Mulinetele baitrunner – Alegerea PERFECTA pentru pescuitul la crap

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre ce sunt mulinetele baitrunner si cum se folosesc ele pentru a reusi sa prinzi captura dorita.

Pescuitul reprezinta, conform statisticilor, hobby-ul cu cei mai multi practicanti din Romania. Fie ca este vorba despre profesionisti care si-au transformat pasiunea intr-un business, fie despre amatori care sunt in cautarea exemplarului perfect, pasionatii sunt preocupati sa-si procure echipamente si ustensile de cea mai buna calitate, care sa le garanteze succesul. Printre acestea se numara mulinetele cu rol de a asigura recuperarea rapida a liniei dupa ce pestele musca momeala. De la simplele mosoare din trecut s-a ajuns, in prezent, la adevarate minuni tehnologice, care permit un control desavarsit al tensiunii firului de pescuit si care, in acest mod, fac ca scaparea pestelui din carlig sa fie doar o poveste.

1. Ce sunt mulinetele cu baitrunner

Dintre numeroasele specii de pesti pe care pescarii romani le cauta prin apele tarii, crapul ocupa un loc principal, atat datorita dimensiunilor apreciabile la care poate ajunge, abundentei, cat si gustului deosebit, preferat de iubitorii acestui tip de carne. Experienta i-a invatat pe pescari ce ustensile trebuie sa aleaga pentru maximizarea sanselor.

Printre acestea se afla si mulineta de tip baitrunner, care se preteaza excelent pentru pescuirea acestui peste, deoarece functiile ei au fost proiectate pentru a raspunde comportamentului crapului prins in carlig.

Principala caracteristica a echipamentului este existenta unei frane suplimentare fata de cea principala care, de obicei, este intalnita in partea din fata. Sistemul este asezat in partea din spate, fiind usor de folosit. Pana la urma, asa cum ii spune si numele (baitrunner – momeala alergatoare), sistemul permite inotatorului prins in carlig sa traga firul intr-un mod controlat, ceea ce face aproape imposibila ruperea, chiar daca crapul are o greutate considerabila.

Producatorii de mulinete au introdus aceasta optiune, deoarece, inainte de folosirea ei, atunci cand pestele musca momeala, pescarul trebuia sa regleze frana de tambur, iar acest lucru insemna practic pierderea unor secunde pretioase, lucru ce ducea, de multe ori, la scaparea din carlig. Prin utilizarea baitrunner-ului, frana de tambur se deblocheaza automat, iar pestele poate lua fir intr-un mod controlat, pana cand se termina acesta de pe tambur. Pescarul nu va mai trebui sa fie preocupat de reglarea franei, ci doar de mulinarea liniei.

baitrunner la crap

2. Cum se folosesc mulinetele

In general, mulinetele de acest tip sunt destinate pescarilor experimentati, deoarece folosirea lor presupune mai multe reglaje decat in cazul mulinetelor clasice. In plus, un astfel de echipament adauga o greutate suplimentara lansetei, ceea ce o face mai greu de manevrat de catre incepatori. Daca se trece peste aceste doua mici neajunsuri, atunci baitrunner-ele vor face diferenta, iar crapii vor avea sanse minime sa evadeze.

Chiar si amatorii pot invata repede cum se utilizeaza echipamentul. In principal, trebuie sa stie sa activeze trei comenzi ale sistemului:

  • Prima comanda se refera la activarea sau dezactivarea manuala a baitrunner-ului prin intermediul unui levier. Acesta se muta in pozitia „sus” sau „jos” pentru cuplare sau decuplare, in functie de producator;
  • Comanda prin care se regleaza rezistenta sistemului fata de pestele ce trage fir se face prin intermediul rotirii unei rotite de la stanga la dreapta. Prin intermediul ei se poate regla usor puterea necesara ca firul sa se desfaca de pe tambur. Reglajul se realizeaza in functie de greutatea pestelui, pentru a se evita posibilitatea ruperii liniei;
  • A treia comanda este cea care permite decuplarea automata a sistemului baitrunner prin invartirea manivelei inainte.

In cazul acesta, cel mai bun invatator este experienta. Pescarii vor invata in timp cat de mult trebuie sa regleze forta de rezistenta, in functie de marimea pestilor sau de conditiile de mediu ce pot influenta comportamentul lor. O recomandare generala este ca acest reglaj sa nu fie realizat catre limita maxima, decat in cazul in care lanseta este ferm ancorata de mal sau este tinuta in mana. In caz contrar, un peste de mari dimensiuni, atunci cand va simti carligul, va inota in viteza si o va trage in apa.

In concluzie, iubitorii pescuitului de crap, profesionisti sau amatori, ar trebui sa-si doteze echipamentul standard cu o astfel de mulineta, care le va asigura sanse mari in prinderea trofeului mult visat.

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai