Pescuitul la match – Lucruri stiute si mai putin stiute despre aceasta metoda de pescuit

Daca la inceputurile omenirii pescuitul era o activitate destinata gasirii de hrana suficienta pentru a trai, in prezent pescuitul a devenit un sport, in care pescari amatori sau profesionisti se intrec care mai de care, in cadrul unor competitii interesante, cu premii pe masura. Aceasta activitate este extrem de populara in randul romanilor care nu scapa niciun moment ocazia de a petrece cateva ore sau chiar zile pe malul apei, in cautarea unor capturi impresionante, dar si pentru a avea parte de unele momente de distractie alaturi de prieteni, colegi sau de persoane care impartasesc aceeasi pasiune. Printre metodele pe care le folosesc iubitorii de pescuitul la pluta sau cu lanseta se numara pescuitul la match pentru ca se pare ca acesta are un randament bun, evident daca sunt intrunite anumite conditii. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi ce este pescuitul la match si alte informatii pe care poate nu le stiai despre aceasta metoda, vei invata care sunt avantajele si dezavantajele pescuitului la match, vei afla cateva lucruri importante despre pescuitul la feeder versus pescuitul la match, dar si despre echipamentul de care ai nevoie in acest sens. In plus, vei putea culege cateva sfaturi utile, pe care ai putea sa le pui in practica pe durata viitoarei partide pe care o vei incinge pe malul apei. 

Pescuitul la match – Informatii generale

Pescuitul la match a aparut relativ recent in Romania, provenind din Anglia si purtand numele unei localitati de aici. Stilul a fost imbratisat si de unii pescari romani dornici de obtine capturi frumoase si de a se mandri cu ele. Cine vrea sa dobandeasca abilitati in aceasta tehnica este bine sa se informeze in detaliu si sa se inarmeze cu echipamentul potrivit unor astfel de partide interesante.

Ce este pescuitul la match?

Pescuitul la match este o ramura a celui stationar si poate fi considerat ca fiind o combinatie intre pescuitul la pluta si cel la lanseta. Este indicat de folosit atunci cand pescarul doreste sa faca unele capturi serioase la distante mai mari, acolo unde i-ar fi dificil cu rubeziana sau bologneza. Specialistii recomanda pescuitul la match in zone cu ape statatoare, pentru ca este ineficient acolo unde curentii de apa sunt mari (deci sunt excluse raurile, paraurile, fluviul Dunarea). Metoda are ca tinta pescuitul cu plute dedicate, vizand ciprinidele (familia crapului), ce cuprinde peste 2500 de specii, care traiesc din America de Nord, Europa, Asia si pana in Africa. 

 

Avantaje si dezavantaje ale pescuitului la match

Inca de la inceput este bine de dezbatut o situatie care apare des si care ar trebui lamurita. Exista o confunzie care se face uneori intre sheffield si match, ceea ce impune cunoasterea celor doi termeni inainte de a trece mai departe. Practic, metoda de pescuit se numeste sheffield (cuvantul provine de la localitatea cu acelasi nume din Anglia), iar lanseta se numeste match.  

 

Printre avantajele pescuitului la match pot fi mentionate urmatoarele:

  • este foarte bun pentru cei care apreciaza pescuitul la distanta;
  • este ideal pentru apele statatoare, mai putin pentru cele curgatoare;
  • echipamentul nu este scump, in ciuda tuturor temerilor;
  • firul scufundator este mai putin elastic comparativ cu cel clasic, transmitand mai repede intepatura.

 

Cateva dezavantaje ale pescuitului la match sunt:

  • obligativitatea existentei unui scaun de competitie, care poate fi mai scump pentru unii pescari, dar se pare ca aceasta metoda il impune pentru a pescui eficient;
  • este nevoie de o prastie de nadire;
  • daca este curentii incep sa fie mari in apa, atunci metoda nu este una potrivita (de obicei, nu poate fi vorba despre asa ceva);
  • angrenajele se uzeaza mai rapid pentru ca mulineta are nevoie de un raport mare de recuperare. 

Pescuitul la feeder versus pescuitul la match in ape salbatice

Intr-o astfel de zona se impune alegerea uneia dintre cele doua metode de pescuit, desi amandoua sunt considerate a fi de mare finete. Pescarii profesionisti sunt de parere ca apele salbatice presupun din start un grad mai mare de dificultate, pentru ca nu se cunoaste exact cantitatea de peste existenta si pentru ca trebuie sa se bazeze foarte mult pe intuitie. Pescuitul la match are ca prim avantaj faptul ca se poate controla cantitatea de nada, iar sansele de a captura peste cresc foarte mult. Un al doilea avantaj este acela ca pescarii pot aborda intreaga coloana de apa si ca pot pescui intre ape. Pentru pescuitul la feeder exista unele atuuri ce pot impresiona de asemenea: distanta si posibilitatea de a aborda mai lejer unele locuri care promit. 

Echipamentul necesar pentru pescuitul la match

Pescuitul la match devine o placere pentru pescari pentru ca le ofera posiblitatea de a lansa montura cu pluta foarte departe, in asa fel incat sa poata captura si pestii care se adapostesc vara de canicula, in apele mai adanci si mai racoroase. Pentru a face montura trebuie sa se realizeze ca la undita acelasi ansamblu: fir, carlig, plumb si pluta. 

 

Printre articolele de pescuit de care va avea nevoie pentru a pune in practica aceasta metoda se numara:

  • lanseta;
  • mulineta;
  • pluta;
  • firul.

 

De asemenea, pe langa echipamentul obligatoriu, un pescar care vrea sa aiba parte de confort trebuie sa se gandeasca si la un bagaj adecvat anotimpului in care alege sa pescuiasca (toamna, vara, iarna, primavara), dar si conditiilor zonei. Astfel, ar trebui sa aiba cu el si cortul, plasa de tantari, scaunul confortabil, lanterna, cutit, tacamuri, butelia de voiaj, tigaie, cateva alimente.

Lanseta, mulineta, pluta si firul pentru pescuitul la match

De regula, pescarii trebuie sa opteze pentru o lanseta cu o lungime intre 3,90 pana la 4,20- 4,50 m, dotata cu 12 pana la 16 inele, evident in functie de pestii pe care ii vizeaza fiecare dintre ei, si cu o mulineta micro, cu tambur cu diametru mare, pe care sa incapa 100 m de fir (0,16 – 0,20 mm). Ei pot opta pentru plute waggler (sunt de diferite tipuri: drepte, cu insert, in trepte, cu corp, fara corp, lestate sau nelestate), cu prindere mai deosebita, cu prindere doar intr-o parte. 

 

Firul trebuie sa fie in mod obligatoriu unul subtire, de tip scufundator (sinking, in engleza). Daca nu se vor folosi aceste fire sinking, atunci nu se va reusi scufundarea banierei (adica linia libera dintre pluta si varful lansetei). Esecul acestei operatiuni poate reprezenta esecul partidei de pescuit si obtinerea unei capturi foarte slabe.  

 

Carligele adecvate sunt cele care au marimi intre 12 si 18, cu varf indreptat spre tija, acest lucru favorizand capturarea pestelui caruia ii este greu sa mai scape. Distanta mare la care se pescuieste ar duce la pierderea capturii, in cazul in care ar fi alese carlige de alte marimi.

 

Montura pentru pescuitul la match

Fiecare pescar alege sa faca monturile in functie de propriile decizii, pe care le ia in functie de capturile pe care le-a facut in trecut cu ajutorul acestei tehnici de pescuit. Tipul de montura cu pluta fixata intr-un singur punct pe fir este foarte utilizat. 

  • pluta ramane fixata in punctul pe care l-a hotarat pescarul, indiferent ca este lansata sau se afla in apa;
  • greutatea lestului utilizat pe fir ar trebui sa fie in jur de 15% din gramajul lestului plutei;
  • linia trebuie sa fie simpla.

 

Pescarul are nevoie de lanseta pentru match, de mulineta speciala, firul bun pentru pescuit la pluta. De retinut, spun specialistii, este faptul ca nu trebuie scoase talerele de lest ale plutelor pentru pescuitul la match cu pluta fixa. Cateva antene trebuie folosite pentru a spori sansele si a acoperi toate situatiile posibile. De asemenea, trebuie sa se opteze pentru un opritor prietenos cu firul, usor de intrebuintat, pe care sa fie indicata greutatea, un lucru extrem de util in economia lestarii plutei, dar si pentru un vartej triplu, ce asigura integritatea forfacului si previne rasucirea lui. Asezarea plumbilor conteaza in egala masura (in functie de specie si de marimea pestilor, acestia se asaza in diferite pozitii). 

 

Pentru a folosi aceasta montura simpla intr-un mod corect si cu rezultate bune, pescarul trebuie sa se asigure ca apa este adanca, iar adancimea sa maxima este egala cu cea a lansetei. 

 

Montura cu pluta culisanta este buna pentru pescuitul la match si nu este cu mult mai complicata decat altele. Elementele suplimentare sunt nodurile opritoare si pluta waggler, cu prindere in partea de jos. Atasarea plutei se face cu ajutorul unei agrafe speciale. In cadrul plutei fixe prinderea in montura se face cu un adaptor de cauciuc sau de silicon. 

Sfaturi utile pentru pescuitul la match

Pentru obtinerea unor capturi impresionante, pescarii care apeleaza la aceasta tehnica de pescuit trebuie sa aiba cat mai multe cunostinte importante. Din fericire, exista tot felul de site-uri pe Internet unde pot citi numeroase informatii utile despre cum sa pescuiasca la match, dar si bloguri ale unor pescari profesionisti, unde acestia explica in amanunt fiecare pas pana la capturarea unei cantitati mari de peste. 

 

Desi tehnica este mai putin cunoscuta in Romania, totusi, acest lucru nu trebuie vazut ca un impas in dezvoltarea abilitatilor si deprinderilor pescarilor romani. Urmatoarele sfaturi interesante vor face cu adevarat diferenta pe malul apei. 

 

  • Tehnica la match se poate aplica doar daca lansarea se face la o distanta foarte mare de mal, adica in jur de 15 metri minim, atunci cand pestele se adaposteste la adancime. Lansetele ar trebui sa permita aruncari lungi, chiar si unele de 70 de metri;
  • Ceea ce caracterizeaza pescuitul la match este scufundarea banierei, altfel folosirea waggler-ului nu isi mai are rostul (se lanseaza montura; inainte ca aceasta sa atinga apa se franeaza linia; se introduce varful lansetei in apa; se mulineaza 3 ture de manivela; se trage varful din apa pentru a se scufunda baniera; apoi se aduce varful lansetei la cativa centimetri de suprafata apei pentru a favoriza intepatura);
  • Inainte de a incepe sa pescuiasca, persoana in cauza trebuie sa stie exact care este adancimea zonei si distanta la care alege sa lanseze. Apoi va marca distanta pe nailon cu ajutorul unui marker special (daca nu are un astfel de instrument aproape, pescarul poate sa prinda firul in clipul mulinetei);
  • Nadirea se face cu prastia de agrenaj, pentru ca este o metoda foarte buna, care da rezultate cu adevarat, recomanda specialistii in pescuitul la match;
  • Baniera trebuie neaparat sa se scufunde, in asa fel incat firul sa nu mai faca burta pe suprafata apei. Astfel, intepatura va fi mult mai eficienta;
  • Chiar daca pescuitul la match este indicat pentru apele statatoare, totusi, uniii specialisti recomanda pescarilor profesionisti, cu experienta vasta, sa folosesca aceasta metoda si pe apele curgatoare (doar in zonele cu curent foarte slab, altfel va fi total ineficienta);
  • Amatorii care nu cunosc secretele acestei metode de pescuit trebuie sa stie ca daca vor cumpara o pluta pe care scrie 8 +2 gr, asta va insemna ca pluta are atasata o greutate de 8 grame si ca vor putea sa mai adauce pe fir inca 2 grame;
  • Fiecare tip de waggler are avantaje, dar si dezavantaje, asa ca va ramane la aprecierea fiecarui pescar sa foloseasca pe unul sau pe altul, iar acest lucru se va face tinand cont de anumite aspecte, cum ar fi vizibilitatea, distanta, pestele tinta. 

 

In concluzie, inainte de a merge pe malul apei si a te hotari sa pescuiesti apeland la aceasta tehnica de pescuit, trebuie neaparat sa inveti cum sa-ti pregatesti echipamentul corect si cum sa il manuiesti in asa fel incat rezultatele sa fie unele spectaculoase. 

 

Surse foto: shutterstock.com, ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *