La ce trage carasul – ce momeli si arome sa folosesti atunci cand pescuiesti caras?

Carasul este o specie de peste comuna, care se intalneste in orice perioada a anului. Desi nu este foarte usor de gasit, carasul face parte din prada oricarui perscar, fie el incepator sau nu. In functie de anotimp si posibilitati, exista o multitudine de momeli si arome pe care le poti folosi pentru a atrage carasul si care nu sunt greu de obtinut. Citeste mai departe pentru a afla care sunt principalele momeli folosite la prinsul carasului, care sunt aromele pe care le poti folosi in combinatie cu acestea, dar si alte informatii care te vor ajuta in viitoarele partide de pescuit.

La ce trage carasul – momeli

 

In primul rand, trebuie sa stii ca nu exista o momeala perfecta pentru caras (sau pentru orice alt peste), intrucat alimentatia specimenelor difera in functie de anotimp, locatie si substantele prezente in apa. Majoritatea carasilor mananca ce prind la indemana, variind intre insecte, melci sau chiar pesti mai mici. Pescuitul la feeder este cel mai potrivit atunci cand vine vorba de carasi insa, adancimea la care inoata acestia poate fi diferita in functie de zona. Iata cateva momeli usor de pregatit si totodata eficiente in atragerea carasului:

 

  • Mamaliga – o reteta foarte usoara este cea pe baza de mamaliga. Reteta contine urmatoarele: 500g malai, 250g faina, 2-3 linguri de zahar si 10 ml de aroma. Ca mod de preparare, primul pas este sa pui 700-800 ml de apa la fiert. In timp ce astepti, amesteca intr-un vas malaiul, faina si zaharul in cantitatile precizate mai sus. Dupa ce a fiert apa, adaugi compozitia si astepti cateva secunde inainte sa dai focul incet. Apoi, incepi sa amesteci in compozitie timp de 3 minute continuu (sau mai mult, daca acea compozitie nu s-a inchegat suficient in acel timp). O rastorni in final pe un fund de tocat si o lasi sa se raceasca cateva minute, dupa care incepi sa o framanti si sa adaugi aromele dorite. Dupa ce s-a racit momeala, o poti umezi putin, pentru a se lipi de carlig sau poti folosi putina miere, pentru a fi mai lipicioasa. Astfel, amestecul nu se va desprinde de carlig pentru mai multe ore bune. Dezavantajul acestei momeli este faptul ca se strica dupa cel mult o zi, asadar, trebuie sa o utilizezi cat mai repede cu putinta;

 

  • Viermi si rame – traditionala momeala compusa din viermi sau rame este eficienta si pentru carasi. Acestia nu sunt mofturosi si se vor repezi la acest tip de momeala fara intarziere;

 

  • Porumbul – nu in ultimul rand, boabele de porumb pot fi utilizate pentru prinderea carasului. Daca vrei sa duci momeala la nivelul urmator, poti cauta o reteta pentru turta de porumb, pentru o rata mai mare de succes. Turta se prepara usor si este recunoscuta pentru eficienta pe care o are in a atrage carasii.

 

Bineinteles, poti pregati mai multe tipuri de momeala pentru a diversifica meniul si pentru a afla care este momeala care atrage cei mai multi pesti in zona respectiva.

 

Ce arome prefera carasul?

 

Dupa ce te-ai decis cu privire la momeala pe care o vei folosi, trebuie sa alegi si o aroma. Aceasta trebuie aleasa in functie de anotimp, pentru a produce cele mai bune rezultate posibile. Daca este primavara, carasul prefera arome ceva mai dulci, asadar, te poti indrepta catre aromele de vanilie, ciocolata, banane etc. Insa, daca vorbim de arome tomnatice, atunci o aroma de capsune sau de anason este mai potrivita. Mai mult, aroma de scoici poate fi folosita in orice perioada a anului, carasul fiind atras in special daca mediul in care traieste este plin de acestea.

 

In concluzie, momeala si aroma pe care le adaugi acesteia sunt aspecte importante pe care trebuie sa le iei in serios inainte de orice partida de pescuit. Daca pregatesti o momeala nepotrivita pentru pestii din zona, nu vei reusi sa atragi prea multe exemplare. Asadar, este important sa te interesezi cu privire la relief, temperatura si chimia apei in care urmeaza sa pescuiesti, pentru a putea face o momeala atractiva. In plus, incearca sa pescuiesti la feeder, intrucat acela este locul in care inoata cele mai multe specimene, dar sa pregatesti si mai multe tipuri de momeala, pentru a vedea care dintre acestea functioneaza cel mai bine. Fir intins!

 

Sursa foto: Unsplash.com

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

  1. cum fac mamaliga, varianta rapida, pentru portie mica de pluta .
    cam 80 grame fulgi de porumb din aia ce ii manci cu lapte, uscati ii bagi in blender sa ii faci pudra,
    40 grame de pesmet, 40 grame de malai,

    fierbi 100 ml apa, pui intr-un bol de metal ori rezistent la temperaturi mari, pui faina de malai, o lingurita rasa de zahar, si amesteci putin, lasi asa 4-5 min, apoi adaugi fulgii de porumb maruntiti si pesmetul,
    framanti si adaugi poate putina faina de grau pentru ca sa ajungi la consistenta dorita..

    acum poate ca variaza. dar asa fac si am avut ceva succes la feeder pe carlig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *