Gabi Tomulescu promotor al pescuitului la crap dar un mare impatimit de saramura

  Gabi Tomulescu promotor al pescuitului la crap dar un mare impatimit de saramura 

 

Salutare  tuturor !

       Sunt pescar de mic copil si pe langa placerea nebuna a pescuitului am prins din frageda pruncie gustul preparatelor din peste pentru ca in acele vremuri pestele era una din cele mai ieftine surse de hrana a familiei mele si a multora…acum nu mai este chiar asa !

  Amintiri…

        Cu o undita si putina mamaliga sau miez de paine sau alte mici vietati folosite ca momeala puteai aduce acasa in cateva ore de pescuit cativa carasi, platici, rosioare sau bibani. Crapul a aparut mai tarziu pe mesele noastre fiind un peste mai greu de prins si fiind de talie  mai mare rupea instalatiile rudimentare ale pescarilor de demult.

       M-am referit la pestii prinsi si nu la cei cumparati pentru ca vremurile asa erau atunci si nu prea gaseai in pescarii sau alimentare peste proaspat ci predominant congelat ori conserve…mna “nicio masa fara peste!” spunea sloganul Comunist ..doar ca lipsea completarea … sa si-l prinda singuri

 Pescuitul sigur ca a luat nastere ca preocupare de procurare a hranei si dintr o nevoie a devenit ulterior pentru multi hobby, iar promovarea lui ca modalitate de agrement in vremurile mai recente, a dus ca nivelul de practicare la toate nivelurile sa atinga cote nebanuite de nimeni.

TOT CE AI NEVOIE PENTRU O PARTIDA DE PESCUIT

 Hai la treaba

 Gata cu istoria si vreau ca din experienta mea culinara sa va impartasesc insotita de cateva detalii o reteta de saramura de crap pe care o pregatesc de cate ori , apropiatii imi pun la incercare talentul de bucatar.

          -Buuun, prima data sa cumparam pestele mai exact crapul pentru ca despre el este vorba. Nu ma voi referi la capturarea acestuia pentru ca de multi ani am invatat predominant sa cumpar acest peste…mi-a devenit un fel de partener de intrecere pe lacuri si nu ma abat de la eliberarea neconditionata a lui.

Prospetimea

Pentru a verifica prospetimea “individului” vreau sa stiti ca sunt cateva semne care exprima fara dubii daca pestele are  cateva zile, sau saptamani de cand a fost capturat.

          “Urechile” in termen popular sau branhiile in termeni mai tehnici trebuie sa fie de culoare rosie si fara depozit de mucus in exces pe acestea…culoarea vinetie tradeaza faptul ca a trecut ceva timp de cand pestele se afla expus pentru vanzare.

          Ochii crapului trebuie sa fie limpezi si cu stralucirea aceea naturala. Daca sunt intrati in orbite si globul ocular strivit mai bine orientati-va spre alt exemplar.

          Solzii sufera si ei modificari de culoare si structura si cand devin albinosi si lipiciosi in exces puteti trage concluzia ca crapul nu este prea recent prins.

          Apasarea cu degetul pe burta crapului trebuie sa va ofere  senzatia ca opune rezistenta si carnea este ferma. Daca burta este moale cand il veti taia veti observa ca oasele ies cu varful din carne si este cumva prea tarziu sa l mai schimbati. Acest aspect este ultimul ca importanta si pe o scara de evaluare, pericolul este foarte mare atunci cand oasele sunt iesite complet din carne si aceasta pare putreda si se rupe cu usurina la cea mai mica apasare…deci mare atentie !

       Pentru ca pretul difera in functie de provenienta pestilor nu alegeti sa cumparati la pretul cel mai mic. Pestii ieftini sunt de cele mai multe ori de crescatorie intensiva si nu au proprietatile pe care le are un peste crescut intr un mediu liber. Aici detaliul cel mai elocvent in cazul exemplarelor trecute de 5 kg este ca, crapii de crescatorie au carnea exagerat de alba si grasa iar pestii salbatici carnea mai rosiatica si plina de fibre musculare.

     Pentru a recunoaste un peste care a crescut in mediu mai natural alegeti exemplare cu forma alungita si solzii mai inchisi la culoare (auriu galbui). Atentie sa nu cumparati amur pe post de crap salbatic…am vazut astfel de etichete!

Ingrediente

Alaturi de peste in reteta de saramura obligatoriu se regasesc cateva legume care se vor coace primele pe gratar: rosii, ardei gras rosu, ceapa, usturoi, ardei iute.

Ca si condimente, sarea ,piperul, tarhonul (nu este obligatoriu dar eu il folosesc) se adauga in apa care clocoteste. Sigur ca nu oricat si oricum.

Preparare

     Apa se pune la fiert iar eu procedez asa…la fiecare 2 L de apa pun 2 linguri normale de sare. Daca dupa ce adaug legumele se pierde din gustul sarat mai adaug la sfarsit.

     NU puneti sare si pe legume si pe peste si in apa…in apa este suficient pentru ca altfel pierdeti controlul salinitatii si e posibil sa iasa ceva neprietenos.

    Gratarul este clar ca stie toata lumea cum se face, pestele se poate face si intreg dar e putin mai complicat …uzual se taie crapul in bucati maricele si NU se curata de solzi. Eu am o preferinta si nu folosesc la saramura crapi mai mici de 3 kg…din considerent de gust si de dimensiune a oaselor.

Cum am mai spus, se coc legumele prima data si in acelasi timp se pune apa la fiert cu sare. Legumele se curata de arsura se toaca si se pun in apa care deja clocoteste. Odata cu legumele se adauga putin piper macinat, 50 ml ulei  de floarea soarelui (nu de masline ca schimba gustul) si o lingurita de tarhon. Se verifica ardeiul gras pentru ca are cel mai lung timp de fierbere..cand acesta este fiert si celelalte sunt sigur fierte. La final cand se stinge focul se pun frunzele de patrunjel verde spalate si tocate.

Tip

       Un artficiu tehnic suplimentar…verificati iutimea ardeiului iute dupa ce i ati indepartat fibra si semintele..daca e prea iute mai taiati din cantitate ..sa nu fiti in flacari apoi .

      Pestele necuratat de solzi (am mai zis dar repet) se pune pe gratar prima data pe partea cu solzii. Asta pentru ca este stratul care se va indeparta pentru ca se va arde putin. Carnea se intoarce numai cand se desprinde singura de pe gratar si culoarea devine usor rumenie. Testul de forta este sa gustati carnea …acum fiecaruia cum ii place mai bine facuta sau mai “vie”.

      Finalul are importanta lui si nu este nimic la intamplare….atat pestele cat si zeama trebuie sa fie fierbinti in momentul fuziunii…si am ca mentiune speciala ca se toarna zeama peste peste si nu invers.

     Dureaza ceva pregatirea preparatului si un pahar, doua, noua de vin alb sec (spritz sau natur) cat poate fiecare …n-au cum sa lipseasca nici inainte si nici dupa servire.

Mare atentie, nu incurajam consumul excesiv de alcool !

Fiecare cat poate duce..si nu cu atributiuni de sofer…e pacat de saramura sa va ia permisul si pe urma sa ziceti ca a fost blestemul crapului

Pofta buna si daca nu va iese ca in povesti mai incercati…antrenamentul e baza !

 De final !  sunt  Gabi Tomulescu promotor al pescuitului la crap dar un mare impatimit de saramura.

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *