Pescuitul la feeder – in ce consta si cum poti obtine cele mai bune rezultate

Pescuitul la feeder – in ce consta si cum poti obtine cele mai bune rezultate

 

Pescuitul la feeder este o optiune populara printre persoanele care doresc sa prinda numeroase tipuri de pesti, chiar si intr-un timp scurt, indiferent daca este vorba despre pescuitul comercial sau de agrement. Multi dintre cei care merg la pescuit doar ocazional, de cateva ori pe an, au reusit sa aiba rezultate mai bune prin folosirea acestei metode.

 

Pentru ca poate fi deprinsa rapid si nu necesita echipamente extrem de costisitoare, tehnica pescuitului la feeder poate fi adoptata de catre oricine doreste sa obtina cat mai multe satisfactii practicand acest hobby sau ocupatie lucrativa.

 

In cele ce urmeaza, poti afla mai multe detalii despre ce este pescuitul la feeder si despre cum poti obtine cele mai bune rezultate.

 

 

 Ce inseamna pescuitul la feeder si care este echipamentul necesar?

 

Principala caracteristica a pescuitului la feeder consta in faptul ca pestii sunt atrasi catre carligul principal al monturii. Avantajul acestei practici este ca poti sa duci momeala proaspata chiar si in zone mai greu de accesat, prin intermediul lansarii sau catapultarii.

 

 Tipuri de feeder pentru pescuit

 

Exista mai multe metode, delimitate prin anumite diferente importante ale tipului de feeder folosit. Ceea ce au in comun acestea este faptul ca trebuie sa te concentrezi pe o anumita zona, pentru a atrage pestii in locul unde se afla momeala de carlig si pentru a te asigura ca raman acolo, in timp ce consuma hrana de pe fundul apei. Se deosebesc:

 

Method feeder

 

Method feeder este un accesoriu folosit pentru a trimite pe apa micropeleti sau momeala macinata. Acesta are de obicei inclusa o forma care te ajuta sa te asiguri ca pui intotdeauna aceeasi cantitate de hrana, pentru ca greutatea oricarei lansari sa fie aceeasi, iar puterea necesara constanta. Aceasta tehnica de pescuit vizeaza pestii de talie mai mare, in special crapul sau carasul

Feeder deschis (open ended feeder)

 

Feederul deschis este folosit putin diferit fata de cel mentionat anterior. Poti sa pui orice in interior, daca folosesti pe deasupra un strat protector de pesmet englezesc. Astfel, te asiguri ca momeala ramane inauntru in timpul lansarii, dar atunci cand atinge apa si incepe sa se descompuna, partea din interior este eliberata in apa pe la ambele capete.

Feeder cusca (cage feeder)

 

Feederul cusca functioneaza asemanator cu cel deschis, doar ca momeala se descompune mai repede in apa. Amestecul pentru acesta este format din micropelete sau bucati de viermi si momeala macinata.

 

Aceasta varianta nu este potrivita pentru adancimi mari, pentru ca amestecul se dezintegreaza inainte ca feederul sa ajunga pe fundul apei. 

Maggot feeder

 

Un feeder de acest fel are capetele inchise si gauri pe restul suprafetei. Acest lucru permite ca mustele sa iasa treptat, atragand astfel pestii. Multi pescari aleg aceasta metoda (cu momeala naturala) mai ales iarna, cand pestii devin mai pretentiosi din cauza incetinirii metabolismului. 

Greutatea si marimea feederelor

 

In afara acestor clasificari, mai exista diferente in ceea ce priveste greutatea si marimea feederelor. Alegerea depinde de cantitatea de momeala pe care doresti sa o folosesti, de conditiile de vreme si de distanta de lansare.

 

Feederele de dimensiuni mari permit, desigur, includerea unui continut bogat de momeala. Folosind unele mai grele, te asiguri ca poti lansa la distante semnificative, pe lacuri intinse.

 

Trebuie sa fii atent la modul in care se potriveste greutatea acestui element cu lanseta, pentru ca cele cu greutate mica nu sunt potrivite pentru feedere grele, mai ales pentru ca varful sensibil la miscari este fragil. 

 

 Alegerea echipamentului potrivit pentru pescuitul la feeder

 

In ceea ce priveste echipamentul, exista cateva aspecte esentiale de care sa tii cont, pentru a avea parte de o captura bogata.

 

Lanseta si mulineta

 

Lansetele pentru aceasta practica sunt ideale pentru pescarii care prefera pescuitul de substrat, pentru ca semnalizarea se face prin varful acestora, realizat astfel incat sa poata inregistra cele mai subtile miscari ale pestelui, cand intra in contact cu momeala. 

 

Acest aspect confera acestei metode un grad mare de precizie, prin intermediul careia este posibila prinderea unui numar mare de specii. 

 

Chiar daca varful betelor de pescuit la feeder pare mai sensibil decat in cazul altora, pentru ca e mai subtire, puterea mai mare in talon compenseaza acest posibil neajuns. 

 

Numarul varfurilor variaza de la doua la sase. Fiecare are un rol diferit, puterea de actionare fiind masurata, de obicei, in oz. (1 oz. = 28, 35 gr.). O alta caracteristica a lansetelor feeder este numarul mare de inele, care permite o distribuire treptata a tensiunii in blank. 

 

Clasificarea lansetelor pentru pescuitul la feeder se face in functie de puterea si lungimea acestora, dupa cum urmeaza:

 

  • lansete light (pickere) – au lungimi cuprinse intre 2.70 si 3.30 metri si un interval de putere intre 5 si 20 de grame;
  • lansete medium – lungimi de la 3.60 pana la 4.20 metri si puterea intre 20 si 70 de grame;
  • lansete heavy – lungimea variaza intre 3.60 si 3.90 metri, iar puterea de aruncare se situeaza intre 40 si 120 grame.

 

Cand alegi tipul de lanseta trebuie sa tii cont si de apa unde intentionezi sa o folosesti. De exemplu, daca doresti sa practici pescuitul la feeder pe Dunare, puterea de aruncare trebuie sa fie cat se poate de mare (150 g) iar lungimea recomandata este de minimum 3.90 metri. 

 

Aceste necesitati se datoreaza faptului ca exista situatii in care distantele de lansare sunt foarte mari si puterea curentilor face ca gramajul cosuletelor sa trebuiasca sa fie ridicat, chiar peste 100 g.

 

In ceea ce priveste mulineta, marimile ideale pentru acest tip de pescuit sunt de 2000 sau 2500 si trebuie sa aiba, de preferat, frana pe fata micrometrica.

Firul

 

Anumite marimi se dovedesc cele mai potrivite pentru pescuitul la feeder, si anume 0.16, 0.18 si 0.22. Este recomandat ca firele sa fie scufundatoare, pentru ca se potrivesc cel mai bine pentru stilurile englezesti de prindere a pestelui, printre care se numara si acesta.

Forfacul

 

Tipul forfacului, in cazul pescuitului la feeder, depinde de tipul de apa unde pescuiesti:

 

  • pe lac sau balta trebuie sa aiba lungimea cuprinsa intre 15 si 25 cm;

 

  • pe rau, forfacul trebuie sa fie lung, de 40-100 cm. 

 

Cosul feeder

 

Acesta este folosit in cadrul pescuitului cu cosulet. Aceasta tehnica presupune formarea vadului de nada si atragerea pestelui langa carlig

 

Pentru ca e probabil ca pestii sa nu apara de la inceput, cel mai bine este sa lansezi precis, in acelasi loc, la intervale de 10 minute. Astfel, pestii de dimensiuni mici si medii se asaza pe vad. Speciile la care poti sa te astepti sunt carasul, platica si rosioara, dar se poate sa apara si cativa somni sau crapi.

 

In ceea ce priveste alegerea cosuletelor de feeder, aceasta depinde de debitul apei, de anotimp si de specia pe care o ai in vedere. Cele dreptunghiulare se preteaza mai bine pentru ape curgatoare, pentru ca se asaza bine pe curent, iar cele rotunde sunt potrivite pentru a fi folosite pe balti. 

 

Daca apa este adanca, cosuletul trebuie sa aiba gauri mici, pentru a evita imprastierea nadei prea jos in lac sau rau. In zonele cu o adancime medie sau mica, se pot folosi, pentru o nadire mai rapida, cele cu ochiuri mari.

Prepararea nadei pentru pescuitul la feeder

 

Calitatea nadei si modul in care este preparata aceasta decide, in multe cazuri, succesul unei partide de pescuit. Nadirea trebuie sa fie realizata luand in considerare anumiti pasi si cunoscand accesoriile necesare. Principalele etape constau in umectare si sitare.

 

Pentru umezirea corespunzatoare, nada trebuie sa fie pusa uscata intr-un recipient in care poate fi amestecata usor. Atractantii, precum aromele si aditivii lichizi, trebuie sa fie introdusi direct in apa care se va folosi in acest proces, pentru un efect uniform. De obicei, la un kilogram de nada, trebuie sa fie adaugati 300-500 ml de apa. 

 

Apa se toarna putin cate putin si compozitia se amesteca continuu cu palma deschisa, pentru a evita formarea de cocoloase. Cand se formeaza o masa compacta, nada trebuiesa fie lasata 15 minute deoparte, pentru a absorbi apa in intregime. 

 

Umectarea trebuie sa fie realizata in mai multe etape, pentru ca altfel particulele mai mari nu vor absorbi apa in mod corespunzator, consecinta fiind ca se vor desprinde din substrat si vor atrage pestii in alta directie.

 

Urmatorul pas este sitarea, care presupune eliminarea eventualelor cocoloase formate in timpul umectarii. Daca se omite acest proces, exista riscul ca pestii sa se sature prea repede, mancand bucatile neuniforme.

 

Alegerea sitei depinde de granulatia nadei si de marimea pestilor, dupa cum urmeaza:

 

  • pesti de dimensiuni mici, pentru care se potriveste nada mai fina – diametrul ochiurilor sitei de 1.2-2 mm;
  • pesti medii, nada cu granulatie medie – diametrul de 2-4 mm;
  • pesti mari, nada cu granulatie mare – ochiurile sitei sunt de 4-6 mm.

 

Urmand aceste indicatii, poti duce la indeplinire principalul obiectiv pe care-l presupune folosirea nadei, in cadrul pescuitului la feeder. Pestii trebuie sa ramana cat mai mult timp pe vad, mancand particulele mici, precum pesmetul englezesc, care nu ii lasa sa ajunga repede la saturatie. Astfel, sunt obligati sa apeleze la momeala de carlig, care are o granulatie mai mare.

 

Pentru cele mai bune rezultate, este indicat sa adaugi si in nada elemente care se gasesc in momeala pentru carlig, precum hrana vie (viermi, larve), hrana vegetala (porumb, grau etc.) si mix-urile de pelete. Atentie, insa, ca adaosurile de acest fel sa nu absoarba apa in exces.

 

Ai in vedere anotimpul, pentru a lua cea mai buna decizie cu privire la cantitatea nadei. De exemplu, primavara pestele este slabit si tinde sa se hraneasca mai repede. De aceea, este esential sa nadesti in cantitati mici, pentru ca pestele sa nu se sature, dar sa ramana in apropiere.

 Monturi pentru pescuit la feeder – cele mai importante aspecte

 

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, un aspect important este tipul de montura folosit. Principalele optiuni sunt:

 

    • montura englezeasca in bucla – pentru a o instala, feederul se introduce pe firul principal, impreuna cu o margea de cauciuc, dupa care se face o bucla si se innoada; acesta se ridica apoi pana sus, iar in partea de jos se mai fac noduri de cateva ori, la fiecare doi centimetri;
    • montura cu antitangle – nu se potriveste pentru pescuitul la feeder pe ape curgatoare, ci doar pe lac sau balta; pentru a o realiza, tubul antitangle se introduce pe fir, impreuna cu o margea de cauciuc, dupa care firul se leaga de un vartej dublu, pe care se ataseaza forfacul;
  • montura inline este potrivita atunci cand se urmareste prinderea pestilor de dimensiuni mari; momitorul method trebuie introdus pe firul principal sau pe un inaintas, lasat liber sau oprit cu ajutorul unui stopper; la capat, are un vartej sau un conector rapid de care este prinsa struna (cu o lungime de maximum 5-10 cm, indiferent daca folosesti momeala flotanta sau scufundatoare).

 

Atunci cand incepi sa pescuiesti la feeder, exista, de asemenea, anumiti pasi pe care trebuie sa ii urmezi, pentru a obtine o recolta consistenta de pesti:

 

  1. Dupa prima lansare, ia-ti un reper in partea opusa si introdu firul in clipsul mulinetei (astfel, poti lansa de fiecare data in acelasi loc);
  2. Pentru formarea unui pat de nada consistent, fa la inceput 10 lansari, la intervale de 10 minute;
  3. La inceput, foloseste doua forfacuri pe dara de nada (unul lung si unul scurt), apoi, in functie de tipul de pesti si de trasaturi, il poti elimina pe cel care nu functioneaza la fel de bine ca celalalt; cu cat curentul este mai puternic, cu atat creste si lungimea;
  4. E necesar sa schimbi de mai multe ori momeala, lungimea forfacului, carligul si cosuletul, pentru a descoperi procedeul care da cele mai bune rezultate.

Acestea sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere, atunci cand alegi sa practici pescuitul la feeder. Aceasta este o tehnica care-ti permite sa prinzi diferite specii de pesti, pentru ca se caracterizeaza prin precizie. Alegand echipamentul potrivit si preparand nada in mod corespunzator, poti obtine satisfactii semnificative prin intermediul acestei activitati, potrivite atat pentru amatori, cat si pentru profesionisti.

 

Sursa foto: Fishingmall.ro, Shutterstock.com.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *