Tipuri de monturi pentru crap – SFATURI utile pentru pescari amatori

Tipuri de monturi pentru crap ce funcționează bine si cateva sfaturi utile pentru obtinerea unor capturi frumoase de crap

Crapul reprezinta o prada preferata de cei mai multi pescari romani, prinderea lui fiind considerata o adevarata provocare atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti. Cei implicati in aceasta activitate stiu ca acest peste este unul greu de prins, din cauza firii sale suspicioase si a vederii bune, ceea ce duce la observarea rapida a carligului si la evitarea acestuia.

Specialistii au cautat solutii pentru a trece peste acest impediment si au pus la punct mai multe tipuri de monturi, care sa induca in eroare pestele si sa-l faca sa muste. Pe piata exista o oferta bogata de monturi ce pot fi utilizate in diverse conditii, in functie de substrat, de conditiile meteo si de marimea pestelui.

In articolul de mai jos vei descoperi ce este montura pentru pescuitul la crap, care sunt tipurile de monturi existente si vei afla cateva sfaturi utile pentru a obtine capturi frumoase, chiar daca te incadrezi in categoria pescarilor amatori.

Ce este montura pentru pescuitul crapului

Montura pentru pescuit este reprezentata de un ansamblu de piese si accesorii care actioneaza impreuna pentru a atrage crapul spre nada si, implicit, spre carlig. In cazul acestei specii, montura este mai complexa si mai greu de realizat, deoarece este vorba despre un peste cu un comportament foarte precaut.

In multe cazuri, daca montura nu se face perfect, atunci crapul va refuza sa se apropie de momeala sau daca inghite carligul il scuipa imediat, fara a se prinde in el.

Monturile pentru pescuitul la crap sunt foarte diverse, dar, in general, au cateva elemente constitutive de baza:

  • Leadcore-ul este un tub de protectie, cu lungime variabila;
  • Plumbul are in interior un tub de plastic;
  • Vartejul;
  • Conul siliconic;

Pescarii pasionati de prinderea crapului folosesc monturi pe care le prefera datorita experientelor pozitive, pe care le-au avut in partidele de pescuit de pe baltile din Romania. Realizarea monturilor este o operatiune destul de complicata, care consuma timp pretios, insa exista diverse accesorii ce pot usura extrem de mult aceasta activitate. Printre acestea se numara stopperele extensibile, cu rol de a facilita lungirea firului foarte rapid si diferite tipuri de insertii ce il protejeaza la lansare sau la recuperarea momelii.

Tipuri de monturi pentru crap ce funcționează bine si sfaturi utile pentru obtinerea unor capturi frumoase

Fiecare pescar are un tip de montura preferat, fie pentru ca stie sa il faca bine, fie pentru ca da rezultate pozitive pe durata partidelor de pescuit. Amatorii se pot inspira din tehnicile si echipamentele folosite de cei cu experienta in domeniu. Printre cele mai laudate tipuri de monturi in pescuirea crapului se numara:

  • Montura in linie este usor de efectuat si nu necesita cunostinte tehnice aprofundate. Pentru a se realiza, linia principala se monteaza intr-un tub de protectie si apoi prin plumb, cu ajutorul unui con de protectie din cauciuc. Dupa trecerea prin greutate, linia se leaga de un vartej cu un nod simplu. De vartej se leaga forfacul protejat si el de un tub siliconic. Acest tip de montura are si un rol de protectie a pestelui, deoarece, daca nu este scos la mal, fie pentru ca se smuceste, fie ca se agata printre crengi, vartejul se elibereaza din plumb, iar pestele scapa cu carligul pe care-l va elimina in timp;
  • Montura de tip combi rig se face prin combinarea unui fir moale cu unul rigid. In acest fel se evita ca montura sa stea dreapta in apa, dar si posibilitatea incurcarii in timpul aruncarii;
  • Montura cu fir rigid este recomandata la pescuitul de fund. Avantajul acesteia este ca poate fi folosita cu aproape orice fel de momeala (snow man, pop up, bile sau porumb).

Pescarii amatori, care vor sa se descurce din ce in ce mai bine, pot tine cont de cateva sfaturi utile, atunci cand utilizeaza propriile monturi pentru pescuitul la crap:

  • Cea mai importanta componenta a monturii este firul, de aceea, el trebuie sa fie de cea mai buna calitate, fiind suficient de subtire pentru a nu fi vazut de peste, dar suficient de puternic pentru a nu se rupe in timpul lansarii;
  • Lungimea forfacului trebuie sa fie variabila, intre 5 si 30 de centimetri, in functie de substratul din timpul pescuitului. Daca acesta este acoperit de resturi vegetale, se va folosi unul mai lung, iar pe substrat neted se va utiliza unul mai scurt;
  • Distanta dintre carlig si momeala nu trebuie sa fie mai scurta de 5 cm, deoarece, in caz contrar, crapul nu va musca.

In concluzie, pescuitul acestei specii de peste poate sa devina cu adevarat o placere, cu rezultate bune, prin folosirea unor monturi si accesorii de calitate care si-au dovedit valoarea in timp. Fiecare pescar trebuie sa aleaga tipul de montura favorit, sa invete sa-l faca perfect si sa tina cont de sfaturile specialistilor.

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *