Momeala de pescuit potrivita – Ghidul pescarului incepator

Pescuitul are un numar mare de fani, tot mai multi romani alegand acest hobby pentru a petrece timp liber de calitate, dar si pentru a prinde capturi impresionante, care sa hraneasca chiar toata familia. Succesul pescarilor depinde de foarte multe variabile, una dintre cele mai importante fiind alegerea momelii potrivite. Momeala este acel element divers ca tipologie, care se fixeaza in ac si care are rolul de a atrage pestele catre acesta. 

 

Incepatorii trebuie sa stie ca momeala nu se alege la intamplare si ca exista reguli precise, care, aplicate intocmai, fac diferenta intre o simpla plimbare pe malul baltii si o partida de pescuit cu rezultate notabile. 

 

In articolul de mai jos vei afla ce tipuri de momeli exista si care sunt criteriile de alegere ale celui mai bun produs, potrivit pentru diferite imprejurari si variate specii de pesti. 

Tipuri de momeli de pescuit

In privinta momelilor de pescuit exista o varietate impresionanta, oferita de magazinele de specialitate, dar si mii de retete proprii, pe care avansatii le pot pregati acasa, bazate pe o experienta indelungata de capturi bogate. Ele pot fi impartite in trei categorii principale:

 

  • Momeala vie este destinata prinderii pestilor rapitori si e reprezentata de diferite specii, de regula, de mici dimensiuni, care se afla, de obicei, in meniul rapitorului urmarit. Ea poate fi pastrata vie sau pregatita. Un secret pe care incepatorii nu trebuie sa-l piarda din vedere in privinta momelilor vii este faptul ca intotdeauna se va folosi o specie de peste prada, care exista in balta sau in raul unde se va prinde rapitorul (acesta nu va incerca sa prinda o momeala cu care nu se hraneste in mod regulat);

 

  • Momeala de pescuit naturala este produsa prin amestecarea unor ingrediente diverse, in special de origine vegetala, cum ar fi graul, porumbul, mazarea, cartoful etc. La acestea se adauga uneori si ingrediente de provenienta animala (faina de peste sau de krill), care au o pondere mica din totalul retetei;

 

  • Momeala de pescuit artificiala este produsa din plastic sau metal, manufacturata in asa fel incat sa imite intocmai dieta pestelui urmarit prin forma, culoare, flotabilitate si chiar aroma. Acest tip este perfect pentru incepatori, deoarece rezista in timp, nu se desprinde usor din carlig si atrage pestele care-l confunda cu hrana lui obisnuita.

Criterii pentru alegerea momelii potrivite

Pentru alegerea momelii potrivite, pescarii incepatori trebuie sa stie o serie de variabile care sa duca la cresterea sansei de succes. Printre aceste elemente se numara urmatoarele:

 

  • Specia urmarita. Pestii se impart in doua categorii principale, cea a rapitorilor, care se hranesc cu alte specii, si cea a pestilor pasnici, care consuma insecte, seminte, materii vegetale. Fiecare categorie prefera un anumit tip de momeala. De exemplu, crapul prefera ingredientele naturale procesate, iar rapitorii sunt atrasi mai ales de momelile artificiale;

 

  • Tipul de apa in care se va pescui. In apele stationare (lacurile, iazurile si canalele) se vor folosi, in special, momeli cu o concentratie mare de substante active, care se pot dispersa chiar si in lipsa unui curent de apa. In raurile rapide se vor folosi momelile mai grele, care sa ramana in zona vizata de catre pescar;

 

  • Perioada in care se pescuieste. Acest criteriu este esential, deoarece temperatura apei influenteaza modul in care hrana va atrage pestele. In apa rece mai bune sunt momelile puternic proteice, pe cand in perioada de vara, cand apa este mult mai calda, cele aromate au sanse mai mari de a fi alese de peste;

 

  • Existenta hranei naturale din apa. Vietatile sunt obisnuite cu o anumita dieta, pe care o consuma in mod obisnuit si, din acest motiv, se vor indrepta catre o momeala care o imita cat mai bine. Rapitorii, in special, nu vor fi ispititi de catre produse care arata foarte diferit de ceea ce consuma natural.

 

Pescarii cu experienta indelungata sfatuiesc incepatorii sa inceapa cu folosirea momelilor procurate din magazinele de specialitate si doar dupa initierea aceasta sa incerce treptat sa-si caute retete proprii, in care sa introduca elemente care atrag pestii dintr-un anumit areal. 

In concluzie, alegerea momelii trebuie sa reprezinta prima etapa in planificarea si desfasurarea unei partide de pescuit demna de povestit prietenilor, chiar si dupa ani si ani de zile. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

  1. Ca de obicei, răspuns vag, fără sa spună ca în iunie, pe balta „cutare” din Ilfov este mai buna o nada sau alta.
    Respect, este foarte bine, onest și voi cumpăra de la dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *