Folosirea degorjorului – ce trebuie să știi despre această unealtă importantă pentru orice pescar

Degorjorul poate să fie una dintre cele mai importante unelte din trusa oricărui pescar. Dacă ai prins un pește și te-ai răzgândit în ultimul moment, cu siguranță că vrei să scoți cârligul fără prea mari probleme. Ei bine, această procedură trebuie făcută cu un degorjor, care trebuie utilizat corespunzător. Fie că este vorba despre pescuitul la crap sau pescuitul la rapitori, trebuie să fii cât mai bine pregătit și informat.

 

Tocmai de aceea, vei afla mai jos toate detaliile de care ai nevoie pentru folosirea degorjorului în mod corespunzător. 

Folosirea degorjorului – ce este și care este scopul său?

 

Un degorjor este o unealtă folosită pentru a înlătura cârligul care a intrat în gura peștelui. De obicei această unealtă este folosită atunci când nu poți face asta manual. De obicei degorjorul este din metal sau plastic și este utilizat pentru peștii de mici dimensiuni, acolo unde are o eficiență ridicată. Pentru peștii mari se folosește de obicei un forceps

 

Deși misiunea sa este una evidentă, utilizarea sa poate să pună anumite probleme pentru unii pescari, mai ales pentru cei aflați la început de drum. Poți să stai fără griji, însă. Chiar dacă la primele încercări totul va părea mai dificil, cu siguranță te vei obișnui în timp și totul va deveni din ce în ce mai ușor. 

 

Folosirea degorjorului – ce trebuie să știi pentru o utilizare corectă

 

În general, sunt mai utilizate degorjoarele de plastic față de cele de metal. Ele sunt mai populare din mai multe motive. În primul rând, asigură un confort și o siguranță superioară peștelui față de cele de metal.

 

Mai mult decât atât, unele degorjoare de metal ciupesc firul și atunci îți va fi mai greu să îți dai seama de asperitățile pe care le va prezenta în interior. Contează și cât de repede vrei să eliberezi peștele țintă. 

 

Un alt lucru important de care să ții cont este culoarea degorjorului. Încearcă să alegi culori cât mai vizibile și în general mergi pe cele care sunt găurite într-unul dintre capete ca să le poți agăța ulterior. Sigur, poți oricând să le ții într-o cutie, separat, pentru o siguranță totală.

 

Care sunt, însă, pașii care trebuie urmăriți atunci când utilizezi un degorjor? Înainte de a începe utilizarea sa, ar fi bine să ai idee despre ce este vorba și să știi care sunt etapele principale pentru o utilizare cât mai eficientă și sigură de fiecare dată. Iată mai jos despre ce este vorba:

 

  1. Se va tensiona linia/firul
  2. Se va ține bine peștele pentru ca el să nu se zbată (încearcă să îl ții ferm pentru mișcări cât mai puține)
  3. Vei coborî apoi pe linie degorjorul până la cârlig
  4. Vei împinge ulterior cârligul în timp ce linia este întinsă
  5. Apoi vei scoate degorjorul în timp ce linia va rămâne întinsă, totul ca să nu scapi cârligul. Aici există două variante: fie răsucești puțin linia pentru a menține fixat cârligul, fie vei menține tensionată linia și vei trage peștele. Ambele prezintă avantaje și dezavantaje, însă cel mai important este să exersezi pentru a deveni mai bun și mai exact.

 

În general, degorjoarele de mărimi considerabile vor fi utilizate atunci când se va pescui cu năluci suple, foarte mici. Este mai ușor să scoți un twister mic, dar adânc, cu un degorjor utilizat corespunzător.

 

Așadar ține cont că înainte să folosești un degorjor, trebuie să fii bine informat și să știi exact ce trebuie să faci. Este esențial pentru orice pescar să urmeze pașii corespunzător atunci când folosește această unealtă pentru a se ajunge la rezultatele dorite. La fel ca în orice activitate, exersatul consatant va face ca totul să pară mai ușor în timp, deci nu te lăsa descurajat de faptul că îți va fi puțin mai greu la început.

 

sursă foto: unsplash.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *