Pescuitul pe Dunare: Ce ar trebui sa stie orice pescar amator inainte de a porni la drum

Delta Dunarii

Dincolo de potentialul sau turistic, Delta Dunarii este o rezervatie aflata in Patrimoniul Mondial Unesco inca din anul 1990, fiind si una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate de pe planeta.

 

Insa, desi aceasta este alcatuita dintr-un adevarat labirint de lacuri si canale, pescuitul pe Dunare este total diferit fata de cel pe un iaz sau lac obisnuit. 

 

In primul rand, fiind o zona cu un ecosistem complex si protejata prin lege, pescuitul in Delta Dunarii se face dupa  o serie de reguli clare, spre deosebire de pescuitul realizat pe baltile obisnuite. De asemenea, de la un sezon la altul pot exista anumite reguli noi de pescuit pe Dunare, care sunt publicate in Monitorul Oficial si pe care orice pescar ar trebui sa le citeasca inainte de a porni la drum.

 

Delimitarea zonelor de pescuit si limitarea capturilor in Delta Dunarii

 

La fel ca toate zonele geografice intinse, si Delta Dunarii este impartita in mai multe zone. De aceea, daca doresti sa te aventurezi intr-o partida de pescuit aici, trebuie sa cunosti dinainte care sunt zonele in care este permisa aceasta activitate. 

 

Zonele de pescuit pe Dunare

 

De delimitarea zonelor de pescuit la Dunare se ocupa Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. In prezent exista peste 30 de astfel de zone adresate atat pescarilor amatori, cat si celor profesionisti, iar cele mai cunoscute sunt:

 

  • Canalul Crisan este recomandat pentru cei care isi doresc sa pescuiasca somn si crap, insa exista si unele portiuni unde se mai poate prinde si salau, avat, stiuca, biban sau platica.

 

  • Zona Lacului Fortuna permite si pescuitul de pe mal, cu lanseta si este bogata in crap si somn. 

 

  • Canalul Vatafu ce merge aproape paralel cu bratul Sulina se afla, de fapt, la intersectia dintre mai multe canale si are un curent puternic. Este o zona destul de lunga, insa este destinata in intregime pescuitului de salau, somn, crap, biban sau platica.

 

  • Canalul Olguta este destinat doar pescuitului din barca, fiind o zona cu vegetatie din abundenta. Cele mai frecvente capturi in aceasta zona sunt stiuca si bibanul.

 

  • Canalul Litcov este cel mai lung canal din Delta, avand lungime de aproximativ 45 de kilometri si strabate o zona bogata in ape si lacuri joase, usor accesibile. In zonele  care se intersecteaza  cu alte canale, cel mai adesea, se poate captura salau, avat, biban sau rosioara. Totodata, zonele cu curent mai lin sunt propice pentru crap, iar cele mai adanci, asa cum este o groapa  formata la intersectia cu canalul Crisan-Caraorman, pentru somn.

 

  • Mila 23 este potrivita atat pentru pescuitul de pe mal cat si pentru pescuitul din barca.

 

  • Bratul vechi al Dunarii, situat in perimetrele Mahmudia, Enisala sau pe Balta Traian.

 

  • Canalul Puiu – Rosu (leaga Lacul Puiu de Lacul Rosu) este destul de adanc si populat, avand un curent puternic. Aceasta zona este cunoscuta  si pentru potentialul sau turistic datorita Satului de Vacanta Rosu, unde se cazeaza turisti care practica adesea si pescuitul amator. 

 

  • Canalul Puiulet – Lumina, un canal cu o suprafata mare ce uneste doua lacuri adanci, adica lacul Puiulet si lacul Lumina, este ideal pentru a pescui in special  stiuca. Insa intre cele doua lacuri mai exista si un canal de legatura scurt, ce adaposteste sub malurile sale si alte specii de pesti precum  somn, crap, caras. Avand o gura de acces intens populata cu plauri, nu este recomandata trecerea cu barci cu motor mai mari sau salupe, deoarece s-ar putea bloca in aceasta vegetatie. 

 

  • Canalul Puiulet – Rotund reprezinta legatura dintre lacurile Rotund si Puiulet si este preferatul pescarilor la plasa datorita densitatii mari de pesti. Insa din cauza unui plaur de dimensiuni mari ce blocheaza intrarea in canal, accesul este destul de dificil si adesea doar cu lotcile inguste ale pescarilor locului. 

 

Regulile privind capturarea

 

In primul rand, legea obliga pescarii care captureaza pesti mari si foarte mari sa-i arunce inapoi in apa, adica sa-i redea naturii. 

 

Totodata, exista si o serie de limite clare, legate de cantitatea de efectiva si de marimea acestuia. De exemplu, marimea legala admisa a unei stiuci capturate este de maxim 40 de centimetri, iar a unui biban este de 12 centimetri. 

 

Pana la inceputul lui 2021, cantitatea totala de peste cu care aveau voie pescarii amatori si sportivi sa plece acasa din pestele prins in Delta Dunarii era de maxim cinci kilograme, insa incepand din luna martie a anului 2021, legea s-a modificat si din cauza scaderii ingrijoratoare a populatiei de salau, stiuca, somn si crap, aceste specii capturate in rezervatie trebuind a fi eliberate.

 

Perioada de prohibitie

 

Ordinul si perioada de prohibitie privind pescuitul in Delta Dunarii are rolul de a stabili interzicerea pescuitului in anumite zone si pe anumite perioade determinate, pentru a proteja resursele acvatice, adica anumite specii de pesti. Asadar, in perioada de prohibitie, pescuitul, indiferent ca este in scop comercial, recreativ sau familial este interzis, iar acest ordin apare primavara si se publica si in Monitorul Oficial. 

 

Daca vrei sa mergi in Delta cu acest scop precis, de a pescui, informeaza-te cu cateva saptamani inainte de a-ti programa plecarea pentru a te asigura ca sejurul tau nu se va suprapune cu perioada de prohibitie. 

 

Exista, totusi, si o alternativa, deoarece chiar si pe durata prohibitiei, pescuitul poate fi facut pe apele si baltile private.

 

Care sunt avizele necesare si taxele pentru a pescui in Delta Dunarii

 

Daca mergi pentru prima data la pescuit in Delta, trebuie sa ai niste bani pusi deoparte, deoarece aceasta activitate recreativa nu este gratuita. Conform Ordinului nr. 610/2009 privind aprobarea tarifelor pentru lucrarile si serviciile prestate de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii (ARBDD), pentru accesul turistilor in rezervatie si pentru activitatile de pescuit se percep o serie de taxe care difera si de la o zona la alta.   

 

Permis de pescuit pe Dunare

 

Obtinerea unui permis este primul pas, exact asa cum pentru un vanator este obligatoriu permisul de port-arma pentru a putea vana.

 

Inainte de a porni demersurile, verifica daca zona in care vrei sa pescuiesti (fie pentru ca ti-a fost recomandata, fie pentru ca ai ales la intamplare) este parte componenta a rezervatiei, caz in care va trebui sa obtii un permis de pescuit pe Dunare care se elibereaza tot de catre (ARBDD).

 

Pentru o zona ce nu intra in acoperirea rezervatiei, este necesar un permis eliberat de catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). 

 

Taxa pentru pescuit

 

Orice persoana care doreste sa pescuiasca in Delta trebui sa achite si o serie de taxe speciale, precum:

 

  • taxa de acces;
  • taxa de acces pentru autoturism;
  • taxa de acces pentru ambarcatiuni;
  • taxa de pescuit pe Dunare.

 

Echipamentul de baza pe care orice pescar va trebui sa-l aiba in Delta

 

  • Haine lungi

 

Chiar daca mergi in mijlocul verii si crezi ca o pereche de pantaloni scurti si un tricou sunt suficienti, situatia este putin diferita in Delta. Pentru o sesiune de pescuit ai nevoie de pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga in primul rand pentru a te proteja de tantari, dar si pentru ca noaptea si dimineata devreme aerul este destul de rece.   

 

  • Protectie pentru cap, pentru a preveni insolatia

 

Deoarece in majoritatea timpului vei fi expus direct in bataia soarelui, fara umbra (mai ales daca iesi pe apa cu barca), este important sa iti protejezi zona capului cu o basca, sapca sau palarie de soare. 

 

Nu uita nici de ochelarii de soare cu o buna protectie UV, pentru ca reflexia soarelui in apa este destul de puternica si iti poate rani ochii, nu doar afecta vizibilitatea. 

 

  • Haine impermeabile

 

Oricat de bine ai verifica vreme dinainte, situatia se poate schimba oricand si nu este exclus sa ai parte de cateva averse. Nu strica sa iei cu tine o pelerina de ploaie sau un costum impermeabil, format din geaca si pantaloni care sa te protejeze. Totodata, pescarii cu experienta au in trusoul lor si cizme din cauciuc speciale, care ajung pana la coapsa. 

 

  • Haine groase, daca mergi la pescuit iarna pe Dunare


  • Instrumentele pentru pescuit

 

Orice pescar, indiferent ca merge in Delta sau pe o balta obisnuita, cu siguranta are in arsenalul sau macar o lanseta si o mulineta, plus fire, carlige de diferite dimensiuni, momeli si plute. Insa inainte de a pleca in Delta, intereseaza-te mai intai ce tipuri de pesti urmeaza sa prinzi si care sunt exact echipamentele necesare pentru acesta, astfel incat sa fii pregatit. 

 

In continuare vei afla mai multe despre tipul de echipament de care ai nevoi in functie de captura.

 

 

Principalele capturi si echipamentul specializat folosit pentru pescuitul pe Dunare

 

Pescuit la crap pe Dunare

 

Ajungand la o greutate de pana la 40 de kilograme, crapul poate fi considerat o specie de peste mare, iar perioada favorabila de pescuit este de la mijlocul lunii iunie, pana prin octombrie.

 

De regula, acesta poate fi gasit in locurile unde exista curenti de apa care antreneaza malul de pe fund, adica in apa mai tulbure si fara prea multa vegetatie. Vara, cand temperaturile cresc, iar nivelul apei descreste, crapul migreaza inspre canale, cautand ape oxigenate. In aceasta perioada, cele mai populate zone cu crapi sunt canalele Crisan-Caraorman, canalul Litcov sau Dunarea Veche, iar pe masura ce temperaturile descresc, adica in lunile de toamna, acesta se deplaseaza spre fluviul principal si spre bratele acestuia, ori catre lacuri, dupa ce vegetatia s-a uscat. 

Din punct de vedere legislativ, pentru a putea fi retinut de catre pescar dupa ce a fost capturat, crapul trebuie sa aiba o dimensiune minima de 35 cm, altfel este considerat puiet si trebuie redat naturii. 

 

Echipament de pescuit crap

Ti-ai propus sa sa mergi la pescuit de crap in mod special in Delta? Ei bine, trebuie sa ai macar un echipament de baza, iar daca bugetul iti permite, mai poti adauga si cateva mai specializate.  

 

  • Echipament de baza

 

  •  Lansete confectionate din materiale usoare, dar rigide si rezistente pentru pestii mai mari asa cum este crapul, ajustabile pentru a pescui atat de pe mal cat si din barca;
  • Mulinete de crap, care sunt usor de manevrat si care ofera posibilitatea unei recuperari rapide a unei capturi, asa cum este crapul;
  • Avertizori sau indicatori; 
  • Suporti;
  • Combo;
  • Monturi;
  • Elemente de nadire si marcare;

 

  • Momeala

 

Crapul este un peste nu prea pretentios si poate fi atras cu o momeala pe care o poate gasi cel mai adesea in mediul sau natural sau cu una usor de ,,preparat”.

 

  • Mamaliga, pe cat pare de banala, pe atat de eficienta; 
  • Porumb;
  • Rame albe si rosii, care se gasesc din belsug pe malurile locului de pescuit;  
  • Pentru nada se pot folosi turte fierte din strot de dovleac amestecat cu multe seminte;
  • Boiles-urile.

 

Pescuit la somn pe Dunare

 

Somnul este cunoscut ca fiind cel mai mare peste de apa dulce din Romania. Unele exemplare pot atinge chiar si 100 de kilograme sau mai mult. Perioada propice pescuirii de somn este vara, in special in luna iulie, iar pe masura ce temperaturile scad, odata cu venirea toamnei, acesta va fi tot mai greu de gasit deoarece intra intr-o perioada asemanatoare hibernarii.

 

Cele mai bune locuri de pescuit somn sunt locurile adanci de pe cursurile canalelor si in gropane. Astfel de locuri se pot gasi pe cursul canalului Crisan-Caraorman, in zona Dunarea Veche sau pe bratele principale ale Dunarii. 

 

Este important de mentionat faptul ca pentru a putea fi pastrat, somnul capturat trebuie sa aiba o dimensiune minima 50 cm,

Avand in vedere ca somnul este un peste de dimensiuni mari (cel mai mare exemplar capturat pe teritoriul Romaniei a cantarit 400 de kilograme), este foarte important sa mergi la drum cu un echipament adecvat, care sa poata sustine capturarea. 

 

  • Echipamentul folosit pentru somon trebuie sa includa 

 

  • monte; 
  • lansete pentru somn care sa poata suporta greutatea pestelui;
  • mulinete speciale, care sa sustina prinderea;
  • momeala naturala: rame, coropisnita sau peste viu;
  • momeala artificiala: lingurite de diferite dimensiuni.

 

Pescuit la salau pe Dunare

 

Pe langa crap si somn, un alt peste destul de mare pentru apele Romaniei este salaul, care poate atinge cateva zeci de kilograme, insa cel mai mare exemplar capturat in Delta avea 15 kilograme.

 

Pescuitul salaului in Delta se poate realiza pe parcursul intregului sezon si in mod special toamna. In lunile de vara, este recomandat pescuitul salaului dimineata devreme, inainte sau in timpul rasaritului, ori la inserat.    

Acest peste prefera locurile nisipoase si zonele cu linii de noroi, iar in lunile octombrie si noiembrie incepe sa se hraneasca mai agresiv, pregatindu-se pentru iarna si se deplaseaza spre zonele cu apa adanca.

 

Șalaul se pescuieste pe Dunare in zonele unde apa masoara in jur de 10 metri in adancime, cele mai frecventate fiind zona Crisan de pe bratul Sulina, Mila 23, sau la Mn 8,5, zone unde se formeaza adesea aceste linii de noroi.

 

Pentru a putea retine salaul capturat, acesta ar trebui sa masoare minim 50 cm.

 

  • Echipament necesar pentru pescuit la salau

 

  • lanseta sau lansete pentru salau, cu actiune rapida si cu o structura rigida, care sa-ti permita sa simti vibratiile din momentul in care pestele musca;
  • mulinete;
  • carlige nr. 6-8 cu plumb usor pe fir;
  • pluta lunga, eventual din pene sau din materiale asemanatoare;
  • fir textil subtire;
  • momeli artificiale:  twistere, lingurita rotativa; 
  • momeli naturale: pestele viu (mic) agatat direct in ac de o nara, bucatele din peste mai mare. 

 

Pescuit la stiuca pe Dunare

 

Stiuca este un peste rapitor, insa nu atinge dimensiuni mai mari de 15 kilograme. Acesta este un ucigas rapid si sta ascuns in vegetatia deasa, de unde isi ataca fulgerator prada. 

 

Stiuca vietuieste cel mai mult in apele oxigenate si curate, care abunda in vegetatie precum lacurile mai adanci, dar si zonele cu adancimi mai mici si pline de vegetatie, lipsite de curenti. In lunile caniculare de vara, se recomanda pescuirea de stiuca in zonele Dunarea Veche, Mila 23, ori pe canalele paralele cu Dunarea si pe lacurile mai mari, precum Lumina sau Vatafu.

 

Totodata, se recomanda pescuirea acesteia la primele ore ale diminetii, cand temperaturile nu depasesc 19 grade sau dupa lasare serii.  

 

Spre deosebire de celelalte specii, stiuca poate fi capturata pe tot parcursul anului, mai putin in perioada februarie-aprilie, adica perioada de prohibitie. Exista, totusi, si o perioada mai usor de fructificat, adica luna octombrie, cand vegetatia moare si acesta este mai usor vizibil. Dimensiunea minima a stiucii care poate fi retinuta este de 40 de cm.

 

  • Echipamentul necesar pentru pescuit la stiuca

 

Pentru a putea fi pregatit cum trebuie pentru o actiune de pescuit la rapitor pe Dunare, intr-un mod profesional, este important sa ai si un echipament adecvat. 

 

  • Lanseta pentru stiuca, cu actiune rapida sau extra rapida, ce pot fi folosite pentru pescuitul la jig si cu lingurite. Acestea trebuie sa  fie rigide, dar si senzitive, pentru a  simti usor captura. Recomandat este sa ai doua astfel de lansete, cu puteri de aruncare diferite, adaptate pentru lacuri sau pentru Dunarea Veche;
  • Mulineta trebuie sa echilibreze eficient batul; 
  • Firul trebuie sa fie textil, iar grosimea trebuie sa fie aleasa in functie de greutatea momelii si a plumbului; 
  • Strune metalice rezistente la dintii ascutiti ai stiucii;
  • Glidere sau slidere pentru zone cu apa mica; 
  • Momeala.

 

Fiind un peste care se hraneste cu alti pesti, momeala recomandata trebuie sa imite structura si aspectul acestora: lingurita oscilanta, lingurita rotativa sau woblere.

 

Este important sa alegi aceste lingurite in functie de ambianta mediului unde pescuiesti, adica in functie de  momentul zile, tipul de balta, tipul de vegetatie. De exemplu, pentru orele diminetii sau in perioada inserarii, poti alege lingurite aurii sau argintii daca pescuiesti in zilele mai mohorate. La fel de eficient este si pestele viu.

 

Chiar daca nu ai mai pescuit pana acum pe Dunare sau in Delta si ti se pare putin mai greu sau crezi ca regulile sunt mai stricte, este important sa intelegi faptul ca acest ecosistem va continua sa traiasca doar daca natura este respectata si, totodata, pe masura ce vei capata experienta, cu siguranta vei dori sa revii an de an.   

 

Sursa foto: Shutterstock.com

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *