Crap sau ten – cum sa faci identificarea corecta. Sfaturi pentru pescarii amatori

Pescuitul sportiv aduce mari satisfactii celor care il practica. Este drept ca experienta isi spune cuvantul pentru capturile demne de fotografii, insa, si pescarii amatori se pot lauda cu aceasta indeletnicire. 

 

Probabil cea mai buna metoda de initiere in pescuitul sportiv este identificarea stilului propriu si a tipului de peste care se lasa „usor” de prins. Descopera in acest articol care sunt diferentele intre crap si ten, doua specii de peste asemanatoare, insa, atat de diferite.

 

Diferenta dintre crap si ten – ce ar trebui sa stii daca iti place pescuitul sportiv

Daca iti place pescuitul sportiv, ar fi indicat sa afli cateva informatii despre cele doua specii de peste care traiesc in apele din Romania. Crapul se afla printre preferintele celor care practica pescuitul sportiv, datorita usurintei cu care se poate captura. Cat despre ten, acesta mai este cunoscut si sub denumirea de „crap de iarba”, datorita hranei pe care o consuma, asemanadu-se destul de mult cu crapul.

 

Asadar, inainte de a pescui una dintre speciile mentionate, este nevoie sa descoperi diferentele dintre ele, pentru ca mai apoi sa stii ce fel de metode sa folosesti.

Ce fel de peste e crapul si cum se pescuieste

Pescuitul la crap este probabil cel mai raspandit din Romania, datorita caracteristicilor si calitatilor pestelui. Usurinta cu care se poate captura acest gen de peste tine, in mare masura, de experienta, dar si de echipamentele folosite, precum lansetele sau mulinetele. Insa, nu ar trebui sa fie o problema pentru pescarii incepatori care vor sa prinda un crap, atat timp cat invata cum sa il deosebeasca de ten:

 

  • Traieste in ape dulci, dar si sarate.
  • Are solzi mari de nuante negre si albastre.
  • Poate ajunge chiar si la un metru lungime si 40 de kilograme.
  • Are corpul ascutit, turtit in laterale.

 

Daca esti pescar la inceput de drum si vrei sa afli cum sa pescuiesti un crap, este recomandat sa ii descoperi caracteristicile si sa te „inarmezi” cu cele mai potrivite echipamente de pescuit. Cu cat vei capata mai multa experienta, cu atat iti va fi mai usor sa faci diferenta intre specii si sa le capturezi mai usor. 

Ce fel de peste este tenul si cum se poate captura

Desi este asemanator cu crapul, tenul este o specie diferita si se poate recunoaste rapid de catre pescari. Tenul traieste in ape dulci, are solzi de nuanta argintie si neagra pe alocuri si poate ajunge la aceeasi dimensiune precum crapul, de aproximativ un metru. Insa, ceea ce il diferentiaza fata de crap, este viteza de deplasare in apa si miscarile destul de rapide pe uscat atunci cand este prins.

 

Capturarea tenului se face cu nada si momeala potrivite, insa, sunt multi pescari care considera pescuitul acestui tip de peste destul de atipic. Pentru ca se deplaseaza in bancuri, in ape mai putin adanci, se poate captura prin pescuitul stationar

 

Momeli pentru pescuitul la crap sau ten

Momelile pentru pescuitul sportiv de crap si ten sunt la fel de importante ca acelea dedicate pescuitului pentru consum. In cazul crapului, cubuletele de mamaliga, porumbul, larvele, ramele sau insectele garanteaza o captura buna, chiar si pentru pescarii amatori. Acelasi tip de hrana este folosit si pentru pescuitul tenului, insa, mai pot fi folosite si pelete de fructe sau boabe de porumb cu aroma de fructe.

 

Pe langa acest tip de momeli, sunt importante si unditele, nadele si alte accesorii menite sa ajute pescarul, indiferent de specia pe care vrea sa o prinda, crap sau ten, in cazul de fata.

 

Asadar, se poate spune ca diferenta dintre crap si ten o poate face atat un pescar cu experienta, cat si unul incepator, daca este foarte atent. Este important, de asemenea, sa ai in vedere caracteristicile acestor pesti pentru a putea folosi metodele potrivite de pescuit.

 

Surse foto: Pixabay.com, Shutterstock.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *