Pescuitul la platica – Informatii utile pescarilor care spera la capturi impresionante

Pescuitul este o activitate preferata in randul romanilor care nu scapa nicio ocazie sa se relaxeze si sa-si incarce bateriile pe malul apei de unii singuri sau alaturi de prieteni si colegi de competitie, indiferent de specia de peste pe care o au in vizor. Intr-adevar, exista si anumite reguli de urmat pentru a obtine capturi impresionante, in functie de pestele vizat, chiar si o legislatie specifica, unde se mentioneaza perioada de prohibitie, speciile protejate de peste, partea din noapte in care este voie sa se pescuiasca, dreptul de pescuit etc. Inainte de a porni la drum catre o experienta frumoasa, care sa poata fi povestita nepotilor, un pescar amator trebuie sa stie exact ce face, asa ca este bine sa culeaga diferite informatii utile si sfaturi pertinente de la specialisti, sa achizitioneze numeroase ustensile necesare pentru pescuit. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi o multime de lucruri importante despre pescuitul la platica (cum arata acest peste, unde-l gasesti si cum sa-l pescuiesti, cand este indicat sa mergi la pescuit de platica), despre tipurile de pescuit, dar si despre ce echipament vei avea nevoie pentru a obtine capturi spectaculoase chiar. 

Pescuitul la platica – Informatii generale

Pescuitul la platica este foarte popular in Romania, iar acest lucru se datoreaza faptului ca pestele poate fi gasit inotand in numeroase ape din tara, indiferent ca este vorba despre cele de campie sau de deal. Pentru cei care ar vrea sa stie daca vor gasi platica de pescuit si peste hotare, raspunsul este da, acest peste traind din Marea Britanie si pana la Muntii Ural, de la Cercul Polar si pana la Marea Mediterana. Astfel, reiese ca platica este un peste comun intregii Europe. 

Platica – ce este, unde o gasesti si cum se pescuieste

Platica este un peste cu un aspect fizic interesant. Are burta plata, asa cum spune si numele sau, solzi mici care lasa descoperita o parte din coama spatelui, cu o culoare care se modifica in functie de mediul in care traieste. Astfel, in apele curgatoare are spatele verde-cenusiu, iar lateralele sunt albastrui. In apele care nu curg devine putin mai inchis la culoare. In baltile cu vegetatie, exemplarele mai batrane sunt de culoare galben ruginiu. In comparatie cu alti pesti, platica este aproape sedentara, destul de lenesa, fricoasa si trebuie cautata pe fundul apei. 

 

Hrana pestelui este compusa din viermi, rame, larve, materii vegetale sau organisme in descompunere, putand fi prinse exemplare de la 0,200 kg si pana la 3 kg. Exista, totusi, o lungime minima a platicii care poate fi retinuta dupa capturare: 25 cm. Pescarii o pot gasi in diferite zone:

 

  • in apa adanca pe rauri, acolo unde fundul este argilos;
  • in gropile din avalul unor obstacole ce se afla in calea curentului de apa;
  • langa perdelele de stuf in apele care nu curg;
  • in apele care sunt sufocate de vegetatie se poate pescui pe malurile abrupte.

 

Platica se pescuieste cu aceleasi ustensile cu care pescarul prinde si rosioara. Plutele trebuie sa fie mai lungi, iar momelile cele mai atractive pentru ea sunt viermii in buchet si boabele de paine framantate cu mamaliga. Pestii au dimensiuni variabile, de la 30-50 cm pana la 85 cm (greutatea maxima 7 kg). 

 

Se reproduc in aprilie si iulie, ajungand la maturitatea sexuala in jurul varstei de 4 ani. Reproducerea este foarte buna, o femela reusind sa depuna de la 150000 la 300000 de icre. Daca exista hrana din belsug in zona, atunci exemplarele pot ajunge la o greutate impresionanta. Daca zona este saraca in hrana, platica mai slaba devine prada pentru rapitori, doar pestii puternici ajungand la o varsta inaintata pentru a putea sa perpetueze specia. 

Cand e indicat pescuitul la platica

Legislatia permite pescuirea platicii inca din primavara, foarte devreme, pestele fiind usor de prins langa mal. Vara nu mai poate fi gasita in aceasta zona, deoarece este mult prea cald pentru ea, asa ca va sta mai mult in apa adanca. In acest caz pescarii o vor cauta in zonele fara vant, langa praguri, in gropi adanci, acolo unde ea se refugiaza. Pescuitul platicii vara se poate face dimineata si seara cu rezultate foarte bune, in restul zilei ritmul muscaturilor scazand dramatic. 

 

Toamna platicile se strang in banc, stationeaza in ape adanci, in zonele bine oxigenate pentru a le asigura supravietuirea. Cand vremea este linistita, fara vant, platica musca foarte bine in apropierea perdelei de stuf. Imediat ce iarna soseste, platica nu se mai hraneste o perioada, asa ca poate fi dificil de prins, totusi, ii revine apetitul, asa ca incepe sa caute momeala din carligul pescarului. 

Tipuri de pescuit la platica

Pescuitul la platica este foarte atractiv pentru ca rareori pescarul sta degeaba, mai ales daca nada este buna, iar pestele se afla in zona sa de capturare. Un specialist in prinderea platicii stie ca pentru a obtine rezultate foarte bune trebuie sa-si bazeze strategia pe cantitatea de nada. Practic, bancurile de platica vor disparea doar in momentul in care consuma toata nada. Exista mai multe tipuri de pescuit la platica, asa ca inainte de a porni pe malul baltii ar fi optim daca amatorii si-ar insusi macar unul dintre ele. 

 

Pescuit stationar la platica

Pentru acest peste, pescarul poate sa opteze pentru doua tipuri de tehnici: cu pluta (in masa apei) sau clasic montura cu 2 carlige sau feeder (pe substrat). Cantitatea de peste capturata va fi impresionanta. In lunile in care se desfasoara reproducerea, platica se va gasi mai ales la malul apei, iar pescuitul la pluta are un randament ridicat. Cand pestele se afla in zonele adanci, mai ales iarna, tehnica feeder si pescuitul clasic ar putea fi luate in calcul. 

 

Pescuitul la undita la platica

Acest tip de pescuit este indicata mai ales pentru amatori, permitand capturarea unor platici de dimensiuni diferite. Pot fi exemplare mai mici sau mai mari, iar acest lucru permite pescarilor neexperimentati sa se distreze si sa astepte cu nerabdare surpriza de la capatul celalalt al unditei. Sunt indicate unditele de 6 metri lungime (amatori) sau de 7 metri pentru pescarii profesionisti. 

 

Pescuitul la match la platica

Aceasta tehnica presupune ca monturile sa fie plasate la o distanta mai mare. Plutele de match sunt mai grele, acest lucru tinand cont de distanta, adancimea in vad si factorii climatici. Montajele nu sunt la fel ca la pescuitul la undita. Plumbajul va tensiona adecvat linia pe portiunea introdusa in apa. 

 

Cele mai bune lansete folosite sunt cele de 4 – 4.50 metri, care se aseamana vizual cu lansetele de feeder. Firele optime au diametru cuprins intre 0,22 mm in plaja superioara si 0,16 mm in pragul minim ce se admite in aceasta tehnica de pescuit. Pescuitul la match se practica la 30 de metri distanta de mal. 

 

Pescuitul la platica cu bologneza

Aceasta strategie de pescuit este gandita mai ales pentru apele curgatoare. Ce este bologneza? Este o undita cu mandrina si inele la baza. Firele folosite sunt cele flotante, care nu se scufunda, pentru ca astfel de ape curgatoare au curenti rapizi. Plutele adecvate sunt cele in forma de cireasa sau de tip morcov, din clasa celor destinate pentru rauri. Carligele sunt clasice. Bologneza reuseste foarte bine sa atenueze acele socuri venite in drill.

 

Pescuitul la feeder la platica

Lanseta potrivita face parte din clasa picker pana la medium light, are lungime variata (de la 2,70 la 3,60 metri) si varf fin, fabricat din sticla sau carbon. Este dotata cu inele cu dimensiuni mici sau medii, pentru a nu influenta senzitivitatea lor, si cu fire de 0,16 pana la 0,22 mm. Momitorul utilizat este cosuletul ce cuprinde nada. Pentru apele curgatoare, acest produs are forma patrata pentru a impiedica deplasarea nadei. Daca raul curge rapid, atunci lanseta si cosuletul trebuie sa fie suficient de puternice pentru a face fata curentilor. 

Echipament util si lucruri bine de stiut pentru pescuitul la platica

Orice pescar care vrea sa obtina capturi frumoase la platica pe malul apei trebuie sa aiba asupra sa echipamentul potrivit si sa cunoasca bine cateva recomandari si sfaturi, in asa fel incat sa nu fie luat prin surprindere de evenimentele viitoare. Astfel, pescarii care investesc timp si bani in acest hobby trebuie sa detina ustensilele adecvate si sa aiba confortul necesar pe durata intregii partide. 

 

Undita trebuie sa fie una simpla pentru un amator (la inceput doar). Carligele vor fi alese in functie de anumite criterii. Ele sunt numerotate si sunt fabricate din materiale rezistente (otel si carbon). Firele sunt de mai multe feluri (monocarbon, monofilament si multifilament).

 

Platica este un peste foarte sperios, asa ca pescarii trebuie sa nu faca deloc zgomot pe malul apei, sa lanseze silentios momeala, in asa fel incat pestele sa nu fuga si sa se refugieze in adancurile apei.

Nadirea pentru pescuitul la platica

Platica este un peste sensibil la momeli care il atrag prin gust si miros. Nadirea eficienta in cazul ei se face in prealabil la locul de pescuit, dar si de-a lungul partidei. Astfel, dintre tipurile de nade pe care un pescar trebuie sa le aiba in vedere la pescuit de platica se numara:

 

  • amestec din malai cu granulatie mare;
  • mazare fiarta;
  • mamaliga;
  • seminte de in fierte;
  • boabe de porumb in lapte tocate marunt;
  • cartofi fierti;
  • grau fiert;
  • seminte de floarea soarelui prajite si tocate;
  • atractanti.

 

Momeala pentru pescuitul la platica

In acest sens se poate observa o asemanare intre platica si crap, aceea ca ambii pesti aspira hrana de pe fundurile apei. Acest lucru obliga pescarul sa aiba grija cum plaseaza momeala. Platica prefera urmatoarele tipuri de momeli:

 

  • larve de libelula;
  • rame rosii;
  • viermi albi;
  • mazare;
  • porumb;
  • mamaliga;
  • grau fiert sau nu;
  • paste fainoase;
  • bulete.

 

Important de retinut este faptul ca nada trebuie sa contina intotdeauna si momeala utilizata, astfel incat platica sa fie atrasa garantat.

 

Vergi, nailon, forfac si carligele pentru pescuitul la platica

Pentru pescarii care abia acum deslusesc tainele pescuitului la platica este bine sa cunoasca urmatoarele lucruri:

  • vergile trebuie sa fie fine, din carbon;
  • nailonul potrivit trebuie sa fie de 0,12 cu 0,10 mm (pentru pesti mici) si de 0,14 si 0,16 (pentru platici de peste 1 kg);
  • forfacul poate fi cu fir de lungime 0,10-0,12 mm;
  • carligele trebuie sa aiba tija lunga, iar numerele potrivite pentru platica sunt 12-14.

 

De regula, carligele pentru platica, indiferent de tehnica de pescuit, sunt cam aceleasi, avand sarma subtire, tija lunga si varf ascutit mai alungit. Ele permit mentinerea momelii vii pe o perioada mai lunga de timp. 

 

Lansetele pentru pescuitul la platica

Pentru pescuitul acestui peste se pot evidentia diferite tipuri de lansete:

  • lanseta cu pluta (necesita o experienta indelungata);
  • lanseta cu actiune parabolica (cu lungime intre 3,90 si 4,50 m);
  • lanseta de feeder (2,70 – 3,60 m) cu putere de lansare de maxim 60 de grame si varfuri foarte fine.

In concluzie, cine vrea sa se bucure de capturi frumoase inca de la debutul sau ca pescar de platica trebuie sa stie cateva lucruri importante despre acest peste fricos, dar gustos, despre strategiile corecte de pescuit, dar si despre echipamentul de care are nevoie pentru a transforma o partida banala intr-una cu recolte bogate. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *