Pescarul profesionist vs cel amator: Conditii si legislatie

Pescarul profesionist vs cel amator: Conditii si legislatie

 

Pescuitul reprezinta o activitate preferata de foarte multi romani, statisticile aratand ca este cel mai indragit hobby in randul barbatilor din tara. Cea mai mare parte dintre acestia sunt pescari amatori, practicand pescuitul pentru relaxare si distractie. Unii dintre ei devin adevarati maestri in domeniu, cunoscand indeaproape tot ceea ce trebuie stiut pentru a realiza capturi impresionante. Transformarea in profesionisti le-ar putea oferi un mod de a castiga banii necesari vietii de zi cu zi, facand ceea ce le place. In acest sens, trebuie intreprinse cateva formalitati legale, obligatorii pentru cei care doresc sa comercializeze ce prind pe baltile, lacurile si raurile din Romania. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre diferentele dintre cele doua categorii de pescari, dar si care sunt conditiile pentru a reusi sa devii un adevarat profesionist. 

 

Pescarul profesionist versus pescarul amator

 

Pescuitul este reglementat de legile din Romania, la baza fiind ordonanta de urgenta numarul 23 din 5 martie 2008, actualizata in 2016 prin ordonanta de urgenta numarul 85. Conform acestora, pescuitul este acea activitate prin care se extrag resurse acvatice vii din habitatele piscicole naturale, in asa fel incat sa se asigure protejarea, conservarea si regenerarea resurselor acvatice. Legislatia prevede si impartirea pescarilor in mai multe categorii, in functie de scopul activitatii. Exista 3 categorii principale, la care se adauga una speciala:

 

  • Pescuitul recreativ, facut de catre amatori, in care este inclus si pescuitul sportiv;
  • Pescuitul stiintific este cel prin care se urmareste realizarea unor studii prin capturarea inclusiv in perioadele de prohibitie a unor specii anume;
  • Pescuitul comercial, cunoscut si sub numele de profesionist, se refera la acea activitate care se face cu scopul de a vinde captura in mod regulat si prin obtinerea unei aprobari speciale de la institutiile statului;
  • O categorie aparte este pescuitul pentru consum familial, care se poate practica doar in zona Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. 

 

Diferentele dintre pescarii amatori si profesionisti sunt, in primul rand, de natura comerciala, in al doilea rand, cu privire la folosirea anumitor categorii de echipamente de pescuit si, in ultimul rand, cu privire la documentele necesare pentru fiecare categorie. 

 Conditii pentru a deveni pescar profesionist

Legile statului roman permit oricarei persoane cu cetatenie romana si care are minim varsta de 18 ani sa devina pescar profesionist. In ordonantele de urgenta date de catre Guvernul Romaniei se precizeaza clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca oamenii care vor sa-si transforme hobby-ul intr-o activitate remunerata. 

 

  • Prima etapa consta in participarea la un curs de calificare in domeniul pescuitului comercial, care se va finaliza prin obtinerea unui certificat sau a unei diplome de atestare profesionala. In cadrul cursului se vor obtine notiuni cu privire la legile care reglementeaza pescuitul comercial, la importanta ecologiei in lantul trofic acvatic si la activitatile de protectie a muncii si de eliminare a riscului de accidente;

 

  • A doua etapa consta in obtinerea unui permis de pescuit comercial care va fi eliberat de catre institutiile specializate (Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura – ANPA, Asociatia Rezervatia Biosferei Delta Dunarii). Documentul se obtine in urma depunerii unei cereri la filialele agentiilor impreuna cu cateva documente justificative (copie dupa cartea de identitate, dovada existentei personalitatii juridice, chitanta pentru plata taxei de eliberare a permisului si cazierul judiciar care sa ateste lipsa unor condamnari la legea pescuitului). Permisul se elibereaza fara durata de valabilitate, dar trebuie vizat in fiecare an de catre agentii;

 

  • A treia etapa este practicarea pescuitului profesionist in conditii deplin legale, prin folosirea unor ambarcatiuni aprobate, care au licente speciale, si a unor ustensile si echipamente permise. De asemenea, pescarii profesionisti vor avea grija sa-si vizeze anual permisul, sa captureze doar in perioadele permise si doar speciile care se afla pe lista celor aprobate. 

 

In concluzie, cei care doresc sa devina pescari profesionisti si sa reuseasca sa-si comercializeze capturile trebuie sa cunoasca care sunt prevederile legislatiei romanesti cu privire la activitatea lor. Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, pescuitul comercial poate fi practicat doar de catre pescarii profesionisti, care au trecut printr-un curs de specializare si care au obtinut un permis special in aceasta privinta. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *