Top voblere clean

Una dintre cele mai apreciate capturi, atat de catre pescarii amatori cat si de cei sportivi, de preformanta, cleanul este un exemplar de peste destul de complex in ciuda tendintei de a fi considerat doar un peste oarecare. 

 

Chiar daca este un peste ce face parte din marea familie a ciprinidelor, familie care include si crapul dar si carasul, capturi binecunoscute pescarilor pe ape curgatoare sau balti, cleanul are o serie de particularitati care l-ar putea incadra ca specie de interes atat pentru pescuitul la stationar, cat si la mai aventurosul pescuit la rapitor si chiar, in unele cazuri in categoria elegantului pescuit la musca, alaturi de trofee mult mai ravnite din categoria pastravilor sau lostritelor. 

 

Fiind des intalnit in apele curgatoare reci si limpezi dar si lacuri cu aceleasi caracteristici ale apelor si avand o dieta omnivora, cu preferinte, in anumite anotimpuri, care il apropie de zona pestilor rapitori, cleanul poate fi capturat la mai multe tipuri de momeli, una dintre acestea fiind voblerele care pot fi folosite cu lansete si mulinete din gama spinning cu rezultate frumoase la aceasta specie. 

 

In acest articol vei afla cateva detalii despre cele mai bune voblere pentru clean precum si cateva sfaturi si indrumari privind aceasta metoda de prindere a unui peste deosebit de apreciat de pescari.

Cele mai bune voblere pentru clean – Clasament TOP3

Daca tinem cont de dieta acestei specii de peste care este una omnivora dar si de habitatul predilect in care poate fi intalnit, adica in ape mai limpezi si ceva mai reci decat majoritatea rudelor sale din familia ciprinidelor, se poate trage usor concluzia ca cleanul este mai apropiat ca mod de comportament de pestii rapitori. 

 

Astfel, in afara momelilor naturale din gama ramelor rosii, viermusilor, greierilor si lacustelor, cerealelor, sau traditionalei mamaligi, cleanul este atras si de voblere in cazul pescuitului prin metoda spinning. In special voblerele cu forma anatomica specifica insectelor, sau puietului de peste sunt, alaturi de binecunoscutele “lingurite” metalice, o gama de naluci cu care cleanul face o concurenta serioasa pestilor din specii de rapitori care, nu trebuie uitat, pot si ei sa fie atrasi concomitent. 

 

ProdusSet Voblere Cormoran Baby Brown Trout 5/5,5/6,5cmVobler Salmo Lil` Bug Bg3f MbgVobler Herakles Moth Sinking 3.7cm 2.4gr Trout Eggs
CaracteristiciTip naluca: vobler din gama suspending

Lungime: 5cm / 5.5cm / 6.5cm

Greutate: 4-5 g

Prezentare: set de 3 bucati

Tip carlige: ancore triple 

Numar carlige: 2 buc.

Montura carlige: pe inele despicate dure

Tip naluca: vobler din gama de suprafata, floating

Lungime: 3 cm

Greutate: 4,3 g

Prezentare: 1 bucata

Culoare: Gandac de mai sau carabus

Tip carlig: ancora tripla 

Numar carlige: 1 buc.

Montura carlige: pe inel despicat dure

Tip naluca: vobler crankbait din gama sinking 

Adancime maxima de evolutie: 150cm

Lungime: 3,7 cm

Greutate: 2,4 g

Prezentare: 1 bucata

Model: Moth – larva

Culoare: Trout Eggs

Tip carlig: fara microspin nr.8

Numar carlige: 2 buc.

Montura carlige: pe inel despicat dure

PRO– Modalitati diverse de prezentare de la lent la rapid fiind foarte atragator pentru rpaitori dar si pentru clean

– Design-ul REALFISH imita in mod foarte realist un pestisor care la smucituri mai puternice ale monturi poate parea un exemplar ranit sau bolnav, o praca deosebit de atractiva pentru clean

– Actiunea si coloritul apropiate de cele existente in natura

– Set de 3 bucati pentru alegerea celei potrivite in functie de desfasurarea partidei de pescuit

– Atrage atentia pestelui prin “deranjarea” oglinzii apei si crearea de siaje, sau mci valuri

– Poate fi folosita si acolo unde apa este ceva mai tulbure

– Recomandata in cel mai inalt grad pescuitului la clean deoarce anatomia voblerului seamana foarte mult cu una din prazile favorite ale acestui peste – carabusii si alte insecte din aceasta categorie

– Un vobler care a cunoscut imbunatatiri pe parcursul anilor devenind o momeala foarte atractiv ala clean in orice sezon 

– Voblerul este foarte receptiv la actiunea de varf a lansetei

– Actiunea de inot se poate schimba prin acccelerarea sau incetinirea recuperarii

– Carligele din gama premium super ascutite si durabile

– Lungimea voblerului este ideala pentru pescuit la clean

CONTRA– Pret ridicat din zona premium– Poate fi neatractiv in sezonul rece cand cleanul este in zona de fund a apei– Atractivitatea mare poate aduce in carlig si alti rapitori 
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

Cum sa alegi voblerul de clean potrivit pentru a avea succes la pescuit?

Dupa cum este deja cunoscut, pescuitul la clean impune cunoasterea unor obiceiuri pe care acest peste le are atat in ceea ce priveste hrana predilecta cat si modul in care si-o asigura.  

 

Cleanul prefera, in functie de anotimp, o mare variatate de tipuri de hrana. Este un peste destul de vorace, pofta considerabila cu care se infrupta dintr-o gama larga de vietati dar si materii vegetale apropiindu-l de speciile de pradatori din familia salailor, stiucilor sau bibanului. 

 

Remarcabil pentru acest ciprinid este faptul ca ataca cu placere mici pestisori, broaste mici, insecte, larve, viermi, cosasi, greieri, carabusi. Pescarii cu experienta stiu ca prefera chiar ficat de pasare mai ales cand sezonul rece incepe sa se instaleze. 

 

Desi pana nu demult cleanul era pescuit exclusiv cu metode traditionale tipice pescuitului stationar (la pluta, sau cu lanseta, pe fundul apei), iata ca stilurile rezervate candva pescuitului la rapitor (stiuca, salau, pastrav) au inceput sa fie aplicate cu o destul de considerabila productivitate si in cazul cleanului. 

 

Tocmai de aceea, alegerea voblerelor cu care se pot realiza partide frumoase de pescuit de tip spinning la clean sunt cele care imita prin forma, colorit si mod de prezentare varietatea de vietati pe care o gusta acest peste. 

  • Forma sau designul

 

Exista o gama larga de forme anatomice ale diferitelor categorii de voblere. Totusi, pentru clean este preferabil un vobler ceva mai “plin” ca talie, probabil si pentru faptul ca dizloca un volum mai mare de apa si atrage mai bine atentia pestelui. 

  • Culoarea

 

Cele mai bune voblere sunt cele care imita coloritul natural al prazilor naturale, fie ele din gama insectelor sau a pestisorilor. Speciile de oblete sau boistean sunt cele care pot oferi indicatii pretioase asupra celor mai bune culori pentru cele mai bune tipuri de voblere pentru clean, dar exista si situatii in care culori tipatoare, total diferite de tintele naturale ale cleanului, pot da rezultate excelente.  

  • Actiunea

 

Cel mai important aspect a unei naluci in privinta pescuitului la clean este modul de prezentare sau modul in care se comporta in apa sau pe suprafata apei atunci cand este actionata de pescar prin actiunea de varf a lansetei. Voblerele alese pentru clean trebuie sa aiba caracteristicile reactive ale prazii preferate de acest peste. 

 

Unele dintre cele mai bune rezultate la clean au fost raportate la folosirea voblerelor de suprafata atunci cand pescuitul are loc pe ape curgatoare. De asemenea, voblerele cu evolutie la adancime sunt excelente pentru lacuri cu apa limpede sau rauri cu ape ceva mai adanci.

  • Numarul de carlige

 

Cele mai bune voblere pentru pescuitul la clean sunt prevazute cu carlige de tip ancora cu trei brate, foarte bine ascutite si rezistente. Carligele pot avea sau nu microspin. 

  • Dimensiunea

 

Dimensiunile ideale ale unor voblere cu sanse mari la pescuitul la clean sunt cuprinse intr-un interval de 2 cm pana la 6 cm. Desigur, cele mai mari voblere din acest interval sunt destinate exemplarelor de tip trofeu, foarte mari. 

Marcile de voblere de clean recomandate de  Fishingmall

Fishingmall.ro face toate demersurile necesare pentru a asigura pescarilor sportivi si amatori o gama variata de unelte si accesorii de pescuit de la cei mai renumiti producatori in domeniu. Echipamentele propuse clientilor Fishingmall.ro sunt testate de cele mai multe ori in competitii sportive de pescuit si au o calitate ireprosabila.  

Marca Cormoran

Cormoran este un brand care apartine firmei germane Daiwa. Daiwa Germany GmbH cu sediul in Munchen este si cea care are produce o gama insemnata de mulinete si lansete de pescuit, alaturi de carlige, fire, precum si o serie intreaga de accesorii si bagajerie. 

 

Calitatea germana a voblerelor Cormoran nu poate fi pusa la indoiala, brandul fiind garantat de firma Daiwa, un nume recunoscut in pescuitul competitional. 

Marca Salmo

Salmo este un un brand polonez de momeli de pescuit. Concentrand-se pe zona de productie a voblerelor de diferite dimensiuni si forme anatomice, firma a dobandit o experienta bogata in ceea ce priveste designul acestor accesorii esentiale pentru pescuit. 

 

Bucurandu-se de aportul unor oameni de stiinta, biologi cu competente in zona marina, si de o tehnologie avansata de fabricatie, calitatea voblerelor Salmo este una foarte ridicata.  

Marca Herakles

Herakles este un brand care apartine firmei italiene Colmic SPA, cu o experienta in domeniul productiei de echipament profesionist de pescuit ce dateaza din 1978. De peste 40 de ani firma, care are sediul in apropere de Florenta, se dedica dezvoltarii celor mai bune modele de unelte si accesorii de pescuit care imbina armonios tehnologia cu designul in cautarea permanenta a perfectiunii. 

Sfaturi si idei pentru echipamente si abordari de pescuit la clean cu voblere 

Pescuitul la clean cu voblere este o metoda relativ noua pentru captura acestei specii de peste. Totusi, din experienta pescarilor amatori si profesionisti se pot desprinde deja cateva moduri predilecte de actiune si echipamente de pescuit ce pot da rezultate bune.

Echipamentul de pescuit asociat voblerelor pentru clean

Echipamentul de pescuit recomandat pentru pecarii care urmaresc cleanul cu voblere este cel care se poate incadra cu usuirinta in categoria de pescuit la rapitor, metoda spinning.

  • Lanseta 

 

Lansetele pentru pescuitul cu vobler la clean sunt cele care pot fi folosite si la pescuitul la rapitor, modelele de lansete de tip spinning fiind o alegere ideala in acest sens. Corpul lansetei ar trebui sa aiba o actiune moderata, o putere cuprinsa intr-o plaja de 3 -10 grame, tinand cont de greutatea voblerelor folosite. De asemenea, greutatea lansetei ar trebui sa fie suficient de mica ca sa nu produca oboseala pescarului la manevrele repetate de tip spinning. 

 

In ceea ce priveste lungimea lansetei, aceasta poate fi cuprinsat intre 1.8 m si 3 m, tinand cont, desigur, si de modul de pescuit (barca sau mal) si de conformatia vegetala a locatiei. 

  • Mulineta 

 

Echipamentul accesorizat lansetei de pescuit pentru clean ar trebui sa fie tot din gama mulinetelor spinning. Modelul predilect ar trebui sa fie unul usor, dar rezistent cu spatiu pe tambur pentru circa 150 m de fir. 

  • Firele 

 

Cleanul se poate pescui in siguranta cu fire rapitori de tip monifilament. Firele pentru clean ar trebui sa fie transparente deoarece apele in care se pescuieste sunt limpezi, iar cleanul este recunoscut prin circumspectia de care este capabil. Grosimea firelor poate fi cuprinsa intre 0.12 si 0.16 mm .

  • Alte accesorii

 

Articolele vestimentare ale pescarului la clean ar trebui sa se incadreze in gama de camuflaj, cleanul fiind foarte atent la ce se petrece pe mal. Accesoriile de bagajerie ar trebui sa asigure pescarului confort si eficienta la gasirea rapida a uneltelor potrivite. 

Caracteristici de habitat si comportament ale cleanului si adaptari recomandate pescarilor

Cleanul poate fi gasit cu predilectie in zone cu ape limpezi ale raurilor si cu adancimi de 1-2 m. Pescarii trebuie sa fie atenti la conformatia fundului apei care poate alterna de la solul pietros pana la cel malos dar fara ca apa sa fie tulbure. Temperaturile apei in care cleanul se simte cel mai bine nu sunt foarte ridicate. 

 

Locatiile ideale pentru lansarile cu voblere pentru clean sunt cele in care apa are un curent de viteza medie sau se poate observa existenta unor adancituri in albie. Zonele cu prezenta a cleanului difera de la un anotimp la altul. In timpul sezonului cald, cleanul se retrage in zone cu ape puternic oxigenate – adica acelea in care curentii sunt mai puternici. 

 

Pescarul trebuie sa tina cont si de pozitia soarelul atunci cand pescuieste la clean. Deoarece pestele este extrem de sperios si circumspect umbra pescarului nu ar trebui niciodata sa cada pe firul apei in zona in care se pescuieste. 

 

Deoarece cleanul sta in apa cu capul orientat catre directia in care curge apa in asteptarea prazii, el o va observa de la distanta astfel ca lansarea voblerului trebuie sa para cat mai naturala cu putinta. O buna idee poate fi lansarea in amonte pe firul apei si lasarea unui fir suficient astfel ca voblerul sa fi adus in mod natural de curent la vale. Firul se poate strange treptat pentru a avea control la momentul in care pestele ataca momeala.  

Intrebari si raspunsuri frecvente despre voblerele pentru clean

  1. Unde pot pescui cu voblere la clean cu rezultate mai bune?

 

Desi cleanul se poate prinde mai ales la rotative, voblerele pot da rezultate frumoase in ape cu un curent mediu spre scazut. Rotativele, au un efect mai bun in apele mai repezi, cu curenti mai puternici. 

 

  1. Ce dimensiuni trebuie sa aiba voblerele pentru clean?

 

Pescuitul la clean la spinning cu vobler este indicat sa se faca cu momeli de circa 2 pana la 5 cm. Cu cat voblerul este mai mare cu atat categoria cleanului vizat va fi mai mare, dar si rata de captura mai mica.

 

  1. Cu ce tip de nod trebuie legate voblerele de linie cand pescuiesti la clean?

 

Firul principal trebuie sa prinda voblerul printr-un nod solid dar care sa ofere, in acelasi timp, si o oarecare libertate de miscare astfel incat momeala s apoata evolua cat mai aporpiate de miscarea naturala a unei prazi vii. Nodul Rapala este, in acest sens, o recomandare de luat in considerare.

 

  1. Conteaza sezonul atunci cand alegi un vobler de pescuit la clean?

 

Este o idee excelenta aceea de a imita cat mai bine hrana cu care se “serveste” cleanul in functie de anotimp. Studiind comportamentul de alimentatie al pestelui se pot alege voblerele care pot da cele mai bune randamente in functie de sezon.

 

  1. Ce tipuri de voblere sunt cele mai eficiente pentru clean?

 

In general, nalucile de mici dimensiuni care imita formele anatomice ale unor mici pestisori (din familiile obletelui, de exemplu) sau ale unor insecte (din familia carabusilor) dau cele mai bune rezultate. 

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *