Totul despre mreană

Mreana (Barbus barbus)

Este un pește dulcicol, bentonic, din familia ciprinidelor, care se întâlnește în râurile de deal și șes ale Europei.Mreana este un peste care nu poate fi confundat cu nici o alta specie de pesti din apele dulci, fiind intalnita in special in raurile de deal si ses din Europa iar in Romania o gasim pe majoritatea raurilor (Prut, Siret, Jiu, Olt, Argeș, Tisa, Mureș, Cerna, Crișul Repede) . Cu un corp alungit si acoperit de solzi mici, mreana este imbatabila in curentul raului , aceasta facand fata fara niciun fel de problema. Botul alungit ajuta la scormonitul in pietris pentru procurarea hranei, intrucat acest peste se hraneste si traieste doar in substratul apei, cu, conditia ca acesta este pietros nisipos (substrat tare).

Hrana și-o procură doar de pe fund și consta in special din nevertebrate: insecte si larvele lor, viermi, moluste, crustacee, si într-o masura mai mica detritus organic, vegetatie acvatică, icre si mai rar puiet de pește. Peștii adulți de dimensiuni mai mari sunt piscivori, hrănindu-se cu pești mici bentonici: guvizi, cobitide. Printre cele mai folosite momeli in pescuitul sportiv la mreana sunt viermii (albi sau rosii) dar se prind frecvent mrene mari si la alte momeli vii cu ar fi ramele sau lipitorile.

Pescuitul mrenei la feeder

Curentii puternici care intalnesc in calea lor pietre pe substrat sau zone nisipoase sunt un loc ideal pentru mici crustacee. Mreana va fi prezenta in astfel de zone. Fiind un peste dotat cu o musculatura pronuntata, trebuie luat in calcul tipul lansetei de feeder cu mare atentie

Lanseta de feeder pentru mreana

Clasa de lansete heavy si extra-heavy  de feeder sunt optime din doua principale considerente. Permit lansarea unor greutati mari , intre 120 si 250 de grame. Varfurile sunt corelate puterilor de aruncare pentru a face fata curentilor apei. Semnalizarea este decenta, dat fiind faptul ca mreana are trasaturi violente.

 

Sunt dotate cu rezistenta mare prin constructie. Este nevoie de o rezerva mare de putere astfel ca in timpul drill-ului cu o mreana, lanseta sa faca fata smuciturilor si plecarilor imprevizibile ale acestui peste.

Lungimea minima a unei lansete de feeder pentru un pescuit la mreana trebuie sa fie de 3,60 metri. Controlul in drill este important. O lanseta scurta poate pune pescarul in dificultate cu usurinta. Lipsa de manevra se transforma in duel. Pescarul, fiind limitat in miscari din cauza unei lansete de feeder mai scurte, va incepe sa opuna rezistenta si va duce echipamentul in limite superioare. Ceva va ceda la un moment dat.

Mulineta de feeder pentru mreana

Lanseta in sine dicteaza marimea mulinetei care ar trebui folosita. Momitoare grele care opun rezistenta in recuperare. Drill-uri epuizante si pline de energie. Trasaturi energice si brutale. Iata cum se obtine reteta unei mulinete de feeder la mreana, avand ca baza studiul comportamentului acestui peste.

Marimi de tambur intre 4500 si 6000 sunt optime. Chiar si un baitrunner va face un serviciu formidabil. In timpul trasaturii.
Recuperari generoase. Fiecare centimetru de fir “urcat” pe tambur in drill este valoros la mreana. Este ca o gura proaspata de aer.

Firul principal pentru mreana

Pentru ca pescuitul la feeder la mreana se practica in ape cu debit mare, trebuie rezolvata o ecuatie importanta. Profilul hidrodinamic versus rezistenta. Un fir mai gros va “taia” apa mai greu. Exista sanse ca pe adancimi mai mari, sa fie si usor miscat sau tensionat la maxim daca momitorul nu este adaptat vitezei apei.

Ultimul lucru pe care il doresti la feeer la mreana este sa pescuiesti cu un fir submers tensionat. Firele mai subtiri, 0.22 milimetri si maxim 0.25 milimetri sunt cele unde cifrele stau cel mai bine. Dar 0.22 este deja pentru pescari avansati.
Uzual, un fir de 0.25 milimetri ajuta atat ca rezistenta cat si ca diametru. “Taie” bine apa. De asemenea, rezista si la contactul cu un substrat complex plin de piatra.

Sezonul de pescuit începe prin luna martie, intinzându-se până târziu în toamnă. Mrenele mușcă mai bine la începutul și mai cu seamă spre sfârșitul acestui interval, când vremea începe să se răceasca ușor. Întâi le scade tainul, dar apoi și pofta de mâncare. Vara, pe apă limpede, călduță, rezultatele sunt slabe.
Pentru pescuit, ceasurile bune sunt cele de dimineața și seara.
Apa în crestere și tulbure, ori când cade o ploaie, fac mreana să tragă bine toata ziua.
În ape ceva mai line, ne descurcăm folosind aceeasi metodă ca la scobar. În repezișuri, cum se întâmplă mai des, folosim alt echipament.

Până data viitoare echipa FishingMall vă urează fire întinse!!!

 

 

Arata-le si prietenilor tai

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *