA CARP ZOOM MULTIZOOM 5.0m

Vezi AICI pretul 

 

O varga din fibra de sticla ce ofera un raport cinstit intre calitate si pret, modelul Carp Zoom Multizoom ofera o lungime de 5 m ce permite lanseuri destul de bune de pe mal fiind ideala pentru pescarii cumpatati care prefera partide de pescuit stationar pentru bucuria linistii si relaxarii pe care le poate oferi. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Rezistenta excelenta la socuri si deformari

– Atentie la detaliile constructive: maner anti alunecare

– Lungime de transport redusa

– Pret foarte bun raportat la calitate

– Lungimea poate fi prea mica pentru pescarii care vor sa o foloseasca in sistemul rubeziana

 

VARGA JAXON BLACK ARROW 400

Vezi AICI pretul 

 

O varga simpla, usoara si rezistenta realizata din fibra de sticla, modelul Jaxon Black Arrow 400 se incadreaza in categoria unditelor de dimensiuni mici. Cu numai 4 m lungime poate fi folosita in mod ideal in zone in care luciul de apa este direct accesibil, fara obstacole.

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Material din fibra de sticla rezistent la uzura 

– Lungime de transport redusa de numai 116 cm

– Pret mic

– Lungimea de numai 4 m poate fi un dezavantaj la zonele cu obstacole pe mal sau daca se doreste executarea de lanseuri cat mai spre larg

 

VARGA CARP ZOOM MULTIZOOM 3.0m

Vezi AICI pretul 

 

Modelul de doar 3 m de la Carp Zoom este fabricat din fibra de sticla, dar pentru ca este destul de scurt, are o greutate de doar 130 g. Rezistenta materialului la umiditate, variatii de temperatura si socuri mecanice constituie atuuri de luat in seama. Undita poate fi folosita la pescuitul din barca sau chiar de pe un ponton unde se poate instala chiar si in baterie, deoarece pretul unui exemplar este nesemnificativ. 

 

AVANTAJEDEZAVANTAJE
– Fabricata din fibra de sticla, rezistenta la uzura si umiditate

– Lungime de transport redusa de numai 112cm

– Greutate redusa

– Pret foarte mic

– Lungime de doar 3 m 

 

Cum sa alegi o undita de pescuit buna

Cu siguranta ca atunci cand vine momentul alegerii unei vergi pentru pescuit, te vei afla in dileme si nu te vei putea hotari prea usor deoarece diversitatea modelelor si a caracteristicilor poate fi covarsitoare mai ales pentru categoria pescarilor incepatori. 

 

Iata cateva date primare de care ar trebui sa tii cont in alegerea unditelor pentru partidele de pescuit:

 

  • Lungimea vergii este un aspect esential deoarece va decide modul de pescuit si distanta lanseurilor liniei. Desi, in mod ideal, unditele de circa 5-6 metri sunt cele care constituie grosul modelelor, fiind si cele care au rapoarte bune intre dimensiune si manevrabilitate, poti alege, de exemplu, modele mai scurte atunci cand vrei sa ai avantajul greutatii reduse la minim sau chiar modele de pana la 8 m, daca esti adeptul unor metode din zona tehnicii la rubeziana. 

 

  • Puterea de aruncare este capacitatea vergii de a sustine o anumita greutate a liniei si monturii acesteia (fir, inaintas, pluta, plumb, carlig si momeli). Greutatea monturii nu ar trebui sa depaseasca puterea specificata de producatori, deoarece, in caz contrar, se pot produce fisuri sau chiar rupturi ale partii de varf. 

 

  • Materialul de fabricatie are un rol determinant in stabilirea parametrilor de performanta si comportament a vergilor. Unditele din carbon sunt recunoscute pentru greutatea redusa pe care o au chiar si la cele mai mari dimensiuni. Cele din fibra de sticla au avantajul unei rezistente sporite la socuri si intemperii. In fine, materialele compozite pot imbina intr-un singur model avantajele oferite de mai multe materiale separate fiind, de regula, caracterizate printr-o flexibilitate ridicata. 

 

  • Greutatea unditei este un factor la care un pescar trebuie sa se gandeasca inaintea achizitionarii unui model. O greutate mare se poate traduce in cresterea gradului de dificultate al manipularii si la instalarea oboselii in timpul partidelor lungi. O undita foarte usoara, pe de alta parte poate fi o veritabila placere atunci cand exista o abundenta de capturi. 

 

  • Lungimea la transport a unditei este un factor demn de luat in seama. Ergonomia oferita de modelele ce se pot plia chiar pana la dimensiuni de buzunar este un avantaj cert pentru pescarii care prefera un mod de „expeditie” usoara la pescuit si nu doresc sa se incarce cu bageje si vergi lungi.

 

Marci recomandate de Fishingmall.ro

 

Selectiile oferite de Fishingmall.ro in ceea ce priveste vergile pentru pescuit incearca intotdeauna sa ofere cele mai bune rapoarte intre pret si calitate, deziderat realizat prin apelarea la producatori bine stabiliti pe piata si cu renume. 

Marca Energo Team

 

Marca proprie a firmei Energofish Ltd., brandul Energo Team a fost introdus pe piata de profil in anul 2002. Firma este si producator al modelelor pe care le comercializeaza, fiind unul din cei mai cunoscuti furnizori de echipament de pescuit din Ungaria si din Estul Europei. 

 

Prin brandul propriu, Energo Team, producatorul s-a straduit de-a lungul timpului sa ofere produse de calitate fabricate din materiale de de top. Toate vergile sub acest brand sunt riguros testate inainte de a fi trimise spre distribuitori. 

Marca Trabucco

 

Vergile sub acest brand sunt produse de firma Trabucco Fishing Diffusion, infiintata de campionul italian la pescuit sportiv Robert Trabucco in 1986. Deja cu o traditie bine stabilita pe piata europeana de profil, uneltele de pescuit ale acestui brand sunt unele dintre cele mai apreciate de pescarii amatori si profesionisti deopotriva.

 

Firma isi bazeaza partea de cercetare-dezvoltare pe experienta fondatorului, vergile produse fiind prevazute cu unele caracteristici unice rezultate din plierea pe nevoile identificate in „teren” de-a lungul timpului. 

Marca Jaxon

 

Producatorul si traderul polonez de echipament si unelte de pescuit si-a inceput activitatea inca din 1985, fiind azi una din cele mai mari firme de profil din Europa Centrala. Firma ofera o gama larga de ustensile de pescuit din toate gamele si pentru orice scenariu. 

 

Avand sediul central in Poznan, firma distribuie in toata Europa produse de o calitate fara compromisuri la preturi competitive. 

 

Cum se foloseste o undita de pescuit pentru rezultate optime si pastrare indelungata

 

Unditele de pescuit nu ar trebui aruncate in primul colt liber al unui spatiu de depozitare atunci cand revii de pe balta. Chiar daca oboseala unei partide de pescuit isi spune cuvantul, ar trebui sa acorzi putin timp si intretinerii vergilor. O ingrijire constanta va duce la pastrarea acestora in stare excelenta de functionare un timp foarte lung. 

 

Daca vergile au stat in zone cu mal sau chiar in apa, aceste ar trebui sterse cu grija cu ajutorul unor carpe din material textil. Urmele de mal intarit pot fi curatate cu solutii de tipul detergentilor simpli si cu un burete de vase. Dupa operatiune, sterge corpul vergii cu o carpa uscata. 

 

Nu lasa murdaria, algele sau urmele de apa sa se acumuleze pe corpul unditei, strangand imediat segmentele dupa ce ai demontat linia. Chiar daca vrei sa ajungi mai repede acasa, fii un pescar chibzuit si curata fiecare segment al vergii inainte de a le strange. Murdaria necuratata se poate acumula la imbinarile tronsoanelor si poate duce la o operare dificila in viitor sau chiar la blocarea si defectarea lagarelor. 

 

Dupa un anumit timp ar trebui sa lubrifiezi partile de imbinare ale segmentelor pentru a mentine o operare usoara si a evita blocajele ce pot apare datorita mizeriei acumulate.

 

Intretinerea constiincioasa a vergilor de pescuit este o garantie a mentinerii acestora in buna stare, dar si a economiei de bani, deoarece nu va trebui sa cumperi foarte des altele pentru a le inlocui pe cele deteriorate.  

 

Asadar, indiferent daca esti la inceput de drum in ale pescuitului sau esti deja un veteran al acestei activitati, alege-ti intotdeauna cu grija unditele de pescuit si acorda o atentie sporita intretinerii lor. Doar asa te vei putea bucura un timp indelungata de tot ceea ce iti poate oferi o partida reusita de pescuit.   

 

Sursa foto: Pixabay.com, Fishingmall.ro 

 

Intrebari si raspunsuri frecvente despre undite de pescuit

 

  1. Ce lungime trebuie sa aiba o undita de pescuit pentru copii?

 

Lungimea vergii pentru copii sau incepatori ar trebui fie cuprinsa intre 3 – 4 m deoarece aceasta dimensiune garanteaza o greutate mica pentru orice model, indiferent de materialul de fabricatie. 

 

  1. Pot folosi o undita simpla la metoda rubeziana?

 

Vergile cu lungimi superioare pot fi folosite cu succes la aceasta tehnica de pescuit in cojunctie cu un elastic special pentru rubeziana.

 

  1. Exista in realitate pericolul electrocutarii la unditele din carbon?

 

Da. Acest pericol este real daca pescarii nu strang undita atunci cand schimba pozitia de pescuit aflata in apropierea unor linii de inalta tensiune. Carbonul este un material bun conductor si poate crea chiar arc electric fara a atinge un fir de inalta tensiune. Mersul cu undita extinsa sub linii de inalta tensiune este strict interzis!

 

  1. Pot folosi o undita telescopica doar la jumatate din lungime?

 

Nu. Unditele de pescuit sunt alcatuite din segmente care se extind unul din altul si nu permit reducerea si folosirea vergii la o dimensiune mai mic decat cea specificata. Singura solutie este achizitionarea unei vergi mai scurte. 

 

  1. Ce undita sa cumpar pentru pescuit pe balta?

 

Unditele pentru pescuitul la stationar sunt de diverse dimensiuni si greutati in functie de preferinte si nevoi. Poti alege undite din carbon care sunt usoare la manevrare sau undite din fibra de sticla pe care le poti sustine cu suporti. De asemenea, materialul compozit este o buna alegere ce ofera caracteristici excelente la comportament.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *