Pescuitul la pastrav: cum poti avea cele mai bune rezultate?

Pastravul este unul dintre cei mai populari pesti si prezinta interes, deoarece nu este chiar o captura usoara, asta pentru ca opune rezistenta atunci cand este scos din apa. El poate fi gasit in ape reci, mai ales in cele din zona montana. In acelasi timp, este preferat si pentru consum, motiv pentru care multi pescari aleg sa-l pastreze. Pastravul prefera temperaturile scazute, chiar si in timpul sezonului cald, motiv pentru care apele de munte sunt preferatele lui, dar se mai poate pescui si in zone de deal sau submontane, in ape puternic oxigenate.

In lume, exista 4 specii principale de pastrav pe care le prefera pescarii si toate au caracteristici oarecum similare. Cele 4 specii sunt: pastravul indigen, pastravul curcubeu, pastravul de lac si pastravul de stanca. Pastravul curcubeu este extrem de apreciat si cautat in zona Americii de Nord si are un comportament diferit de celelalte specii. El petrece timp in ocean sau in marile lacuri inainte de a se intoarce in apa dulce sau afluenti mai mici ai raurilor, pentru a-si depune icrele. Din aceasta cauza, pastravul curcubeu capata o nuanta argintie, care ii ofera si numele respectiv. Acest obicei a fost cel mai frecvent observat si la somon si ajuta pastravul curcubeu sa ajunga la o dimensiune impresionanta si sa dezvolte o rezistenta mai mare la conditii mai dificile, ceea ce il face extrem de apreciat printre pescarii de pastrav.

Totusi, pentru a pescui orice fel de pastrav, pescarii trebuie sa ia in considerare anumite aspecte esentiale.

Informatii de baza pentru pescuitul la pastrav

Orice pescar care vrea sa experimenteze pescuitul la pastrav, trebuie sa tina cont de cateva informatii de baza. Acestea se bazeaza, in primul rand, pe caracteristici specifice ale pestelui si pot oferi detalii despre cele mai bune locuri in care se poate gasi. In functie de acestea, un pescar se poate pregati corespunzator. De altfel, acelasi principiu se aplica la orice tip de pescuit, indiferent de pestele vizat. Desigur, sunt necesare si cateva reguli particulare, care trebuie aplicate pescuitului la pastrav, pentru a obtine cele mai bune rezultate.

Prin ce se caracterizeaza pastravul?

Poate cel mai important lucru pe care trebuie sa-l ia in calcul pescarii, este pestele pe care-l vizeaza. In acest caz, este esentiala cunoasterea elementelor specifice prin care se caracterizeaza pastravul.

In primul rand, trebuie stiut ca pastravul face parte din aceeasi familie cu somonul, mai exact, din familia salmonidelor.

Este un peste rapitor si reprezinta cea mai populara specie pe care o vizeaza pescarii in zonele montane. Pastravul traieste in jur de 10-12 ani si poate atinge o greutate de 10 kilograme, fiind un peste destul de masiv.

Unde poate fi gasit pastravul?

Pastravul poate fi gasit in apele din zonele de munte, dar exista sanse sa fie gasit si in apele dulci. Nu se vor gasi pastravi in ape slab oxigenate, chiar daca acestea sunt destul de reci. Motivul pentru care pastravul poate fi gasit in mod predominant in zonele montane il reprezinta temperatura. Acesta prefera apele cu o temperatura de 14-16 grade Celsius, care pot pastra acest nivel termic chiar si in sezonul cald. De asemenea, pastravul petrece mult timp pe cursul superior al raurilor si paraielor care izvorasc din munti. Singura apa de acest fel in care nu gasesc pastravi in Romania este raul Ramnicu Sarat.

Regulile principale ale pescuitului la pastrav

Exista cateva reguli esentiale care se aplica pescuitului la pastrav. In primul rand, tipul de momeala poate atrage un anumit fel de pastrav. Momeala mai mica atrage pastrav de dimensiuni mici, iar una mai mare atrage un pastrav de dimensiuni mari. O momeala mica nu va atrage niciodata un pastrav mare.

Pastravul adult se hraneste aproape in exclusivitate cu pesti mai mici, viermi sau insecte mai mari, iar momelile sub forma de insecte mici nu sunt aproape deloc atragatoare pentru el.

Cele mai accesibile metode pentru pescuitul la pastrav

Exista mai multe tipuri de pescuit si fiecare are un specific, in functie de pestele care se afla in vizor. In acelasi timp, pescuitul difera si in functie de experienta sau timpul pe care un pescar urmeaza sa il petreaca in acest scop.

In cazul pescuitului la pastrav, exista 2 metode care se potrivesc:

–        Pescuitul cu musca;

–        Pescuitul de tip spinning;

Fiecare dintre cele 2 tipuri are caracteristicile specifice pescuitului la pastrav, respectand habitatul acestuia si preferintele alimentare, ceea ce ajuta la atragerea pestelui.

Pescuit cu musca

Pescuitul cu musca la pastrav este considerat o tehnica a pescarilor profesionisti, deoarece presupune o precizie si o sincronizare aproape perfecte. In acelasi timp, echipamentul de pescuit este compus din lanseta, mulineta si fir, toate specifice pescuitului la musca. Se aseamana intr-o anumita masura cu pescuitul de tip spinning, prin faptul ca se folosesc lansete de diferite clase. Cu toate acestea, pescuitul la musca necesita o perioada destul de mare de pregatire si multa experienta pentru a putea forma acea precizie si sincronizare. 

Spinning

In cazul spinningului, lucrurile sunt ceva mai diferite. Tehnica in sine este destul de simpla si poate fi folosita de catre pescarii amatori sau lipsiti de experienta. Echipamentul pentru spinning nu presupune accesorii de mari dimensiuni, deoarece, in comparatie cu alti pesti rapitori, pastravul nu este foarte mare si este atras, la randul sau, de momeli mici sau medii. Acest lucru faciliteaza si bagajul pescarului care devine mult mai usor.

Ce trebuie stiut despre spinning la pastrav, este faptul ca pescarul va fi limitat de catre viteza apei. Acest lucru vine ca urmare a faptului ca firele folosite nu sunt printre cele mai rezistente, iar pastravul se poate gasi in ape curgatoare.

Cele mai bune momeli pentru pescuitul la pastrav

Pentru a imita tipurile de hrana pe care le prefera un pastrav, exista anumite variante de momeala. Cei care merg la pescuit de pastrav trebuie sa se asigure ca au la indemana cel putin una dintre acestea. In acelasi timp, este important pentru pescari sa stie de ce pastravul apreciaza astfel de momeli, pentru a-si dezvolta tehnicile de pescuit.

Insecte

Insectele sunt printre cele mai populare momeli folosite pentru pesti, dar mai ales pentru cei rapitori. Cand vine vorba de pastrav, folosirea anumitor insecte poate creste sansele ca pestele sa fie atras mai usor.

De exemplu, lacustele, gandacii, greierii si alte insecte mai mari cad destul de des in rauri sau alte ape in care se gasesc pastravi. Astfel, acestia sunt obisnuiti sa le vada frecvent si le considera drept gustari usoare. Incearca, de exemplu, sa folosesti momeli care le imita, pentru a putea pluti in curentul apelor.

Momeli tubulare

Poate fi un aspect ciudat, dar exista anumite forme care pot atrage pastravul sa muste din momeala.

Tuburile sunt printre acestea, dar exista si un motiv specific in spate. Mai exact, tuburile imita zooplanctonul si alte feluri de gustari usor accesibile si familiare pe care toti pestii le apreciaza. Chiar daca nu seamana cu nimic care poate fi considerat hrana, fie ca este vorba de pesti rapitori sau nu, momelile tubulare pot fi usor confundate cu o potentiala hrana si, prin urmare, pot face pestele sa muste.

Momeli inotatoare

Aici este practic vorba de momeli care seama cu alte vietati marine, mai ales cu pesti mai mici decat pastravul.

In general, pastravul adora sa se hraneasca cu alti pesti mai mici. Acest lucru se aplica mai ales in cazul pastravilor mai mari. De aceea, pescarii pot folosi momeli care imita diferite inotatoare. Nu doar forma care imita o prada este cea care atrage pastravul, ci si felul in care aceasta se misca, pastravul fiind atras si de miscarea tipica inotatoarelor. Se pot folosi momeli de plastic usor flexibile pentru acest lucru.

Viermi de plastic

Pastravilor le plac foarte mult viermii. Totusi, pentru cei care nu vor sa foloseasca viermi vii, pot apela la cei de plastic. Avantajul lor major este faptul ca sunt aproape imposibil de deosebit de cei vii. Asadar, pastravul va fi foarte usor de atras.

Icre de somon

Pastravii sunt notorii pentru modul in care se hranesc, acestia cautand hrana chiar si in locurile in care alti pesti isi depun icrele. De asemenea, prefera icrele de somon. Nu doar ca pot fi atrasi de acestea, ci considera icrele de somon o delicatesa.

Concluzie

Prin urmare, pescuitul la pastrav necesita o pregatire prealabila pentru a atrage un peste cu preferinte deosebite. Tine cont de toate aceste lucruri si vei avea parte de o partida asa cum iti doresti! Fir intins!

 

sursa foto: envato.com

Arata-le si prietenilor tai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *