Balti de pescuit langa Bucuresti: mini-ghid pentru pescarii sportivi amatori si profesionisti

Principalele balti de pescuit langa Bucuresti: mini-ghid pentru pescarii sportivi amatori si profesionisti, locatii libere la pescuit

Daca locuiesti in zona capitalei Romaniei, in Bucuresti, sau in zonele limitrofe si esti stapanit de ”microbul” pescuitului, cu siguranta te-ai intrebat de multe ori care sunt cele mai bune locuri unde poti sa te relaxezi practicand hobby-ul preferat in aceasta regiune.

Desi nu exista un raspuns cert, dovedit stiintific, despre care este cea mai buna balta de pescuit de langa Bucuresti, zvonurile si povestirile amatorilor din domeniu pot crea adevarate legende asupra locatiilor unde, potrivit spuselor, s-ar prelimina capturi ”serioase”. In realitate, orice locatie sau orice ochi de apa suficient de curat pentru a permite dezvoltarea si cresterea speciilor acvatice poate oferi surprize de neuitat celui care isi incearca norocul.

Pescuitul nu este o stiinta exacta, care sa-ti ofere un traseu precis pentru atingerea unui rezultat dorit. Nu se poate spune niciodata ca, alegand o locatie sau alta, vei prinde adevarate trofee sau ca nu vei prinde nimic. Pana la urma, totul tine de intuitia pescarului, de feeling-ul pe care il are, de cunostintele si experienta acumulate de-a lungul anilor in peregrinarile sale pe marginea apelor, care, toate alcatuiesc impreuna farmecul de necontestat al acestui sport sau pasiuni ce are origini milenare.

Totusi, pentru a veni in sprijinul pescarilor care prefera zona Capitalei, echipa Fishingmall.ro a alcatuit urmatorul mini-ghid al baltilor si locurilor de pescuit de langa Bucuresti. Acest ghid care se vrea a fi doar o indrumare in expeditiile fiecarui pasionat, fara a incerca sa rapeasca nimic din farmecul descoperirilor personale ale fiecaruia.

Balti de pescuit langa Bucuresti: despre reteaua hidrografica

Municipiul Bucuresti este asezat geografic la latitudinea de 44°24’49” Nord si longitudinea de 26°05’48” Est, in partea sudica a Romaniei, foarte aproape de fluviul Dunarea, la numai circa 65 km departare de Giurgiu.

Situarea aglomerarii urbane in plina Campie Romana, intr-un areal cu o altitudine maxima de 96,3m, face ca reteaua hidrografica din imprejurimi sa fie destul de bogata, in concordanta cu dispunerea zonala generala a regiunii de Sud a tarii.

Principalele cursuri de ape curgatoare care strabat Bucurestiul sunt Dambovita si Colentina. Ele formeaza doua vai distincte, fiecare dand nastere unor forme de relief reprezentate de platouri si terase dispuse conform coturilor sau meandrelor firelor de apa.

Sursa: Pisota, I., Moisiu, C. (1975), Cateva observatii asupra fenomenului secarii apelor pe unele rauri din Campia Romana, Realizari in Geografia Romaniei, Editura Ştiintifica, Bucuresti.

Lunca Dambovitei a fost modificata prin lucrari de canalizare si sistematizare. In ultimii ani ai secolului al XX-lea, de-a lungul acestui curs de apa a fost construita si amenajata o salba de lacuri de acumulare: Pecineagu, Vacaresti si Lacul Morii. Proiectele au avut drept scop principal alimentarea cu apa a localitatilor, a lucrarilor de irigatii in agricultura, dar si producerea de energie curata, ori apararea Municipiului Bucuresti de posibile inundatii. In plus, desigur, toate aceste intinderi de apa create sunt folosite si ca locatii de agrement si pescuit.

Colentina este un rau caracterizat de meandre dese si complicate, care izvoraste din zona Targovistei, strabatand apoi o distanta de circa 100 km pentru a se varsa in Dambovita, in zona localitatii Balaceanca. Este cursul de apa care strabate, cu o buna parte din lungimea sa, Capitala.

Pasarea este al treilea curs de apa, mai mic, aflat in zona Bucurestiului si care are o origine localizata in zona Padurii Otopeni. Are o lungime de circa 50 km cu un curs de apa sinuos si o curgere lenta datorata acestei caracteristici. Albia sa a fost sistematizata, fiind amenajate nu mai putin de 24 de iazuri cu intrebuintari in special in zona pescuitului sau a irigatiilor.

In ceea ce priveste lacurile si baltile, pe cele trei cursuri de apa curgatoare enumerate mai sus au fost amenajate numeroase intinderi de apa statatoare care pot reprezenta tot atatea oportunitati de locuri bune pentru pescuit in zona Bucurestilor.

Intr-o scurta enumerare generala, cele mai importante balti pentru pescuit ar putea fi:

  • Pe raul Dambovita, Lacul Morii aflat chiar la intrarea cursului de apa in Bucuresti, cu o suprafata generoasa de 220 ha, precum si cu o insula creata artificial si destinata agrementului;
  • Colentina a generat, prin amenajari succesive pe valea sa, o salba de nu mai putin 18 lacuri, totalizand circa 2000 ha de luciu de apa. Lacurile Ghimpati, Vizuresti, Ciocanesti, Buftea, Buciumeni, Mogosoaia, Chitila, Straulesti, Fundeni, Pantelimon si Cernica, cu suprafete ce variaza intre 30 ha si 300 ha, sunt tot atatea posibilitati pentru pescuit;
  • Nu in cele din urma, raul Pasarea, prin sistematizare, a generat circa 24 de zone de tipul iazurilor, in special pentru nevoile irigatiilor, dar care sunt si locatii ideale pentru pescuit in jurul Bucurestilor. Tunari, Cretuleasca, Agumati, Fundeni, Moara Domneasca, Ganeasa sunt doar cateva din luciurile de apa alimentate de acest afluent al Dambovitei si care au suprafete de la 20 ha, la peste 130 ha.

In afara de aceste lacuri principale exista o multitudine de balti si iazuri special dedicate pescarilor sportivi si amatori, cu suprafete diferite. Unele sunt salbatice, cu acces gratuit pentru pescari, altele cu taxa si regulament, populate artificial cu diverse specii de pesti, unde poti petrece timpul liber, fie ca esti un adept al pescuitului la crap sau la rapitor, ori vrei doar sa te relaxezi incercandu-ti abilitatile cu capturi diverse.

Principalele balti de pescuit langa Bucuresti cu acces liber

Cu siguranta, pescuitul sportiv sau la nivel de amator are ca finalitate captura unor exemplare cat mai frumoase, fie ca este vorba de perspectiva unei saramuri sau ciorbe pescaresti, fie ca este vorba doar de cresterea prestigiului si a respectului de sine si a celui provenit in partea confratilor din ”bransa”.

Cele mai multe sanse de a prinde peste ar fi, teoretic, in crescatoriile amenajate, unde, contra unei taxe, poti prinde cu un anumit numar de lansete crapi sau alte specii cu care este populata amenajarea respectiva. Insa, farmecul cautat de pescarii nostalgici, care pretuiesc mai mult evadarea, departarea vremelnica de civilizatie si de oameni, pentru a se afla cu o undita in mana si a prinde pesti de toate soiurile, poate chiar si capturi impresionante, se poate derula doar in zonele salbatice.

Evaziunea temporala, iesirea din ritmul cotidian si sentimentul dat de asteptarea visatoare, pe care cei care nu au aceasta pasiune in sange nu-l pot percepe si nici intelege, se pot realiza plenar doar pe o balta salbatica.

Iata o selectie a catorva din baltile salbatice de langa Bucuresti cu acces gratuit, bineinteles, fara a uita de permisul de pescuit necesar pentru arealul geografic si acvatic corespunzator.

Balta Tunari

Balti de pescuit langa Bucuresti: Tunari

Aflata foarte aproape de Bucuresti, in partea de Nord a municipiului, cu malurile indiguite si pietruite, ofera acces chiar cu masina direct la mal, fara riscul de a ramane impotmolit chiar si pe vreme umeda. Pentru pastrarea curateniei, sunt amenajate si cosuri pentru deseuri, ca un indemn pentru mentinerea apelor curate. Este posibil sa fie si o taxa modica, dar nu de pescuit, ci pentru asigurarea serviciilor de curatenie.

Avand in vedere ca este o balta publica, nu ar trebui sa te astepti la capturi impresionante. In schimb, pentru o zi de relaxare in natura este o locatie excelenta, cu ape si maluri destul de curate. Se pot captura exemplare de caras, un peste care face deliciul pescarilor amatori. In functie de anotimp, se poate pescui si la crap sau ciortan cu monturi si momeli specifice.

Lacul Snagov, zona Ghermanesti

Balti de pescuit langa Bucuresti: lacul Snagov

La o distanta ceva mai mare de Bucuresti, in zona Snagovului, cu acces pe un drum destul de accidentat de la Balta Moara Vlasiei peste un camp, se poate ajunge langa padurea Ghermanesti. Este recomandat sa lasi masina undeva mai departe si sa nu te aventurezi pana la malul apei, mai ales daca nu ai un vehicul cu garda foarte inalta. Insa, efortul de a ajunge la ochiul de apa iti va fi recompensat pe deplin. Vei gasi un peisaj de poveste, o ingemanare intre padure si apa cum rar se mai poate vedea, putini oameni, datorita accesului greu, care selecteaza doar veritabilii pescari in cautare de liniste si respect fata de natura. Chiar si braconajul este putin probabil a se desfasura in aceasta locatie, datorita trunchiurilor de copaci scufundate. Din acelasi motiv, pescuitul la lanseta este mai dificil, din cauza posibilelor obstacole subacvatice.

Un loc ideal pentru pescuitul stationar, balta poate oferi surprize dintre cele mai placute. Desigur, poti incerca si pescuitul la feeder, insa nu renunta la farmecul sadovenian al unditei cu momeli traditionale: mamaliga, paine, rame sau viermusi. Carasul de diverse calibre iti va oferi o zi memorabila – desigur, si in functie de toane, anotimp si … noroc.

Balta Chitila

balta Chitila

Din categoria locurilor de pescuit cu acces gratuit, Balta Chitila este poate una din cele mai mari si ofera si un peisaj minunat. Se poate da atat la lanseta, cat si la undita, desi exista destula vegetatie subacvatica.

Fiind destul de aproape de Bucuresti, este o locatie ideala pentru weekend, mai ales ca exista posibilitatea de campare si, eventual, prepararea unui gratar.

Balta Pantelimon

Balti de pescuit langa Bucuresti: Pantelimon

Pentru amatorii pescuitului la rapitor, Lacul Pantelimon este o locatie excelenta. Aflat in zona de Est a Bucurestiului, balta este renumita pentru capturi de biban si salau. Nu uita sa ai echipamentul necesar, in special lansete de spinning pentru acest tip de pescuit, precum si monturile si momelile tipice, necesare.

Balti de pescuit langa Bucuresti amenajate sub forma baltilor sau helesteelor private

Pescuitul in salbaticie este, desigur, o activitate cu destule beneficii, mai ales pentru pescarii care vor sa pastreze acel parfum de autenticitate si de neprevazut. Totusi, este o activitate care solicita destul de mult efort (mai ales pentru identificarea locatiilor) si timp (deoarece va trebui sa petreci ore bune pe balta in asteptarea unei capturi).

Daca rabdarea si timpul nu sunt printre punctele tale forte si vrei sa vezi neaparat rezultate generoase, optiunea unor balti de pescuit sportiv cu plata in zona Bucurestiului este demna de luat in seama.

Balta Moara Vlasiei 2

Balti de pescuit langa Bucuresti: Moara Vlasiei 2

Este una din cele mai prolifice balti pentru pescuitul la crap, de unde cel mai probabil nu vei pleca dezamagit. Locatia este privata, amenajata pentru pescuit sportiv si competitional. Cu o suprafata a apei de circa 17 ha, ofera posibilitatea unor capturi impresionante.

Nu uita sa ai lansete si monturi speciale pentru crap, deoarece este principalul peste cu care este populata balta. Sistemul de prindere este catch & release sau, optional, poti pastra o anumita cantitate conform regulamentelor baltii. In privinta taxelor, acestea variaza in functie de timpul petrecut, de la 80 lei pentru 12 ore, cu eliberarea capturii, pana la 150 lei pentru 24 ore sau cu pastrarea pestelui prins. Desigur, poti beneficia, contra cost, si de alte servicii cum ar fi inchirierea de pontoane speciale.

Balta Tancabesti 1

Lacurile Tancabesti

Pentru pescarii competitivi si pentru cei care se considera profesionisti ai sportului, Balta Tancabesti 1 este locatia de pescuit ideala din zona Bucurestilor. Desigur, nu vei merge aici la pescuit pentru plevusca. Cei care vin aici nu au in gand decat cele mai mari trofee de crap cu care sa se inscrie in ”cartea de aur” a povestilor pescaresti.

Tot aici, pescuitul la somn da rezultate excelente, dar au fost raportate capturi frumoase si la pescuitul de rapitor, asa incat locatia este una potrivita pentru pescarii completi, cu experienta si cunostintele necesare.

In plus, vei gasi optiuni de cazare, precum si restaurant cu specific pescaresc, fiind un loc ideal de deconectare pentru mai mult de o zi. Pentru tarife de acces si pescuit actuale va trebui totusi sa solicitati informatii de pe pagina de contact social media, din ultimele informatii costul fiind undeva la 150 lei pentru 12 ore de pescuit.

Balta Floarea Popestiului

Balti de pescuit langa Bucuresti: Floarea Popestiului

O alta balta destinata amatorilor de pescuit la crap este Floarea Popestiului. Avand un regulament mai strict, se permite intrarea cu o baterie de maxim 4 lansete, iar taxele sunt dupa cum urmeaza:

  • 60 lei pentru 12 ore in sistem catch & release
  • 120 lei pentru 12 ore cu retinere a 5 kg de crap si maximum 2 kg de caras
  • 50 lei pentru 12 ore de pescuit la feeder cu maxim 2 lansete specializate si sistem catch & release.

Lacul Varlaam

Balti de pescuit langa Bucuresti: lacul Varlaam

Un lac artificial, creat pe locul unei foste exploatatii de balastiera, Varlaam are cira 30 ha luciu de apa impartit in doua sectiuni. Desi este renumit prin popularea cu crap cu dimensiuni mari si de trofeu, balta acomodeaza si rapitori, fiind un bun loc pentru pescuitul la stiuca, salau ori biban, dar numai cu momeala artificiala conform regulamentului.

Taxele sunt de la 80 de lei pe zi, in sistem catch & release, pana la 100 de lei pe zi, cu retinere doar la speciile de caras si ten (crap chinezesc). Alte specii (crap romanesc sau rapitori) trebuie eliberate. Merita mentionat ca ziua de pescuit pe aceasta balta este considerata de la rasaritul pana la apusul soarelui.

In concluzie, acestea fiind doar cateva balti de pescuit langa Bucuresti, arealul geografic este unul bogat in solutii pentru orice tipologie de pescar. Exista locatii adecvate atat pentru amatorul in cautare de citeva ore de relaxare, cat si pentru profesionistul care nu poate trai linistit fara o captura de fotografie. Tot ce mai trebuie este un set de scule potrivite, rabdare si … fir intins!

Surse foto: unsplash.com, maps.google.com

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

  1. Buna ziua,

    De-a lungul timpului am cam fost pe toate baltile de pescuit de langa bucuresti la fel ca orice alt pescar impatimit, dar pe mai toate pe care am fost au ramas cateva pe care merg frecvent. Prima ar fi: Tancabesti 1-2 daca vreau sa ma duc fie la ten, crap sau chiar si la salau :), a-2a ar fi dyno lake unde pot sa zic ca este un focar de crapi! am fost odata 24 ore si am prins in jur de 80kg crap 😀 O alta balta buna care am vazut ca nu a fost mentionata ar fi si balta-pescarului.ro unde chiar se prinde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *