Babușca – în ce constă pescuitul acestei specii de pești foarte îndrăgită în rândul pescarilor

Babușca sau ocheanagardonul sau bălosul (Rutilus rutilus) este un pește bentopelagic dulcicol sau salmastricol, din familia ciprinidelor.

Este răspândită în apele stătătoare sau lent curgătoare cu fund mâlos sau nisipos ale Europei și Asiei, dela Pirinei și Nordul Alpilor până la Urali și Siberia. În România, trăiește în Dunăre și bălțile și jepșile ei, în lacuri litorale, eleșteie și iazuri. Este rară în râuri; se întâlnește în cursul inferior al râurilor: Bega, Timiș, Someș, Mureș, Olt, Cerna, Crișul Repede, ș.a.m.d. Lipsește în apele de munte.

La începutul primăverii, se ține lângă țărmuri, atât în bălți cât și în râuri; din acestea, ea intră și în bălțile de inundație. După reproducere, peștele din râuri se ține pe funduri bogate în vegetație. Iernează masată în cârduri în gropile mai adânci.

Are o lungime de 20–25 cm, maximală de 50 cm, și o greutate de 80-200 g, maximală de 1,8 kg. Poate trăi 15 ani.

Pestele copilarie este pentru multi dintre pescari babusca. Aparent fara vreo mare insemnatate. Un peste de talie mica, argintiu cu aripioare portocalii. Babusca este in realitate una dintre cheile catre lumea pescuitului. O specie de pesti nu foarte mult studiata prin prisma valori economice scazute, dar care punele bazele in pescuitul stationar pentru foarte multi oameni.

Pescuit la babusca

Pescuitul la babusca nu este unul complicat. Nu este un peste pretentios, raspunde la toate tipurile de nada fina ( nu grosiera) foarte bine. In general, babusca este recomandat a fi pescuita la pluta. Este un peste care prin trasatura si pozitionare in masa apei.

Este un peste  de apropiere  in majoritatea cazurilor. Iti ofera ocazia sa practici un pescuit intr-un cadru de poveste cateodata. Se simte bine in zonele umbrite ale malurilor, sub vegetatie sau ramuri de salcie aplecate spre apa.

Pescuitul la pluta si pescuitul la feeder la babusca, sunt principalele moduri. De aici apar insa derivatele. Pescuit la varga, pescuit la rubeziana, pescuit la match ( lanseta cu pluta ) si pescuit la bologneza, sunt disciplinele care definesc pluta. Urmeaza apoi pescuitul la feeder atat la method cat si la cosulet.

Pescuitul la undiță

Babusca este un peste de apropiere la baza. Cauza principala este prezenta in meniul tuturor rapitorilor de apa dulce. Atat pesti cat si pasari sau animale care consuma peste. Ca lungime, unditele cu care se poate pescui babusca variaza de la 3 metri pana la 7 metri. Totul tine de tipologia locului de pescuit. Indicat este sa se poata folosi o undita de 4,5 metri. Nici lunga, nici scurta si nici grea. Fiind un peste de banc ( unde capturăm un exemplar,cu siguranță sunt mai multe exemplare) poate fi capturat la frecventa ridicata.

Liniile sunt fine in acest stil de pescuit, avand variatii intre 0.10 mm si 0.14 mm. Diametrul firului liniei principale este dictat de adancimea la care se va pescui, talia exemplarelor si distanta fata de mal ( lungimea unditei). Cu cat mai aproape, cu atat mai mic diametrul ca nota generala.

Carligele variaza de asemenea intre marimile 14 ( cea mai mare ) si 20 ( cele mai mici ). Uzual, un carlig de marimea 16 este indicat. Varietatea momelilor la care se poate captura babusca impune si marimea carligului. Aici intra in discutie ramele, viermii, libelulele, mamliga, painea . Ca profil, sunt carlige subtiri si usoare. Acest lucru ajuta in special in pescuitul cu momeli vii, avand avantajul de a nu le deteriora excesiv in momentul armarii.

Trasaturile sunt complexe. Pot fi agresive, pot fi lente, pot fi plecari in lateral. Plutele pentru babusca se situeaza intre 0,5 grame si pana la 2,5 grame. Factorii care dicteaza gramajul plutei sunt distanta la care se pescuieste, adancimea in vad, momeala de carlig, diametrul firului principal si conditiile meteorologice. Exista o relatie foarte solida intre acesti factori pentru a te bucura de o partida de pescuit la babusca larandament maxim, o partida foarte reusita.

 

Pescuit la feeder la babușcă

Acest stil de pescuit la babusca se practica pe substrat. Metoda cea mai intalnita este cea la cosulet. Spre deosebire de method ( unde accidental se pot captura exemplare de babusca ), struna este mai lunga. Tehnica este extrem de rationala. Atat pe lacuri cat si pe ape curgatoare, pestii vor intalni carligul si momeala in drumul spre cosuletul plin cu nada. De asemenea, in urma lansarii, cateva recuperari din mulineta ajuta la distantarea cosuletului de carlig.

Indiferent de stilul de pescuit ce urmeaza sa il practicati, babusca nu va dezamagi si va oferi experienta valoroasa curiosilor. Are uneori modificari bruste de comportament care te obliga sa iti pui mintea la contributie pentru a o descoperi ( ca localizare ).

Acesta fiind zise, v-am descris doua dintre tehnicile preferate de a prinde babușcă, un pește foarte iubit la noi în zona. Până data viitoare echipa FishingMall vă urează fire întinse!!

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *