Pescuitul la copca: ce trebuie sa stii despre una dintre marile traditii ale omenirii?

Pescuitul la copca este o practica extrem de populara la nivel mondial. Un motiv important ar putea sa fie faptul ca, pentru aceasta activitate inedita, un pescar nu are nevoie de barca pentru a pescui in orice punct doreste pe suprafata unui lac. Este adevarat ca pescuitul la copca se poate practica doar in zonele in care conditiile meteorologice permit inghetarea si ingrosarea ghetii de pe suprafata lacului, iar pentru cei pasionati, o calatorie in acele zone merita tot efortul din lume.

Cu toate acestea insa, pentru aceasta activitate este nevoie de o pregatire total diferita fata de pescuitul obisnuit. Mai jos vei afla toate informatiile de care ai nevoie pentru ca pescuitul la copca sa fie un mister.

Pescuit la copca: inainte de orice, verifica gheata!

Chiar daca esti foarte entuziasmat sa incepi aventura pescuitului la copca, nu uita ca aceasta activitate, desi extrem de placuta, se poate transforma usor in ceva foarte periculos. Nu subestima cat de importanta este calitatea ghetii. Astfel, ia in considerare ca gheata este o suprafata volatila si potential periculoasa. Inainte de a face orice, verifica grosimea ghetii dar si starea generala a suprafetei.

 

Trebuie sa iei in considerare ca gheata nu se poate forma printr-un strat uniform: ea este, de obicei, mai subtire atunci cand este aproape de mal, dar si in locurile in care sunt curenti. Un alt aspect important de retinut este ca gheata formata recent (care are o culoare semitransparenta) este, cu siguranta, mai rezistenta decat cea formata cu mai mult timp in urma (aceasta are o culoare alba).

 

Ia in considerare ca gheata va face, inevitabil, zgomote. Nu trebuie sa te sperii mereu de ele, pentru ca nu intotdeauna reprezinta un semn negativ. De obicei, zgomotele indica faptul ca gheata se contracta sau se dilata, in functie de cate grade sunt afara.

 

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il retii este ca grosimea minima care iti va permite sa iti desfasori activitatea este 10 cm pentru gheata noua si 20 de cm pentru gheata formata anterior. De asemenea, ia in considerare ca nu este niciodata un semn bun zapada existenta peste gheata. Ea va reduce semnificativ rezistenta acesteia si va incetini si procesul de inghetare. Pescuitul la copca iarna este o activitate distractiva, dar nu te lasa purtat de val: ia intotdeauna toate masurile de precautie posibile, pentru a te asigura ca vei pescui in siguranta. Nu vrei sa ai parte de surprize neplacute sau de accidente periculoase. Înainte de orice, fii responsabil si verifica starea ghetii. 

 

De asemenea, trebuie sa iti alegi si locul. Ar fi recomandat sa ai cunostinte anterioare despre locul in care vei merge. Pana la urma, pestii vor fi, in general, in aceleasi zone ca si in restul anului – adica pe langa structurile submerse (precum vegetatie sau stanci) sau aproape de praguri. O alternativa ar fi sa folosesti un sonar. Acesta poate sa fie folosit direct pe gheata: nu trebuie sa mai faci nicio gaura. Trebuie doar sa tii transducerul pe suprafata si apoi sa cauti pestii. Ai grija sa cercetezi un spatiu mai mare si sa marchezi de fiecare data orice loc care ti se pare ca are potential pentru ca, ulterior, sa te intorci acolo.

 

Pescuitul la copca: ce masuri de siguranta trebuie sa iei?

Atunci cand vine vorba de pescuitul la copca, felul in care te pregatesti este esential. Un element cheie aici va fi imbracamintea ta. Este foarte important sa faci alegerea corecta, in functie de temperatura de afara. Daca lacul a inghetat, va fi foarte frig, asa ca imbraca-te corespunzator, pentru a-ti mentine corpul cald. Foloseste mai multe straturi de haine. Primul strat, cel de langa piele, va absorbi umiditatea, la mijloc vei avea un strat care te va proteja de vant, iar ultimul, cel din exterior, va fi stratul care respira. 

 

Incalta-te cu bocanci de calitate, care sa aiba si o talpa care sa izoleze. Nu ezita sa folosesti mai multe perechi de sosete, ca sa te simti confortabil. De asemenea, ar fi bine sa nu iti lipseasca manusile (mainile inghetate ar putea sa fie un impediment serios in a-ti face treaba), dar si un fes si un fular, pentru a fi protejat eficient de frig. Un sfat ar fi sa iti iei chiar doua perechi de manusi la tine, pentru ca acestea se pot uda foarte usor si asa vei avea o varianta de rezerva.

 

Totusi, nu este important doar sa nu iti fie cald. Ca sa nu aluneci pe gheata, cel mai bine ar fi sa ai o pereche de coltari peste bocanci. Mai mult decat atat, ia la tine si o pereche de pioleti pentru gheata. Sunt niste manere, care sunt legate intre ele, iar in acestea este introdus un varf ascutit. Vor fi foarte folositori in situatia neplacuta in care se va sparge gheata si o sa pici in apa. Daca se va intampla asta, vei putea sa infigi varfurile in gheata si sa apoi sa te tragi cu mainile pana iesi din apa. Cand iesi, indeparteaza-te de gaura si mergi pe burta, fara sa te ridici, pana vei ajunge la un loc in care vei fi in siguranta. Un set de haine in plus ar fi si el indicat, ca sa te poti schimba daca vei fi nevoit.

 

Pescuitul la copca: cum faci copca si de ce echipament vei avea nevoie?

Dupa ce ai urmat cu strictete pasii de mai sus, ai verificat gheata si ti-ai ales cu mare atentie locatia in care vei pescui, urmeaza, bineinteles, sa faci o copca sau mai multe, in functie de preferintele tale. Exista mai multe posibilitati in privinta uneltelor pe care le-ai putea folosi in acest sens: topor si dalta sau chiar freze speciale pentru acest lucru (ele vor avea ori actionare electrica, ori una manuala). Daca vrei sa nu faci prea mult zgomot, este recomandat sa alegi frezele. Nu doar ca vor fi silentioase, dar efortul din partea ta va fi unul redus, fata de celelalte variante. Ca sa cureti ulterior copca sau copcile de resturile de gheata care vor ramane, inevitabil, ar fi bine sa ai la tine si o sita cu maner lung (de tip polonic).

 

În ceea ce priveste echipamentul de care vei avea nevoie pentru pescuitul la copca, nu trebuie sa iti faci griji. Nu este vorba despre vreun echipament dificil. Iti vor fi indeajuns cateva lansete scurte (de maxim un metru). In functie de situatie, evident, le poti echipa cu mulinete. Totusi, mulineta trebuie sa fie destul de mica ca sa poata intra pe ea 30m de nailon cu un diametru de 0,20-0,25 mm. Ea poate sa fie una clasica sau similara cu cea folosita la pescuitul la musca. Daca ai ales sa pescuiesti cu momeala vie, vei avea nevoie de carlige mici, cele care sunt facute din sarma subtire.

 

Momeli pentru pescuitul la copca

Cea mai mare sansa de reusita iarna, o vei avea cu siguranta cu larva de libelula, dar randament bun iti vor da si viermusii sau mamaliga (asta daca in zona ta vei da de caras sau crap). Daca vei folosi plute care sa semnalizeze muscatura, alege unele de pana la un gram, cu o antena subtire. Cel mai bine ar fi sa folosesti suporti pentru lansetele tale. Asta pentru ca, in situatia in care mulineta va avea contact cu gheata, ea o sa inghete si nu va mai functiona la parametri optimi.

 

Cand vine vorba de grosimea firelor, daca ai ales sa mergi pe momeala vie, iti va fi indeajuns un fir de 0,12-0,14mm, iar daca alegerea ta a fost sa mergi pe naluci, iti va trebui un fir cu o grosime mai mare (0,14-0,20mm).

 

Pescuitul la copca: ponturi utile

 

În primul rand, un sfat esential este acela privind temperatura. Nu te aventura la o partida de pescuit la copca daca temperaturile de afara depasesc 4-5 grade Celsius, chiar daca ti se pare ca gheata este groasa. De asemenea, nu este in niciun caz recomandat sa faci vreodata un foc pe gheata. Aceasta informatie apare uneori de la anumiti pescari, cei care sustin ca se poate face acest lucru daca vei folosi un sac de nisip pe post de vatra insa, trebuie sa retii ca este foarte riscant. De asemenea, sa nu cazi in iluzia ca alcoolul te-ar putea incalzi. Dupa cum este mentionat mai sus, hainele groase sunt cel mai important aliat al tau in acest sens. Alcoolul, pe de alta parte, te va face sa nu functionezi la capacitate maxima, iar acest lucru ar putea fi foarte periculos in cazul in care apar situatii neplacute. Daca vrei sa consumi o bautura calda, o alegere mult mai buna este cea a ceaiului sau chiar a cafelei.

 

Este indicat ca liniile si monturile sa fie facute de acasa, pentru ca acolo va fi foarte frig, degetele tale nu vor mai functiona la capacitate maxima, iar dexteritatea ta nu va mai fi aceeasi. De asemenea, pentru siguranta maxim,  este bine ca bagajul tau sa fie unul cat mai usor posibil. Astfel, vei depune un efort scazut si nu vei supune nici gheata la o presiune marita.

 

Un alt lucru de retinut este sa nu lasi momeala sa inghete. Depozitarea momelii poate sa fie dificila, atunci cand vine vorba de momeala vie. Momelile risca sa inghete la temperaturi scazute, iar daca vor ingheta si deceda, ele nu vor mai fi utile. Incearca sa protejezi pe cat posibil momeala, depozitand-o in buzunarele unei geci foarte groase. Poti sa apelezi si la un dispozitiv cu rezistenta electrica si baterii pentru a tine momeala calda insa, acest lucru va presupune costuri suplimentare. O geanta frigorifica in care a fost plasat un bidon cu apa calda ar putea fi si ea o varianta.

 

Pescuitul la copca: alte tehnici pe care poti sa le folosesti

 

În afara de pescuitul traditional cu undita cu mulineta, pescuitul la copca ofera si alte variante pentru cei care vor sa le exploreze si sa experimenteze ceva nou. Este vorba despre pescuitul cu steag. Aceasta tehnica este mai solicitanta, insa este una extrem de distractiva. Ea presupune un numar sporit de gauri, care vor fi forate pe toata suprafata lacului. In gheata care a iesit vei infige superficial un steag, iar de acesta vei lega ulterior montura cu momeala aleasa. Atunci cand va trage pestele, steagul va pica si il va bloca. Astfel, nu vei mai fi nevoit sa astepti ca pestele sa traga si vei face si miscare. De altfel, vei avea sanse mult mai mari de reusita, fiind vorba de 20 de gauri, in comparatie cu pescuitul obisnuit, la o singura gaura.

 

A doua tehnica este cea a pescuitului cu sulita. Ca sa poti sa atragi pestele la copca, trebuie sa nadesti acel loc inainte. Ulterior, va trebui sa astepti sa vina pestele si sa incerci sa il nimeresti cu sulita. Sigur, este o modalitate mult mai brutala si una care necesita un antrenament persistent inainte insa, ar putea fi interesant pentru cei care vor sa incerce ceva nou.

 

Este bine sa ai tehnici variate ca sa te poti adapta conditiilor si chiar sa profiti de ele in avantajul tau. Nu uita ca pescuitul la copca este unul cu o mare traditie si se regaseste printre tehnicile de supravietuire cele mai importante ale stramosilor nostri, in diferite culturi. Daca te-ai documentat temeinic inainte si esti 100% pregatit, nu mai ezita si profita de anotimpul rece printr-o partida de pescuit la copca pe cinste. Fir intins!

 

sursa foto: unsplash.com, shutterstock.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *