Totul despre pescuit la tehnica feeder

Pescuitul la feeder

Pescuitul este un mod relaxant de a-ți petrece timpul cu familia și prietenii. Sau, dacă ești un pescar dedicat, nu ești străin nici de competițiile de pescuit. Tehnica de pescuit la feeder, subiecul zilei,  a luat amploare la noi după anii 2000.

Ce este pescuitul la feeder?

Pescuitul la feeder reprezintă o tehnica specifică în cadrul pescuitului staționar, care presupune hrănirea constantală si precisă a peștelui, folosind diferite tipuri de nadă. Este o metodă simplă, dar foarte eficientă de a prinde rapid pește. Încă de la apariția primelor lansete feeder in Romania, interesul pentru acest gen de pescuit a fost unul ridicat. De-a lungul anilor, pescuitul la feeder a devenit din ce in ce mai popular, datorita avantajelor sale și ușurința  sa de practicare

Echipament necesar pentru pescuitul la feeder:

Alegerea echipamentului se face ținând cont de anumite criterii legate de tipul apei unde pescuim, distanțele la care dorim sa pescuim sau talia peștilor pe care ii vizam.

Lansetele feeder cel mai des întâlnite au o lungime de 3.6-3.9 m. Pe lângă acest standard, au aparut si variante mai lungi, de 4.2 m, sau mai scurte, de 2.4-3.3 m, unele fiind încadrate in categoria picker, altele fiind destinate pescuitului din barcă. Lansetele cu o lungime mai mare de 3.9 m sau 4.2 m, pe lângă avantajul de a pescui la distanțe mai mari, conferă un control mai bun asupra peștelui la mal sau barcă, când e nevoie sa folosești minciogul.

Lansetele feeder sunt compuse din 3 segmente plus vârful, modelele cu 2 segmente si cele telescopice fiind destul de rare. De obicei, aceste lansete au minim 2-3 vârfuri disponibile, cu diferite puteri de aruncare, fabricate din fibra de sticla sau de carbon. Lansetele feeder au un numar mare de inele care poate varia intre 12 si 15.

Dacă vorbim despre pescuit la distanță, ai fi tentat sa crezi ca un model de 4.2 m va depăși performanțele obținute de varianta de 3.9 m. Din cauza lungimii, revenirea lansetei in timpul lansarii va fi una mult mai lenta si astfel vei pierde din distanta atinsa.

Puterea de aruncare

Lansetele feeder pot avea diferite puteri de aruncare, fiind clasificate in mai multe categorii:

Ultra-light, light, medium-light, medium, medium-heavy, heavy, extra-heavy

Un pescuit eficient cu feederul implică o lanseta care începe de la gama medium, ceea ce presupune o putere mare de aruncare in jurul a 60 gr. Gamele ultra-light sau light sunt destinate pescuitului peștilor de talie mica.

În funcție de greutățile pe care vrei sa le lansezi, vei alege puterea de aruncare a lansetei. De exemplu, daca optezi pentru un pescuit cu momitoare grele, de peste 60 gr, vei alege o lanseta extra-heavy, cu putere maxima de aruncare de 150 gr. In schimb, daca pescuiești cu method feedere sau coșulețe ușoare, de 20-30 gr, un feeder medium-heavy, cu o putere maxima de 70-80 gr, va fi potrivit. Puterea de aruncare se referă la greutatea optima de lansare, iar acțiunea reprezintă modul in care lanseta se comportă pe durata aruncarii si în timpul drilului.

Ce mulinete feeder sa folosești :   În general, mulinetele pentru pescuitul la feeder sunt cuprinse între marimile 3000-6000, dar pot diferi de la producător la producător. Pentru a obtine un combo echilibrat, alegerea mulinetei se va baza in primul rand pe caracteristicile lansetei feeder.Pentru a nu exista diferențe mari între lansetă și mulinetă este recomandată găsirea unui echilibru. Astfel o lansetă  heavy, cu putere de aruncare de 150 gr. Nu v-a putea fi împerecheată cu o mulinetă de 3000, la fel cum nici o lansetă light nu va putea fi împerecheată cu o mulinetă de 6000, nemaifiind în echilibru băț-mulinetă.

 Method Feederul

Method feederul se introduce direct pe firul mulinetei, la fel ca și in cazul momitorului, și formeaza o montura inline semi fixă sau culisantă, în functie de preferințele pescarilor. Varianta semi fixă este utilizată cel mai frecvent pentru ca introducerea vartejului de care este atasat forfacul, in interiorul method feederului, asigurală autoînțeparea crapului in momentul trasaturii. Referitor la distantele atinse, method feederul poate performa la fel de bine precum un momitor, daca are greutatea potrivită. Datorită formei aerodinamice, un method feeder suficient de greu poate fi mai eficient decat momitorul, fiind recomandat in partidele in care pescuiești la distanțe considerabile.

 

 

 

 

 

 

 

Coșulețul

Deși nu este folosit pe scara larga, coșulețul este o soluție viabilă în  pescuitul crapului la feeder, atat pe lacuri, cât și râuri. Cosulețele sunt disponibile intr-o gama mare de forme, marimi si greutăți și pot fi folosite pe diverse tipuri de monturi.

Tipurile de momeli pentru pescuitul la feeder

Trebuie sa menționam că pentru aceasta tehnica de pescuit exista o serie de momeli tradiționale, cât și moderne, concepute special pentru pescuitul la feeder.

Momelile clasice

Aici vorbim despre mamaligă,porumbul dulce,râme,viermuși,larve. Mămăliga poate fi lansata in forma de cocoloș, care are o consistenta mai solida. Porumbul din conserva este, de asemenea, foarte popular.

Momelile scufundatoare

În pescuitul la feeder, cele mai populare sunt momelile de tip Wafter (critic echilibrat). Dimensiunea pentru momelile ideale este de 6-8 mm, existand chiar si variante de 3, 4 sau 5 mm, foarte apreciate in special primavara sau iarna când peștii sunt mai mofturoși. Momelile de selecție în feeder sunt de marimea 10-12 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nada pentru pescuitul la feeder

Nada este un amestec complex de cereale, folosit ca atare sau sub forma de pelete cu scopul nadei este atragerea si păstrarea peștilor in zona dorită. Aceste mixuri se fac in funcție de specia de peste tintita, de tipul apei (curgatoare, lacuri) si tipul de momitor folosit. Nadele se împart în 2 mari categorii  iar apoi în alte subcategorii. Cerealier (origine vegetală) & Fishmeal (origine proteică animală, făină de pește).

 

 

 

 

 

 

 

Micropeletele pentru method feeder

Micropeletele pentru method feeder sunt granule comprimate puternic, care conțin faină de pește, amestecuri de premixuri vegetale, proteine vegetale si animale. Datorită procesului de fabricație prin care materiile prime sunt supuse unui tratament termic si de presiune, vei avea posibilitatea sa creezi un mix perfect echilibrat, care să nu sature pestii, ci sa-i stimuleze incontinuu.

Mai jos vă prezentăm câteva capturi la tehnica method feeder :

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu respect, Alex Duma, FishingMall team

Arata-le si prietenilor tai

2 comentarii

  1. Interesant articol Alex…Multe detalii nu am stiut…Pentru ape curgatoare cu debite mari ce tip de combo feeder ai recomanda…Multumesc, ne auzim….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *