Pescuitul la biban – Informatii utile pentru a face capturi impresionante

Fiecare pescar doreste sa prinda o cantitate cat mai mare de peste, de dimensiuni uriase chiar, indiferent ca participa sau nu la o competitie sportiva. Bibanul este unul dintre pestii agreati de pescari, unii dintre ei considerand ca acesta este foarte usor de capturat si ca nu au nevoie de prea multe cunostinte in acest sens. Specialistii, insa, spun ca nu este deloc asa, ca bibanul poate pune in dificultate chiar si pe un pescar cu experienta mare, fiind de folos studierea cu atentie a tehnicilor prin care pot fi capturati acesti pesti. Echipamentul adecvat este obligatoriu si va garanta rezultate frumoase, asa ca tot ce trebuie sa faca un pescar care s-a dotat cu un bagaj larg de cunostinte in arta pescuitului la biban este sa localizeze zonele in care traieste acest peste, sa-i trezeasca interesul si sa-si puna in practica stilul si tehnica de pescuit. 

 

In articolul de mai jos vei descoperi mai multe informatii despre acest peste si despre posibilitatea de a-l captura rapid si usor, dar si despre echipamentul de care ai nevoie, despre stilurile si tehnicile de pescuit. De asemenea, poti afla diferite sfaturi si trucuri pe care le-ai putea lua in considerare la urmatoarea partida pe malul apei.

Pescuitul la biban – Informatii generale despre acest peste

Bibanul (perca fluviatilis) este un peste rapitor cu un aspect imposibil de confundat. Este indesat, cu corpul arcuit, capul conic, gura scurta si ochii mari, are dinti marunti si ascutiti, solzi mici, lipiti de corp si aripioara dorsala formata din nervuri tari. In general, este un peste de talie mica, in apele din Romania ajungand rareori la greutati mai mari de 5 kg. La inceputul vietii traieste in grupuri mari, apoi din ce in ce mai mici, pana cand ajunge sa fie solitar. 

 

In ce priveste comportamentul specific, bibanul este pasnic in primii 2-3 ani de viata, apoi vaneaza alaturi de alti tovarasi din grup, iar la maturitate vaneaza singur. Se remarca prin curiozitatea mare, ceea ce il face usor de capturat de catre pescari, prin faptul ca este foarte lacom. 

 

Se inmulteste de la varsta de 3 ani, din luna martie pana in aprilie. Depune icrele dimineata, in apa mica si cu vegetatie multa. In functie de temperatura apei, incubatia poate sa aiba loc de la cateva zile pana la cateva saptamani. 

 

Cand se poate pescui bibanul?

Bibanul poate fi pescuit tot timpul anului, iar acest lucru se refera chiar si la anotimpul rece. Pentru a avea succes este indicat ca pescarul sa incerce sa-l prinda in anumite momente ale zilei, adica la primele ore ale diminetii sau ultimele ore ale serii. Specialistii recomanda, totusi, sa se incerce capturarea unor exemplare mari toamna, pentru ca in aceasta perioada bibanii se hranesc abundent si pot ajunge la dimensiuni apreciate. Cele mai bune rezultate sunt din toamna pana in primavara, cand se utilizeaza metoda cu voblerul sau cea cu lingura. 

 

Unde se poate pescui bibanul?

Bibanul traieste in ape limpezi, cu fundul acoperit de vegetatie, in ape lin curgatoare, in lacuri si balti, chiar si in unele rauri. Poate fi intalnit si in Delta Dunarii, printre zonele apreciate de pescari numarandu-se canalul de la Uzlina, de la Taranova, Fortuna, Matita. 

 

Tipul de vreme poate sa dicteze locul in care va fi gasit bibanul. De exemplu, daca afara este soare, atunci el prefera umbra, daca este innorat, atunci paraseste adapostul. Din acest motiv, pescarii amatori trebuie sa invete bine toate obiceiurile acestui peste.  

Cum sa ai succes la pescuitul de biban?

Pentru a avea succes la pescuit, orice pescar trebuie sa tina cont de cateva lucruri importante, cum ar fi:

  • cunoasterea unor informatii adecvate despre comportamentul bibanului;
  • care sunt momentele zilei potrivite pentru pescuit;
  • ca nadele si momelile au un rol esential;
  • ca trebuie sa aiba foarte multa rabdare;
  • atentia la detalii inseamna foarte mult in pescuit.

Echipamentul necesar pentru pescuitul la biban

Un pescar adevarat nu porneste pe malul baltii fara un echipament potrivit, deoarece uneltele nepotrivite ar putea sa limiteze foarte mult experienta, iar pe amatori sa-i dezamageasca atat de tare, incat sa paraseasca balta fara satisfactia de a prinde pestele dorit. Astfel, este important sa se gaseasca undita sau lanseta potrivita, firele principale sa aiba diametrul adecvat, carligele sa aiba dimensiunea care trebuie si plumbul sa aiba gramajul necesar. Echipamentul trebuie sa se muleze pe tipul de peste rapitor pe care pescarul vrea sa-l prinda, in acest caz fiind vorba despre biban. 

 

Undita, lanseta si mulineta pentru pescuitul la biban

Undita pentru pescuit la biban

 

Este ideala pentru amatori, pentru partidele scurte de pescuit alaturi de prieteni. De regula, ea ar trebui sa aiba o lungime de 3-6 metri, insa cea mai buna e cea de 5 metri. O undita usoara, fabricata din carbon, se va remarca prin senzitivitate crescuta.

 

Lanseta pentru pescuit la biban

 

Poate fi de mai multe tipuri. Lanseta de 2,4 metri este utila pentru pescuitul stationar, insa exista si lansete mai subtiri, usoare si foarte lungi pentru un pescuit dinamic. In general, este vorba despre un peste de mici dimensiuni, asa ca indicate sunt lansetele din clasa light sau ultra light, cu putere de aruncare intre 1 si 7 grame. 

 

Mulineta

 

Marimea mulinetei este aleasa in functie de lanseta atat in pescuitul stationar, cat si in cel cu naluci. In principal trebuie sa se creeze un echilibru perfect intre lanseta, mulineta si mandrina. 

Naluca la pescuitul de biban

Naluca este o reproducere a hranei naturale a rapitorului. Pentru pescuitul la biban se remarca urmatoarele tipuri de naluci care nu pot lipsi din trusa:

 

  • shad (imita pestii prada si are o lungime intre 3 si 5 cm);
  • grub (realizat din silicon);
  • cicade (sunt naluci metalice, cu 3 pozitii de armare);
  • voblere (sunt fabricate din lemn de diferite esente sau din plastic si, uneori, sunt dotate cu bile pentru a produce zgomot pe durata prinderii bibanului);
  • linguri oscilante (confectionate din tabla de diferite marimi);
  • linguri rotative (spioni care localizeaza bancurile cu bibani).

 

Momeli vii pentru pescuitul de biban

Bibanul adora momelile vii, dar asta nu inseamna ca este gata sa fie prins oricum si cu orice tip de astfel de hrana. In general, aceste momeli sunt preferate de pescarii incepatori:

 

  • Ramele atrag bibanii vara, pana toamna tarziu;
  • Viermii sunt atractivi si ei, mai ales daca sunt folositi in buchet (trei ar fi de ajuns);
  • Pestisorii mici (cand trec de acel stadiu de larva) dau randament pe toata perioada zilei;
  • Mormolocii sunt foarte atractivi pentru bibani;
  • Lipitorile au miscari ondulatorii, care ii atrag.

Stiluri si tehnici de pescuit la biban

Dintre stilurile de pescuit de biban se pot identifica stilul stationar si spinningul. Multi pescari experimentati considera ca pescuitul la biban este spectaculos si ca merita. Cateva lucruri interesante merita mentionate:

 

  • se recomanda undita usoara si lunga, cu fir de 0,18 – 0,2 mm si carlig numarul 3-8;
  • momeala trebuie sa fie activa pentru ca bibanul este un peste receptiv;
  • pescuitul cu naluci aduce cele mai mari capturi;
  • scoaterea din apa a pestelui trebuie sa se faca cu atentie, pentru ca inotatoarea dorsala poate rani;
  • unditele de 5 metri sunt mai indicate pentru amatori.

 

Tehnicile pentru pescuitul de biban sunt numeroase, pentru ca implica o dinamica accentuata atat a pestelui, cat si a pescarului. 

 

  • jigging (se foloseste jigul, adica un plop de plumb cu un carlig turnat in el si acoperit cu un corp moale pentru a atrage pestele);
  • montura Dropshot (este vorba de un pescuit de finete, montura redescoperita si rafinata de japonezi, si consta intr-un plumb in forma de lacrima si un carlig special legat cu un nod palomare ceva mai sus, in asa fel incat sa faca unghi de 90 de grade cu firul);
  • montura Texas (este folosita mai ales de catre pescarii americani, care folosesc un carlig special);
  • montura Carolina (functioneaza cu acelasi ingrediente ca Texas);
  • montura Offset (se practica atunci cand vadul de pescuit prezinta obstacole);
  • montura Cheburashka (plumbi speciali, care se adauga la carligele simple sau la cele offset, pentru a le transforma in jigg).

 

Tehnica trebuie sa fie ca mai activa, deoarece bibanul este un peste dinamic, asa ca sunt importante semnalele pe care le da. De cele mai multe ori, acolo unde este prins un astfel de peste, mai sunt si altii care il urmaresc. 

Sfaturi, trucuri si greseli la pescuitul de biban

Bibanul este considerat un peste – scoala, pe care pot invata foarte bine amatorii sa pescuiasca. Asta nu inseamna ca este extrem de usor de prins si ca nu necesita cateva cunostinte anume, pe care pescarul trebuie sa si le insuseasca inainte de a merge pe malul apei. 

 

Specialistii sfatuiesc si ofera diferite trucuri interesante pentru cei care vor sa experimenteze capturarea acestui peste:

 

  • Pescarul trebuie sa fie rabdator, sa aiba curaj sa inlocuiasca nalucile atunci cand trebuie, sa le schimbe intre ele, indiferent de dimensiuni, sa treaca pe fire subtiri cand pestele nu este activ;

 

  • Insistenta este foarte buna, asa ca ar fi bine sa se schimbe nalucile, sa le mixeze, in acelasi mediu de pescuit. Pestii pot reactiona diferit uneori la un stimul agresiv, alteori la unul mai putin agresiv;

 

  • Naluca trebuie prezentata asa cum trebuie ca pestele sa fie atras. Ea trebuie sa se miste cat mai natural, aidoma unui peste ranit;
  • Este bine sa nu se arunce la intamplare in apa, ci doar dupa ce s-a studiat suprafata ei si s-a meditat putin asupra tuturor detaliilor cu adevarat importante, ce tin de comportamentul pestelui in cauza;

 

  • In cazul in care la pescuit s-a observat ca bancul de bibani a disparut din zona, se poate detecta locul cu ajutorul unui peste IUDA. Acest lucru implica folosirea unuia dintre bibanii prinsi, in gura caruia se fixeaza o ata, de capatul careia se pune o pluta sau orice material mai usor decat apa. Bibanul echipat este repus in libertate pentru ca va urma bancul in mod sigur si, in acest fel, pescarul va sti exact unde sa arunce iar.

 

Se pot observa si unele greseli pe care pescarii de rapitori, implicit cei de bibani, le fac destul des:

  • Multi isi cumpara multe echipamente de pescuit, de mari dimensiuni, o varietate bogata de naluci chiar, si ajunsi pe malul lacului nu reusesc sa se hotarasca pe care sa le foloseasca. Ar fi mult mai bine ca inainte de plecare sa se mediteze putin in legatura cu locul unde se va pescui si sa se aleaga maxim 3-4 naluci din fiecare categorie, 3-4 linguri, 3-4 voblere si 2-3 optiuni de monturi;

 

  • Locul de pescuit nu poate trebuie ales la intamplare, ci doar dupa o studiere in prealabil a terenului. Informatiile pot fi culese de pe internet, de la telefon (daca se va pescui in zone amenajate special) sau cu ajutorul localnicilor ce stiu exact locurile cele mai bune deja;

 

  • Pestele nu trebuie intepat neaparat imediat ce pescarul a simtit ca trage, desi situatia poate fi greu de controlat, mai ales pentru incepatori. Trebuie sa i se trezeasca interesul, sa i se dea posibilitatea de a urmari naluca si de a fi capturat. Pe masura ce se acumuleaza experienta, pescarii isi vor da seama exact ce trebuie sa faca si cand anume;

 

  • Unii incearca sa recupereze rapid bibanul si nu realizeaza ca acest lucru le trezeste suspiciunea celorlalti pesti din banc. O recuperare lenta este mult mai indicata pentru ca vor creste sansele de a mai prinde si alti pesti intr-un timp scurt;
  • Niciodata nu trebuie sa se mearga la pescuit de bibani cu lansete rigide sau cu fire supradimensionate (se mareste timpul de raspuns dintre atac si receptia atacului). 

In concluzie, oricine vrea sa obtina capturi impresionante de bibani trebuie sa se echipeze corespunzator, nu doar cu echipamentul potrivit, ci si cu numeroase sfaturi si trucuri din partea celor experimentati. 

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *