Pastravul – tot ce trebuie sa stii despre peste popular

Pastravul reprezinta una dintre cele mai cunoscute specii din lume si tocmai de aceea tot mai multa lumea vrea sa afle toate detaliile despre acest peste atat de popular. Unele dintre cele mai des intalnite intrebari sunt: Ce este pastravul somonat? Are pastravul oase? Ce tipuri de pastrav exista? Cum se curata pastravul de solzi?

 

Mai jos vei afla toate raspunsurile de care ai nevoie pentru ca tu sa poti pescui avand toate informatiile necesare astfel incat sa ai parte de succesul dorit.

Ce este pastravul?

 

Pastravul se intalneste cel mai des in zonele montane. Cel mai probabil daca ai plecat intr-o excursie la munte si ai dat de o apa unde ai vazut un peste, acela a fost un pastrav. Ei bine, pastravul face parte din familia salmonidelor. Pentru ca totul sa fie foarte clar: pastravul este o ruda, apropiata chiar, a somonului.

 

Pastravul este cel mai relevant peste din zonele montane ale Romaniei, el fiind un peste rapitor de apa dulce. De obicei, dimensiunile unui pastrav indigen ajung undeva la 30 de cm iar greutatea sa variaza undeva intre 600 de grame si chiar 1,6 kilograme. Bineinteles, exista si exceptii remarcabile iar cel mai greu pastrav gasit in Romania a avut o greutate de zece kilograme. Durata de viata a pastravului este undeva intre 10 si 12 ani.

 

Lucrurile devin interesante atunci cand vine vorba de unde traieste pastravul. De obicei, pastravul va fi localizat in cursul superior al raurilor iar in cele mai multe cazuri la temperaturi care nu vor fi mai ridicate de 15 grade.

 

La noi in tara, in afara de raul Ramnicu Sarat, pastravul isi face veacul in toate apele montane, dar si in lacurile alpine. Din punctul de vedere al geografiei, pastravul va fi gasit in Europa si Asia. Aceasta specie a fost, insa, introdusa in timp si in Africa, Noua Zeelanda sau America de Nord.

 

Ce este pastravul somonat?

 

Chiar daca ai putea crede ca pastravul somonat reprezinta cumva o specie hibrida intre pastrav si somon, realitatea este diferita. Pastravul somonat este un peste crescut in Romania, insa unul care are o culoare a carnii spre roz datorita unui regim alimentar deosebit, unul calculat tocmai pentru a se obtine o carne de peste sanatoasa.

 

Pastravul somonat este doar un pastrav cu o dieta deosebita care va provoca schimbarea culorii sale, partial cel putin. Aceasta specie se regaseste destul de des in crescatoriile din Romania. Pastravul va avea mai multe pete in culorile curcubeului.

 

Pastravul somonat isi are originea in coasta pacifica a Statelor Unite ale Americii insa ulterior el a fost adus si in Europa, la finalul secolului al nouasprezecelea. Specia aceasta a devenit foarte populara in timp si se cultiva in prezent in toata Europa, mai ales acolo unde este o clima temperata.

 

Pestele somonat are o alimentatie bogata in beta-caroten, cea care ii este oferita si somonului din crescatorii in faza de ingrasare. Gustul va ramane unul traditional de pastrav, unul usor dulce, insa acesta vine cu beneficii pentru sanatate.

 

Pastravul somonat nu contine mercur si este astfel mult mai sanatos. Este recomandat in mod special copiilor, celor in varsta si femeilor insarcinate. La femeile insarcinate pastravul somonat are un rol cheie in dezvoltarea normala a fatului, in timp ce la cei batrani consumul de omega-3 ii va proteja fata de bolile cardiovasculare. De asemenea, sistemul nervos central al copiiilor va beneficia si el de pe urma acizilor grasi omega-3.

 

Are pastravul oase?

 

Ce trebuie sa stii este ca pastravul vine cu o carne extrem de fina, alba si deosebit de gustoasa. Important de retinut este ca pastravul are oase, insa nu are oase intramusculare. Astfel, este vorba de un procent de 20%, fiind printre pestii cu putine oase.

 

Aroma carnii pestelui este data de dieta sa. Un pastrav care s-a hranit cu curstacee va fi, astfel, unul cu o aroma mai puternica decat cel care a mancat insecte. De obicei, pastravul este crescut in forme piscicole si este plantat in ape pescuite intens. Daca vrei sa stii ce calorii va aduce pastravul, iata cateva date valabile pentru 1 un file de pastrav de 80 de grame:

 

  • Calorii 117 kcal
  • Grasime: 5,22 g
  • Carbohidrati: 0 g
  • Fibre: 0 g
  • Proteine: 16,41 g
  • Colesterol: 46 mg

 

Tipuri de pastrav

 

Pastravii care traiesc in medii total diferite pot sa aiba culori si modele diferite unul fata de celalalt, acestea fiind folosite de obicei drept camuflaj. De exemplu, un pastrav care recent a inotat in amonte de mare poate sa para pentru privitori ca are o culoare argintie, dar aceeasi specie care traieste intr-un parau poate sa prezinte o culoare mult mai deschisa si un model mai pronuntat.

 

Drept urmare, este foarte greu sa se defineasca un model si o culoare consistenta pentru o anumita rasa sau specie atunci cand vine vorba de pastrav.

 

Pastravul apartine familiei Salmoninae si ocupa trei genuri vii: Salmo, Oncorhynchus, Salvelinus.

 

Pastravii din genul Salmo sunt cunoscuti si ca fiind “pastravii de atlantic” iar printre cei mai cunoscuti membri se numara: pastravul brun, pastravul adriatic si pastravul marmorat.

 

Cand vine vorba de genul Oncorhynchus, trebuie retinut ca acesta include si subgenul  Rhabdofario iar aici se regaseste pastravul de Pacific. Printre membrii cunoscuti se numara pastravul curcubeu, pastravul cutthroat si pastravul auriu. 

 

Genul Salvelinus cuprinde tipuri de pastrav din subgenurile Salvelinus si Bayonne. Cei mai cunoscuti sunt: pastravul fantanel, pastravul taur si pastravul de lac.

 

Cum pescuim pastravul?

 

Atunci cand vine vorba despre pescuitul pastravului, trebuie sa stii ca expeditiile de pescuit pot avea loc in doua moduri. În general, exista doar doua discipline care sunt admise la nivel global. Acestea sunt pescuitul la pastrav la spinning si pescuitul la pastrav la fly. 

 

Aceste doua metode isi au radacinile in felul in care se hraneste acest tip de peste. Daca te intrebi ce mananca pastravul, afla ca el nu mananca doar insecte, ci si pui de peste, avand astfel chiar si un comportament de canibal. 

 

Ca sa procure insectele aeriene, pastravul va fi nevoit sa execute salturi spectaculoase sau chiar atacuri in filmul apei. Acest gen de comportament a adus conceptul de fly fishing atunci cand vine vorba de pescuitul la pastrav.

 

De obicei, cel mai comod dar si eficient mod de a prinde un pastrav este reprezentat de tehnica pescuitului la spinning. În ceea ce priveste universul nalucilor, acesta este unul variat, dar si extrem de colorat.

 

Atunci cand vine vorba de pastrav, acestuia ii sunt dedicate lansetele, auxiliarele si mulinetele. O cultura importanta cand vine vorba de pescuitul pastravului o au japonezii, acestia ducand la extrem atentia la detalii si studiul comportamentului lansetei in evolutie si drill. Rezultatele, insa, sunt pe masura.

 

De obicei pastravul nu va fi capturat in dimensiuni mari iar hrana sa este, de asemenea, de dimensiuni mici astfel ca nalucile vor fi si ele alese dupa aceste criterii.

 

Cand vine vorba de pescuitul la pastrav, clasa generala de echipament aleasa este cea ultra light. Doar in cazuri deosebite, in care pastravul va avea dimensiuni iesite din comun, echipamentul va veni din clasa light sau chiar superioara. Pescuitul la spinning cand vine vorba de pastrav are drept target evolutia nalucilor in zona substratului. Avand in vedere ca raurile de munte nu vor avea o adancime deosebit de mare, nici nalucile nu vor evolua mult sub filmul apei.

 

Se pot folosi, in general, cand vine vorba de pastrav, doua tipuri de fire de pescuit. Poti opta pentru textil sau monofilament, ambele variante sunt bune si se pot regasi in trusa ta. Firul va fi ales in functie de lanseta si naluca pentru a atentiona cat mai rapid in ceea ce priveste prezenta unui pastrav.

 

Totusi, trebuie retinut ca viteza apei ii va face viata mai dificila pescarului. Chiar daca firul textil aduce cu el fidelitate si viteza in semnalizare, uneori, in anumite situatii concrete, prezenta nalucilor poate sa devina deficitara cu fir.

 

Cel mai cautat printre pescarii care au o experienta vasta in spate este monofilamentul. Acesta este atat de popular si pentru ca este mult mai usor de controlat pe luciul apei. Mai mult decat atat, el nu se va scufunda si va oferi timp destul pescarului pentru a se alinia in evolutia nalucii.

 

În ceea ce priveste diametrul firului de pescuit, acesta va varia intre 0.14 milimetri pana la 0.18 milimetri. Totul va depinde de marimea si greutatea nalucii raportate la distanta de la care va avea loc pescuitul.

 

Marele dezavantaj al distantei cand vine vorba de nalucile mici este compensat de firul textil. Acesta este mult mai mic in diametru si va raspunde, drept urmare, mult mai bine in ceea ce priveste lansarea nalucilor cu dimensiuni reduse.

 

Cand vine vorba de lansetele pentru pescuitul la pastrav, acestea vor fi de obicei din clasa ultralight, cu o putere redusa, intre cinci si sapte grame. Lansetele pot fi moderate sau chiar moderat rapide, ca actiune. La pescuitul la pastrav cu naluci este recomandata folosirea unor lansete mai “blande” pentru ca acestea vor asigura un contact constant cu pestele in timpul drill-ului. De obicei, lungimile sunt intre 1.90 metri si 2.20 metri. Acest lucru este determinat de areal, distanta si naluca.

 

În schimb, mulinetele pentru pescuitul la pastrav vor veni in dimensiuni medii. Este foarte importanta rata de recuperare pentru ca ea va trebuie sa compenseze viteza apei in deplasare. Este esential acest aspect pentru ca firul sa nu se miste inaintea nalucii in evolutie din cauza apei. Trebuie sa aiba loc un contact ferm si constant, insa unul fara sincope. Daca nu, rezultatele nu vor fi cele dorite.

Trebuie discutat si despre nalucile pentru pastrav. În general, exista o varietate impresionanta de modele si culori pe piata. Linguritele care se pot folosi la pastrav sunt rotative, dar si oscilante. Ambele modele pot sa fie adaptate unor ape curgatoare pentru ca dupa ce are loc lansarea, sa se armeze fara probleme si rapid pentru a avea evolutii imediate. Nalucile moi reprezinta imitatiile de larve. Acestea sunt impregnate cu arome care vor stimula si atrage pastravii. Mai mult decat atat, materialul lor are o textura deosebita care are ca obiectiv sa convinga pestele sa nu renunte la momeala din prima.

 

Voblerele pot fi descrise ca avand un corp ingust dar lung, unul adaptat hidrodinamic pentru apele curgatoare. Tiparul de culori va scoate in evidenta modele stridente dar si imitatii de pesti hrana. Se vor gasi des foblere roz care vor imita specimene mici de curcubeu.

 

Tehnica de fly fishing atunci cand vine vorba de pastrav este mult mai dificila. Este nevoie de o tehnica deosebita pentru a plasa pe luciul apei, chiar la momentul potrivit si la unghiul perfect, o musca falsa care sa semene perfect cu realitatea. Satisfactia va fi, insa, enorma atunci cand pestele va veni si va lovi naluca. Vei avea nevoie de un echipament aparte, insa. Lanseta, firul si mulineta sunt unele dedicate. Este un procedeu similar cu ceea ce are loc la pescuitul cleanului. Lansetele vor fi si ele pe clase, oarecum asemanator cu cele de la spinning.

 

În general insa, pentru a ajunge la cele mai bune rezultate intr-un mod cat mai eficient cu putinta, este recomandat sa folosesti tehnica de spinning, mai ales daca esti printre cei care se afla la inceput de drum. 

 

Asadar daca vrei sa te apuci de pescuitul pastravului, nu uita ca inainte de orice este recomandat sa te informezi cat mai bine pentru a putea lua cele mai bune decizii intr-un mod responsabil. Acest lucru este important atat pentru siguranta ta, cat si pentru un rezultat final cat mai aproape de ceea ce iti doresti.

 

sursa foto: unsplash.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *