Pescuitul la avat – care sunt accesoriile de care vei avea nevoie si locatiile unde TREBUIE sa mergi?

In cazul in care iti doresti sa incerci pescuitul la avat, atunci trebuie sa stii ca acest peste rapitor este unul dintre cei mai greu de prins. Ai nevoie de o tehnica buna, de multa rabdare si atentie atunci cand decizi sa mergi la pescuit. De asemenea, locul unde o faci si echipamentul de pescuit sunt si ele esentiale pentru a-ti asigura succesul.

 

Daca vrei sa alegi cea mai buna perioada, incearca pescuitul la avat primavara sau toamna, deoarece atunci ai cele mai mari sanse de a prinde pestii. Totusi, iarna poate fi si ea o perioada buna, insa totul depinde de experienta ta, de programul pe care ti-l faci si de locurile pe care le alegi. Vei descoperi in articol care sunt accesoriile de care vei avea nevoie si cele mai bune locatii din tara pentru a pescui cu succes avatul.

 

Pescuit la avat: accesoriile de care vei avea nevoie

Intrucat avatul este un peste rapitor, vei avea nevoie de produse si accesorii pentru pescuit la rapitori:

  • De ce lansete ai nevoie? Atunci cand mergi la pescuit de avat va fi necesar sa faci lansari lungi pentru a prinde acest peste care este foarte rapid. De aceea, lungimile potrivite atunci cand vine vorba de lansetele pentru rapitori se incadreaza intre 2.30 si 2.80 metri.
  • Ce fire de pescuit iti trebuie? Pentru a prinde avatul va trebui sa pescuiesti de la distante mari, intre 30 si 50 de metri. Asadar, vei avea nevoie de fire care sa iti fie de ajutor la astfel de distante, dar care sa poata ramane cat mai insesizabile posibil, deoarece avatul nu va ataca altfel.
  • Cum alegi mulinetele? Vei avea nevoie de o mulineta care sa te ajute sa te misti rapid (deoarece avatul are o viteza mare), dar care poate in acelasi timp sa acopere o distanta mare. Mulinetele pentru rapitori au preturi care variaza intre cateva zeci de lei si cateva sute de lei, astfel incat vei putea face alegerea in functie de bugetul de care dispui.
  • Care sunt cele mai potrivite naluci de avat? Poti folosi naluci tari, precum voblerele, dar si naluci moi, in functie de stilul de pescuit ales. Este mai important cand si unde lansezi nalucile pentru rapitori, fiind de preferat sa o faci in partea din apa unde pestele tocmai a atacat si sa te sincronizezi cu viitorul sau atac.

Pescuitul la avat: cele mai bune locatii

Zona Dunarii este una dintre cele mai bune locatii unde porti merge la pescuit. Vei putea prinde avat in partile inferioare ale Dunarii, dar uneori si in lacuri sau in afluentii raurilor. De asemenea, mai poti prinde avat in zona podurilor, atunci cand acestia se afla in cautare de prada.

 

Dupa-amiaza este cea mai buna perioada pentru pescuitul la avat, deoarece acesta se hraneste in jurul vremii cand apune soarele, asa ca il vei putea gasi cautand pesti de talie mica cu care sa se hraneasca. In afara de perioada dupa-amiezii si a serii, vei mai avea sanse mari de reusita in perioadele cu luna plina si in cele de imperechere, atunci cand avatul se afla intr-o cautare continua de hrana. 

 

Nivelul apei este si el foarte important atunci cand pescuiesti la avat: cauta apa care are un nivel constant sau apa al carei nivel se afla in crestere. S-ar putea sa gasesti avat si in zone cu caderi de apa, in zone unde se afla copaci picati, in apele involburate sau in zonele de apa cu bancuri de nisip.

 

Pescuitul la avat este un tip de pescuit care se preteaza pentru cei ce iubesc adrenalina, deoarece avatul este un paradator si nu va ceda nici usor, nici fara a se lupta. De aceea, sunt importante atat tehnica, cat si echipamentul folosit. Momeala si modul in care este aruncata trebuie sa imite cat mai bine prada avatului, pentru ca acesta sa atace, altfel sansele de reusita sunt minime. In tara noastra exista numeroase locuri unde se poate pescui la avat, cel mai popular dintre acestea fiind chiar la Dunare, unul dintre fluviile unde acest peste se intalneste din belsug.

 

Sursa foto: Pexels.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *