Pescuitul la musca pentru incepatori

Practicarea pescuitului la musca poate fi putin coplesitoare la inceput, deoarece exista o multime de termeni noi, iar uneltele folosite si tehnicile de aruncare sunt foarte diferite de cele folosite in mod traditional. Acest tip de pescuit nu este dificil, insa, pentru a-l stapani, este nevoie de multa practica.

Din pacate, multi incepatori sunt descurajati de elementele de baza ale pescuitului la musca si decid sa nu il incerce deloc. Pescuitul la musca este cu siguranta un sport pe care nu il poti invata intr-o singura zi si in acea seara sa te intorci acasa cu o multime de capturi. Vei avea nevoie de cateva calatorii la balta pentru a cunoaste bine echipamentul si a invata cum sa arunci corect si sa gasesti locurile potrivite.

Acest ghid de pescuit la musca pentru incepatori este destinat sa te invete toate elementele de baza si sa iti ofere cunostintele de baza pentru a incepe pescuitul la musca.

 

Echipament de baza pentru pescuitul la musca

 

Primul lucru de care trebuie sa te preocupi este sa obtii toate echipamentele de baza necesare pentru pescuitul la musca. Ca elemente de baza, este vorba de uneltele de care ai absoluta nevoie pentru a incepe sa pescuiesti. Diferitii distribuitori de echipamente pentru pescuitul la musca comercializeaza o multime de unelte de pescuit, dar desi multe dintre aceste articole sunt foarte frumoase, nu sunt necesare.

De ce echipament de baza aveti nevoie:

  •   O lanseta pentru pescuit la musca;
  •   O mulineta de pescuit la musca;
  •   Linia de pescuit la musca, care consta din: backing, leader si tippet;
  •   Cateva muste desigur, pestele va fi greu de prins fara ele.

Foarte multi incepatori nu vor sa investeasca la inceput multi bani in acest hobby, ceea ce este de inteles. Problema este ca atunci cand oamenii cumpara unelte ieftine, se frustreaza deoarece se rup sau nu functioneaza bine. Din fericire exista multi producatori de echipamente de calitate, dar ale caror preturi sunt rezonabile.

„Batul” si mulineta

Aceste doua articole de pescuit la musca sunt cele mai importante. Preturile variaza, in generl, in functie de materialul din care sunt fabricate lanseta de calitatea constructiei acestora.

Lansetele pentru pescuitul la musca au, de asemenea, diferite greutati si lungimi. Lanseta de care ai nevoie depinde de tipul de pescuit pe care il vei practica. 

La fel ca in cazul lansetelor, mulinetele variaza, de asemenea. La capatul inferior sunt mulinete din plastic. Desi sunt mai ieftine, este recomandat sa stai departe de acestea. Nu se comporta bine, se rup usor si nu rezista le tensiuni mari. Alegerea corecta este o mulineta din metal.

Un lucru important atunci cand cumperi o lanseta si o mulineta este ca acestea trebuie sa fie compatibile. Cu alte cuvinte, greutatea „batului” trebuie sa fie potrivita cu mulineta pentru a functiona corect.

Tine cont de faptul ca lansetele si mulinetele sunt deja disponibile in seturi si combinatii de la majoritatea producatorilor. Daca le cumperi impreuna, acestea sunt deja potrivite si vei obtine, in plus, si o reducere. 

Intr-un set de pescuit standard, exista o singura linie, iar aceasta merge de la lanseta pana la carlig. Pescuitul la musca este putin diferit din cateva motive:

In primul rand, nu exista greutate la capatul firului. Exista doar o musca, care este incredibil de usoara. Fara greutate, insa, este imposibil sa faci o aruncare la distanta. In pescuitul cu muste, greutatea provine de la linia insasi, motiv pentru care aceasta este mai groasa.

In pescuitul la musca trucul consta in modul in care iti „prezinti” momeala (musca) pe apa, astfel incat pestele sa realizeze faptul ca momeala este atasata de ceva. Aici intervin leader-ul si tippet-ul.

Backing-ul

Este folosit pentru a umple tamburul (numit arbor). Backing-ul este utilizat, in principal, pentru a oferi o lungime suplimentara in cadrul unei curse mai lungi de aruncare. Acesta este adesea gros si viu colorat pentru a fi mai usor de vazut pe apa, fiind, de aceea, cea mai lunga portiune a liniei.

Leader-ul

Acest fir este folosit pentru a trece de la linia groasa, la Tippet-ul mai subtire. Leader-ul incepe cu un capat gros, pentru a se potrivi cu backing-ul, dar apoi isi reduce diametrul pana la o dimensiune mult mai mica. Scopul acestuia este sa impiedice partea mai groasa a liniei sa loveasca apa si sa sperie, astfel, pestele. De asemenea, serveste ca o tranzitie aproape invizibila catre tippet si musca. Leaderii au in general aproximativ 2.5-3 metri.

Tippet-ul

Tippet-ul are rolul de a lega musca de leader. Tippet-ul se ataseaza de musca la un capat, iar la leader de celalalt si este aproape invizibil in apa. Acest lucru permite ca musca sa fie prezentata fara ca vreo linie sa fie vazuta de peste. Trucul consta in gasirea celui mai puternic, dar cel mai greu de vazut tippet.

Pe masura ce faci cumparaturi pentru aceste echipamente, vei observa ca toate vin in diferite dimensiuni. Marimea potrivita depinde de lanseta ta si de tipul de pescuit pe care il vei practica. 

Muste

Exista trei tipuri principale de muste:

Mustele uscate sunt cele mai frecvente si sunt concepute pentru a arata ca insecte zburatoare care aterizeaza si plutesc deasupra apei.

Nimfele seamana cu creaturile acvatice, adesea larve si plutesc in general la sau chiar sub suprafata.

Streamerele sunt concepute pentru a mima aspectul si comportamentul lipitorilor, avand dimensiuni mai mari decat nimfele. Acestea mai sunt, de asemenea, denumite si naluci.

Pentru a determina cel mai bun tip de musca ce trebuie utilizata, consulta un magazin local de pescuit sau un expert in acest sport. Ei vor sti ce functioneaza cel mai bine in zona in care vrei sa pescuiesti si pentru tipul de peste pe care il urmaresti. Mustele pot fi achizitionate fie cu carlige ghimpate, fie neghimpate. De preferat sunt cele din urma, dar ambele au seturile lor de argumente pro si contra.

Father and son fishing in the river

Alte accesorii diverse pentru pescuitul la musca

Pe langa configurarea lansetei si a mulinetei, exista alte cateva accesorii pe care trebuie sa le achizitionezi si care vor face aventurile tale de pescuit mult mai placute:

  • Minciogul

Un minciog nu numai ca va facilita apucarea pestilor, ci va ajuta si la protejarea acestora pana ii scoti din apa.

  • Ochelari de soare polarizatori

Acestia nu numai ca iti vor proteja ochii de soare si de reflexia in apa a acestuia, dar te vor ajuta sa vezi mai bine si pestii din apa. De obicei, ochelarii de soare fac o diferenta uriasa atunci cand pescuiesti la musca.

  • Waders

Acesti pantaloni impermeabili iti permit sa intri in apa, oriunde doresti. Ei sunt speciali conceputi pentru acest sport, de aceea, nu se vor deteriora daca vei intra cu ei in apa, ca unii obisnuiti. 

Father and son go fishing

Aruncarea la pescuitul la musca

Cu uneltele de pescuit pregatite, este timpul sa treci la aruncare. Exista diferite tipuri de aruncari, toate cu plusurile si minusurile lor. Alegerea ta ar trebui, insa, determinata de patru lucruri:

  •   Locatia;
  •   Tipul de peste pe care il urmaresti;
  •   Lungimea aruncarii;
  •   Preferinte personale.

Cea mai simpla tehnica folosita in pescuitul la musca este cea „peste cap”, perceputa ca baza a acestui sport.

Aceasta tehnica nu este doar cea mai simpla, ci reprezinta si „piatra de temelie” pentru multe alte tehnici de pescuit la musca. Odata ce ai stapanit aruncarea peste cap, invatarea tehnicilor suplimentare de aruncare este mult mai usoara.

Aruncarea peste cap

Conceptul de baza din spatele acestei tehnici este de a aduce linia peste si in spatele tau, pe care sa o arunci, apoi, in fata, in zona tinta. Iata instructiunile pas cu pas pentru acesta aruncare:

  • Tine lanseta ca si cum ai da mana cu cineva, cu degetul mare deasupra si indreptat spre capatul batului. Mana ta ar trebui sa fie in mijlocul manerului lansetei. Tine linia intre degetul aratator si lanseta;
  • Cu lanseta indreptata putin in jos de la nivelul taliei, trage aproximativ 10 metri de linie si misca lanseta in sus si in jos;
  • Mergi putin inapoi, astfel incat linia sa se extinda in fata ta, nu sa cada direct la pamant;
  • Tine incheietura mainii acolo unde este (nu o indoi) si ridica bratul incet pana cand linia este in tensiune;
  • Roteste rapid bratul inapoi pentru a aduce linia in spatele tau. Acest lucru va face ca batul sa se indoaie. Adu lanseta in pozitia aproximativa a orei 1. Apoi asteapta ca linia sa formeze o bucla in spatele tau. Aceasta pauza este foarte importanta;
  • Odata ce linia este in spate, adu rapid lanseta in fata in pozitia orei 10. Linia se va arunca inainte. Directia in care indrepti lanseta in timpul acestei miscari va determina unde ajunge linia. Cu cat miscarea este mai puternica, cu atat linia ta va ajunge mai departe;
  • Pe masura ce linia se extinde in apa, coboara incet bratul pentru a o aseza usor pe apa. Acest lucru ajuta pentru ca nu lasa firul sa plesneasca apa si sa sperie pestele.

Cel mai bun mod de a invata aruncarea peste cap este sa o urmaresti in actiune.

Back view of father and daughter sitting on pier and fishing

Acestea sunt elemente de baza ale pescuitului la musca. Desigur, exista mult mai multe lucruri de invatat: multe aruncari mai complicate, cum sa prinzi diferite specii pesti, pescuitul in apa sarata si multe altele. Totusi, urmarind instructiunile din acest articol ai toate informatiile pe baza carora poti incepe sa exersezi pescuitul la musca.

 

Sursa foto: Envato.com

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

  1. Multumesc frumos,am rugamintea (daca se poate) ca in afara explicatiilor sa adaugati si un filmulet scurt,cred ca ar fii foarte util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *